Енергийната борса започва тестово да работи на 11 декември

Енергийната борса започва тестово да работи на 11 декември

© Цветелина Николаева, КапиталОчаква се българската независима енергийна борса да започне тестова работа с реални участници на 11 декември. Това съобщи изпълнителният директор на борсата Константин Константинов, цитиран от БТА.


Ще бъде организирана демонстрационна сесия, в която ще се включат и регистрирани борсови членове.


Към 1 октомври на пазара има 11 500 участника, в това число 70 големи търговски фирми, 11 производители и средни и малки предприятия, допълни Емилия Желязкова, аналитик в Електроенергийния системен оператор (ЕСО). По думите й вече са лицензирани и регистрирани около 150 търговци на ток. Само 40 от тях обаче са активни.
Качеството на електроенергията не зависи от работниците, то се определя от степента на стабилност на мрежата, възрастта й и реализираните инвестиции, напомни енергийният омбудсман на ЧЕЗ Радослав Димитров. В Западна България мрежата е собственост на "ЧЕЗ - Разпределение", нейното качество не е много добро, в никакъв случай не е европейско, призна омбудсманът. Според него с направените досега инвестиции е обновена само една трета от цялата мрежа, стопанисвана от "ЧЕЗ - Разпределение - България".


Частта, която ще се заплаща за мрежовите услуги, ще остане регулирана, уточни Александър Йорданов - представител на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По думите му свободната част за договаряне е само стойността на електрическата енергия.


Една трета от потребителите са свободния пазар


По данни на ЕСО 29.11% от клиентите на ЧЕЗ в момента са на свободния пазар, 67.60 на сто - на регулирания, 3.29 на сто купуват ток от "Доставчик от последна инстанция". При потребителите на ЕВН съотношението е: 37.36 на сто на свободния пазар и 61.72 процента на регулирания, за "Енерго-про" данните сочат: 32% на свободния пазар и 66% на регулирания. В двете дружества от правото на последноинстанционен доставчик се възползват съответно 0.92 и 0.83 на сто от консуматорите. При най-малкото ЕРП "Златни пясъци" участниците на свободния пазар са 52.09 на сто, останалите са на регулирания.


В момента са изградени 27 балансиращи групи от търговци и крайни потребители, които имат задача да следят дали покупката на електрическа енергия от производителите и крайното потребление ще бъде балансирано, съобщи още Желязкова.


За последните месеци по данни на ЕСО според този балансиращ механизъм отклонението от заявени и продадени количества е 3% при недостиг и клони към 6% при излишък на електроенергия.


Цената на тока при недостиг е в диапазон 170-190 лв./мВтч, а при излишък е между 9-13 лв./мВтч, уточни Желязкова. По думите й механизмът цели да стимулира правилното балансиране на пазара.


Доставчикът непрекъснато може да се сменя


Всеки потребител има право да излезе на либерализирания пазар и да прецени дали му е изгодно. Доставчикът може да се сменя неограничен брой пъти безплатно, каза Радослав Димитров. ЕСО обаче предупреждава да се проверява на сайта на оператора регистрацията на всеки доставчик заради опасност от измами. Служителите на ЕРП-та ще продължат да отчитат потреблението, защото това е тяхно лицензионно задължение, допълни Радослав Димитров.


Регулаторът ще контролира участниците на пазара


Няма административен способ, по който пазарът да се направи атрактивен за клиента, той е въпрос на договаряне между търговец и потребител, напомня Александър Йорданов от енергийния регулатор. Той увери, че КЕВР ще продължи да контролира участниците на пазара, оплакванията на граждани и стопански обекти могат да бъдат адресирани до КЕВР, паралелно и към Комисията за защита на потребителите и националния омбудсман в зависимост от естеството на проблема.


Българският свободен електроенергиен пазар започна през септември 2004 г. със сключването на първата сделка за продажба на електроенергия между АЕЦ "Козлодуй" и "Юмикор мед" ("Аурубис - България"). Три години по-късно са премахнати нормативните прагове за либерализиране на пазара, разделени са юридически предприятията, извършващи доставка на енергия от мрежовите оператори.


Съгласно изискванията за членството ни в Европейския съюз страната ни е поела ангажименти за институционално изграждане на либерализиран пазар на електрическа енергия и интегрирането му с други енергийни пазари до 2015 г.


Пет милиона абонати ще могат да сменят доставчика си на електроенергия от 1 януари 2016 г. В това число влизат основно битовите потребители и дребният бизнес, или средно 65% от клиентите на електроснабдителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". По-големите консуматори (около 12 хил. абоната към октомври 2015 г.) вече в почти пълна степен са на свободния пазар на електроенергия.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Не се споменава най-вайното а именно, че цената ще върви само нагоре!

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":

  "Цената на тока при недостиг е в диапазон 170-190 лв./мгвтч, а при излишък е между 9-13 лв./мгвтч, уточни Желязкова."

  >>> Koйто си направи сметката, ще получава ток по 1 стотинка/квч, преди таксите за пренос и "задължения към олигархията"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":
  По-добре гледай материала с първия частен клиент на "свободния" пазар - в момента плаща 10% по-скъпо отколкото е регулирания. А и ако се замислите малко повече от колкото спамер - кога у нас е правено нещо за поевтиняване?

 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Т.н. либерализиране е всъщност вкарване на още един посредник по веригата. Преди бяха НЕК с разпределителните си дружества които продават на крайния клиент. После вкараха РЗП=тата и естествено цената се вдигна. После вкараха при износа т.н. търговци и там естествено отидоха печалбите. Сега вкарват още една посредническа брънка. А мрежата си е една и съща. Просто у нас бизнесът с посредничество убива всичко друго.

 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  "Съгласно изискванията за членството ни в Европейския съюз страната ни е поела ангажименти за институционално изграждане на либерализиран пазар на електрическа енергия"
  Либераризиран пазар означава свободна конкуренция между производителите. Такова животно нема. Нароиха се разни ВЕИ със задължително изкупуване от страна на държавата на фиксирани високи цени, които повишават цената на тока за потребителите. Сега се опитват да натоварят системата с още регулиране и администриране, така че вдигането на цената ни е в кърпа вързано.

 6. 6 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Мисля си, че либерален пазар за мен ще има, когато започна сам да си произвеждам електроенергията, а по какъв начин ще става това, си е моя работа.
  За повечето потребители нещата няма да се променят след 01.01.2016г., защото те и сега не са наясно с много детайли от фактурите си, к'во ли си остава да мислят и за различните цени на доставчиците. Населението е свикнало да гледа само удебелените числа в края на фактурата си (крайната цена), да псува и в крайна сметка да отиде и да си плати. Мислите ли, че нещо ще се промени сега?

 7. 7 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  [quote#2:"cinik"]Koйто си направи сметката, ще получава ток по 1 стотинка/квч, преди таксите за пренос и "задължения към олигархията[/quote]

  Ни е тъй. Хесапя е съвсем друг.

  При либералния ток предварително записваш от колко до колко часа колко ток искаш. Ако не похарчиш всичкия поръчан, разликата ти я приспадат по 1 ст за неползван ток, апък ако похарчиш повече - доплащаш по 20 ст за надпланов ток (без таксите)

  Правилно е да се каже "ако си разграфиш един тефтер по часове , редовно притичваш до електромера, изчисляваш и пускаш и спираш различни уреди докато се вместиш в плана , то накрая наистина ше платиш за колкото си поръчал"

  Ей тука има пример - http://www.emi-bg.com/index.php?id=1935

 8. 8 Профил на Необременен
  Необременен
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Към редакцията на Дневник:

  В сайта на ЕСО информацията е друга. Регистрираните дружества със статус "А" - т.е. активни са 97. Общо са 103, 5 от тях са се оттеглили, а 1 е отстранено. Навярно сте писали статията преди време, но като редактирайте, проверявайте, за да не подвеждате хората.

 9. 9 Профил на Десетолевка
  Десетолевка
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#1:"telqk"]Не се споменава най-вайното а именно, че цената ще върви само нагоре![/quote]

  Ако не въври на горе няма да има това, което го наричаш икономика, приятелю. Крайно време е да се вдигнат точно тези цени. Просто в наща държава енергетиката винаги е била средство за политически маневри.

  По същия начин махнаха Бойко (ако не помниш) и той сега е много страхлив да прави каквото и да било в тази сфера.

 10. 10 Профил на Десетолевка
  Десетолевка
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Цената на тока трябва да се вдига винаги!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK