Е-регистър ще информира за опасните асансьори и лифтове

Е-регистър ще информира за опасните асансьори и лифтове

© Георги КожухаровМинистерството на икономиката пусна в действие  Електронен регистър на съоръженията с повишена опасност, който след 6 месеца ще включва подробни данни за над 500 хил. съоръжения, главно асансьори и лифтове, съобщи пресслужбата на ведомството. 


Регистърът ще позволява в реално време да се установи какво е състоянието на конкретно съоръжение, кога е бил последният му ремонт, кой отговаря за поддръжката му, както и номерът на производство и номерът на регистрация, поясни зам.-министърът на икономиката Даниела Визиева. 


Данните ще се подават както от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), така и лицензираните фирми, които осъществяват контрол и надзор. Досега в регистъра е въведена информация за 2000 асансьора, а според наредба на ведомството до средата на 2016 г. не трябва да има съоръжение извън него. След това тези, които не са в системата, ще бъдат спирани.
Зам.-министър Везиева уточни, че асансьорите са общо една пета от всички съоръжения с повишена опасност, като към момента в регистъра са въведени повече от 2000 асансьора.


Регистърът е достъпен през всички мобилни устройства, така че потребителят ще може за секунди да провери дали асансьорът или лифтът, който възнамерява да ползва, е проверяван скоро. Във всяка кабина ще има стикер с номер, по който ще става идентификацията. 


Председателят на ДАМТН Стефан Цанков, изтъкна, че регистърът е стъпка, която помага да се решат съществуващите проблеми, свързани със съоръженията с повишена опасност и по-конкретно с асансьорите. "Вече няма да бъде възможно да се извършва фалшива регистрация на съоръжения и ще се намали сивият сектор в сферата на поддръжката на съоръжения", заяви той. Цанков посочи още, че чрез регистъра се дава възможност и на гражданите да изпращат сигнали до ДАМТН, за да бъде контролът максимално ефективен.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Крайно време е да има такъв регистър.Засега знаем само кой ни е техникът и коя фирма ни обслужва!Плащаме си таксите,като попове,а гаранция?

  Tony
 2. 2 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 314 Неутрално

  В България на асансьор не се качвам.

  Добре, че има стълбища.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Няма да има ефект, пак ще пишат, че е минал профилактика и всичко е точно, то като техническите прегледи на МПС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сега преди да се качиш в асансьори и лифтове влизаш в Е-регистъра от телефона и проверяваш - съоръжение с повишена опасност ли е или не. И отгоре поливаш една тънка доза съмнение - ами ако Е-регистъра не е съвсем точен? Ами ако той е точен, но проверяващия вкарал данните не е? Ами ако... абе къде тук са стълбите?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Любопитно

  Не е ли редно опасните лифтове и асансьори просто да се спират?! Какъв регистър? Какви 5 лева?

 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 679 Весело

  До коментар [#4] от "niko_tin":

  Данните ще се подават както от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), така и лицензираните фирми, които осъществяват контрол и надзор.
  -----------------------
  е с толкова дата наливащи си е плашещо, затова - пешком нагоре и надолу.
  колко пара е само не разбрах разработката и чия шия се наду с нея?

 7. 7 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Щом предпочитат да обявяват опасните съоръжения, вместо да ги спират (?!?), да им слагат една лепенка, нещо там череп с пречупени кости (или по-скоро скелет с пречупени кости), какви са тия мобилни приложения, ала-бала?

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yotce":

  Лепенките са евтини, приложението - не. Лепенките ги лепиш и забравяш, на приложението му плащаш поддръжка..

  Ей такива работи..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#5:"vassilun"]Не е ли редно опасните лифтове и асансьори просто да се спират?! Какъв регистър? Какви 5 лева? [/quote]
  Ти още мислиш по старому, ама то няма да се върне. Това не ти е едно време! Да ти идват някакви строги но справедливи инспектори да ти запечатат асансьора, че после и за 5 лева да те разследва гражданина следовател от икономическа милиция по тоталитарному. Свърши се вече тая!! Сега - Е-регистър! Там не говорим за 5 лева, моля-моля! Както казва Къци Вапцаров - "Нагоре!"(с). В смисъл не нагоре с асансьора де, там стълбите си е най-сигурно.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 10. 10 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Де го този е-регистър?

 11. 11 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#5] от "vassilun":


  До коментар [#7] от "Yotce":

  Подвеждащо и изкривяващо смисъла на статията заглавие, което подсказва, че авторът няма идея за какво пише. Всички асансьори, които возят хора, са "съоръжения с повишена опасност".

 12. 12 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Необходим е регистър за некъдърните ас. техници и за асансьорните оператори извършващи псевдо дейности. Надзорът да се върне в държавната инспекция. Корупцията и рекета към собствениците на асансьори в частни сгради е неописуем.

 13. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 864 Любопитно

  Какви регистри, какви 5 лева, като ситуацията е пълен абсурд в момента. Истински случай: асансьор, който работи, в смисъл движи се нагоре-надолу. Пристига асансьорният техник и казва: до 2-3 месеца ще трябва да го спра, защото.... трябва ремонт, Голям, основен. Цена - десетина хиляди. Варианти: десетина хиляди за ремонт или 40 хиляди за нов. Асансьорът продължава да се движи. Започват да се събират мнения коя опция да се избере. Започват и дрязгите, но в крайна сметка се избира ремонтът. Започват обаче едни съмнения дали наистина асансьорът е за ремонт. Започва едно викане на всякакви асансьорни техници - кой какъвто познат има в сграда с асансьор, вика техните техници. Едно с едно мненията не съвпадат. Пише се писмо до държанвния контролен орган - да пратят човек, който да се приеме за последна инстанция и каквото каже, на това да се повярва. Не можело. Накрая се вика собственият асансьорен техник, за да спре най-накрая тоя асансьор и да се съберат парите. Започват се разсъждения типично по български: ами аз вече няма да ползвам асансьора и няма да плащам. Ама, моля, не ни излизайте с тези безумства, защото ако си счупите крака и сте на осмия етаж, ще ви питаме няма ли да ви се иска да има асансьор. След като сградата е с асансьор, ще има асансьор.... Регистри, бла-бла. Българска работа - вЕлика мУка, както е казал сърбинът.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#13] от "baba_zozolana":

  Асансьорът е част от сградата и абонаментът и ремонтите му се дължат от всички собственици, независимо дали го ползват или не. Единствено може да се прави компромис за сметката му за ток - тези от първия етаж да речем, може да не участват в нейното събиране. Всичко останало се плаща солидарно от всички.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "niko_tin":
  Да отричаме всичко с етикета "КОМУНИСТИЧЕСКИ" е глупаво. Тази пасмина от над 800 асансьорни фирми и камарата от частни инспектори са глудница разкъсваща собстениците на асансьори с необосновани абонамаментни такси, ремонти и с перманентно спиращи асансьори. Извършващите ревизия на ас. уредби посочват мними недостатаци позволяващи на фирмите да рекетират собствениците.

 16. 16 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#15:"Peter Stoychev"]Да отричаме всичко с етикета "КОМУНИСТИЧЕСКИ" е глупаво. [/quote]
  Ти да видиш, и откога така? На мен нищо не са ми спуснали по опорните точки. Вземи моля ти се провери още веднаж да не се окаже ВНЕЗАПНО, че да хвалим някой неща с етикета "КОМУНИСТИЧЕСКИ" е умно.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 17. 17 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 699 Разстроено

  [quote#1:"Free person"]Крайно време е да има такъв регистър[/quote]
  И здравен регистър има(отдавна), НО!!! в него нищо няма!
  Някога в паспортите си носехме кръвната група. При спешни случаи(катастрофи...) е ЖИЗНЕНО важна!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK