Половината от гроздето се преработвало в сивия сектор

Половината от гроздето се преработвало в сивия сектор

© Георги Кожухаров



Само половината от реколтата от грозде всяка година се преработва в лицензирани предприятия, а останалата - в сивия сектор. Годишното производство на грозде е около 400-450 млн. кг. Това съобщава в интервю за "СТандарт" Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.


Той посочва, че лицензираните предприятия плащат годишно около 180 млн. лв. акциз, а всички останали - предимно специализирани малки обекти за дестилиране - около 650-800 хил. лв. Той посочва, че въпросните малки обекти декларират, че изваряват количества, които е нелогично да са толкова малко. "Очевидно е, че тези обекти изваряват доста повече, което се вижда и от суровината, която се продава по незаконни и нелегални канали, без да се плаща акциз и ДДС", посочва той.


По изчисления на камарата хазната годишно губи около 100 млн. лв. при това по консервативна прогноза.




В допълнение годишно се преработват и около 100 млн. кг други плодове. "Като се направи общата сметка, се получава едно доста солидно число, което държавата не успява да събере", допълва Радев и подчертава, че промените в Закона за акцизите не посягат на домашната ракия, а са опит да се извади на светло "един огромен сив сектор".


Предложените промени са насочени тъкмо към работещите в сивия сектор малки дестилерии.


"Дестилацията не е прост процес. Наивно е да си мислим, че всеки може да се занимава с нея. Аз например може много да искам да съм хирург, но това не ми дава основание да направя операционна в гаража си и да започна да оперирам хора", посочва Радев. Така той обяснява нуждата от контрол както върху използваните съоръжения, така и върху суровината.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1658 Неутрално

    Това го констатираме всяка година.

  2. 2 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Акцизите от алкохол се укриват не основно, а почти изцяло, в големите преработвателни фирми.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  3. 3 Профил на гарата
    гарата
    Рейтинг: 902 Неутрално

    Няма да барате ракийчицата на хората ей, освен ако не искате революция.

  4. 4 Профил на Индивидуален паметник на културата
    Индивидуален паметник на културата
    Рейтинг: 640 Неутрално

    [quote#0:"радев"]"Дестилацията не е прост процес. Наивно е да си мислим, че всеки може да се занимава с нея...", посочва Радев.[/quote]Така де. Не е проста работа да смесиш спирт с есенция и да получиш мускатова ракия.

    Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
  5. 5 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6649 Весело

    Всяко домакинство да инвестира в собствен дестилаторен съд!!!
    Има градус - има радост.

    karabastun1@abv.bg
  6. 6 Профил на Beyond
    Beyond
    Рейтинг: 1085 Весело

    "Дестилацията не е прост процес. Наивно е да си мислим, че всеки може да се занимава с нея. Аз например може много да искам да съм хирург, но това не ми дава основание да направя операционна в гаража си и да започна да оперирам хора"

    Така си е. По-сложно е от квантовата механика даже.

    http://www.novini.bg/uploads/news_pictures/2013-03/orig/v-selo-dybrava-grip-nqma-121516.jpg

    TAKE THE RED PILL!
  7. 7 Профил на Сашо
    Сашо
    Рейтинг: 675 Неутрално

    Българската икономика се крепи на сивия сектор - ако все още има незапознати. И това е така, защото държавата убива инициативата и изсмуква живеца там, където се появи.

    "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
  8. 8 Профил на mdaa
    mdaa
    Рейтинг: 572 Любопитно

    А, едно дронче ми каза, че има предприятия, дето грозде не влиза , а излизат с тирове , вина, ракии, вискита и прочие благинки....
    Явно се дължи на успешното прилагане на нови технологии.

  9. 9 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 707 Неутрално

    [quote#3:"гарата"]Няма да барате ракийчицата на хората ей, освен ако не искате революция. [/quote]

    Жалко е, че в България може да има революция или само когато им вземеш хлебеца на хората (1997), или пък ракийката.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  10. 10 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 675 Неутрално

    Ами нормално,много хора си имат лозя и сами си правят виното.Обаче има фирми,които изкупуват гроздето и незнайно как го превръщат във вино.От такова вино човек може да се натрови.

    Tony
  11. 11 Профил на Индивидуален паметник на културата
    Индивидуален паметник на културата
    Рейтинг: 640 Неутрално

    До коментар [#8] от "mdaa":

    Колега, за вискито грозде по принцип не трябва. А по нови рецептури и за ракия, вино и коняк не е задължително

    Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
  12. 12
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  13. 13 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2288 Неутрално

    Каквото и да правят, хората ще си приготвят вино и ракия. Ограниченията само може да влошат качеството.

  14. 14 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 992 Неутрално

    Винзаводите, дето отдавна не правят вино и ракия от грозде се загрижили къде отива половината грозде?
    Аман от абсурди вече!

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  15. 15 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1314 Неутрално

    Е, сравнението между хирург и домашен майстор на вино и ракия е доста груб, но въпросът е-как да се оправи работата. Дали да ползваме опита от запад или просто да се осъзнаем, че и тук сме изостанали от света със 100 г.

  16. 16 Профил на calc
    calc
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Цар Киро към кои е спадал според господина Радев?

  17. 17 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 424 Неутрално

    Малките пройзводители на грозде сами поемат разходите по отглеждането на лозята и прибирането на реколтата. Нямат държавни субсидии и държавата не може да иска нищо от тях!

    Още малко ще забранят отглеждането на грозде!

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  18. 18 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1071 Неутрално

    Чичо си има лозе, прави си винце и ракийка и не си купува скъпите химии и това изнервя лицензираните

  19. 19 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 264 Неутрално

    до редакторите:
    моля, не наричайте сивия сектор сив, а червен

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  20. 20 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 424 Неутрално

    * Производители*
    Извинявам се за техническата грешка.

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  21. 21 Профил на селянин
    селянин
    Рейтинг: 470 Любопитно

    аз лично от години не пия купешка ракия, просто не я понасям, не й понасям блудкавия вкус

  22. 22 Профил на swinging_pigs
    swinging_pigs
    Рейтинг: 368 Весело

    Ами вино и ракия се прави от ГРОЗДЕ...
    около 1 млн.домакинства х 200-500кг ....голяма цифра не мога да я сметна...
    Технологията толкова е напреднала,4е големите производители са спрели да ползват грозде или други плодове...21век сме все пак....

  23. 23 Профил на razlichen123
    razlichen123
    Рейтинг: 521 Неутрално

    М-дааа! Друго си е да внасяш спирт с цистерни от Холандия и да изнасяш ракийца и коняци от фабриката.
    Нещо много са я окъсали спонсорите на ГЕРБ и сега искат да им се върнат инвестициите в тази партия, чрез тормоз на обикновените хора. В нормалните държави се стремят да възродят стари технологии за чисти производства и дребен бизнес, а у нас се чудят как да унищожат всичко дребно. Този господин да отговори, колко производители на бира има в Германия, как се стимулират и подпомагат те и как дори обикновени бирарии си произвеждат бира със собствена марка, гордеят се с нея и точно с нея привличат клиенти и туристи. А у нас всички трябва да им пият заводските ментета. То бива наглост, ама с мяра. Ще играе скоро дървото май!

  24. 24 Профил на nasko_saba
    nasko_saba
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Пазарът не търпи празнини , винпромите инвестираха в собствени лозови масиви и почти спряха да изкупуват продукция от частни лица , така остана много "свободно грозде" , а пък и тази година се оказа добра и добивите са много големи.Какво да правят хората с гроздето , естествено е да го преработят в по траен продукт.Второ , винпромите правят вино от гроздето , а ракията е масово спирт и есенция.Така се зароди ,амбулантна търговия , на народа му писна да пие спирт по 10 лв. и в всяко село ако попиташ ти казват : " Тази година бай Иван свари много хубава ракия , която можеш да си купиш срещу 6-8 лв. литъра.А относно контрола , кой е контролирал преди 100 години казаните???

  25. 25 Профил на abdulhazred
    abdulhazred
    Рейтинг: 631 Неутрално

    Трябва някой доста да е закъсал, че да седне да пие масовата купешка ракия.

  26. 26 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 696 Гневно

    Зле прикрит лобизъм!
    Не виждам как чрез тези мерки ще се изпълнят първата цел на БВЛК, а именно: ' Защита на законните права и интереси на своите членове, както и на всички заети в лозаро-винарския сектор', акцентирам върху втората част на изречението.

    Да не говорим, че съгласно устава на тази съсловна организация, претендираща да е единствената такава у нас, в нея не могат да членуват всички, заети в сектора. Например 'Физически или юридически лица, които са производители на лозаро-винарски продукти с общ обем под 250 хил. литра годишно'.

    Там е и заровено кучето: малките производители, които в огромната си част не могат да произвеждат законно собствена продукция (поради лобисткия характер на изискванията да регистрираш своя марка вино или ракия) не искат да плащат за нещо срещу нищо.

    Може би огромната част от сивия сектор е в сянката на белия си брат-близнак, ама се прехвърля от болната на здравата глава.

    Ако под лозаро-винарски продукти не се има предвид ракия, бренди или подобен дестилат, то на Камарата въобще не и е работа да коментират казаните за ракия. Да не говорим, че те произвеждат ракия и от други плодове, освен грозде, и в тази си дейност пък въобще не касаят БВЛК!

  27. 27 Профил на Дразнител
    Дразнител
    Рейтинг: 693 Неутрално

    Абе ясно е, че по селските казани се вари в пъти повече ракия, отколкото се декларира. Да не говорим колко домашни дестилатора има в БГ. Още от Татово време си е така. Във Франция също има селски казани, но контролът е истински и акцизите се събират както си му е реда.

    Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
  28. 28 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 2224 Весело

    До коментар [#5] от "karabastun":

    Най-добре става от термофорно казанче! От тези дето едно време разнасяха чорбата на войската.

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  29. 29 Профил на idiot_idiotov
    idiot_idiotov
    Рейтинг: 394 Неутрално

    Половината от гроздето и 100% от тютюна! Да живее цигарената мафия!

  30. 30 Профил на Гражданин
    Гражданин
    Рейтинг: 470 Весело

    Предлагам -първо да се изкоренят лозята на разни дребни селски тарикати! Да останат само лозята на спонсорите на властимащите! И да ви кажа, че онази реклама с жълтата чепка грозде от която се правела меката топлина, е на един сорт десертно грозде! А "истинската"ракия дето я предлагат по магазините, е направена от картофен украински или холандски спирт и цената за литър на черния или по точно Сивия пазар е само 3 левЧета за литър. Другото е не печалба за производителя, а акциз,данък и други благинки за разните ввериги-разбирай печалби! Ноооооо, не става за пиене! Имах един приятел алкохолик-Бог да го прости, като минеше покрай нас, все ме молеше да му налея една чашка истинска ракия, че му се повдигало от тези "мускатови" и "отлежали" в дъбови бъчви ментаци. Крумови закони трябват, а бат ви гаулайтер е един къде по силен и могъщ Крум Страшний!!!

  31. 31 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 932 Неутрално

    За първи път да съм съгласен с др. Иванов(ком.№2),и то баш на 10/11...

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  32. 32 Профил на 1_bulgarin
    1_bulgarin
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Първо не искам да обиждам този Радев но ракия се вари от хиляда години по българските земи без да е имало Академия на науките. И да му кажа на Радев че наука за ракия няма . Виж виното е друга работа..... Това е наука .......
    Но за ракията. Два варела и един меден казан и течаща вода ......Може на газ , може на ток и на дърва.....И най неграмотния човек на село ще си свари ракия.....
    И още .... Народа ще си вари ракия колкото си иска. Пък големите казани и официалните казани да си ги контролират, кой им пречи.... Има и закон.....

  33. 33 Профил на Nach
    Nach
    Рейтинг: 470 Весело

    И половината ракия се вари в сивия сектор.

  34. 34 Профил на Гражданин
    Гражданин
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Снимката на гроздопроизводителя към тази статия е истинска, не е менте, като ракиите! И нима някой си мисли, че тези отрудени, изкривени от работа ръце са на един грабител на държавата? Грабителите са с меки, поддържани ръчички и оформен маникюр. Та толкоз за ментетата и истинската ракия!

  35. 35 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8170 Неутрално

    Само да не пипат сиромашката радост на българина,че ще стане страшно.

  36. 36 Профил на Дългия
    Дългия
    Рейтинг: 1259 Весело

    Ша си варя ракия колкото и когато си искам, хич не ми дреме за държавните изисквания и прочие, айдееее джаааа.....





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK