Българите купуват онлайн най-често дрехи и обувки, сочи проучване

Красимира Райчева, мениджър на "Виза Европа" за България

© Анелия Николова

Красимира Райчева, мениджър на "Виза Европа" за БългарияКогато пазаруват онлайн, повечето българи купуват дрехи и обувки. Това са посочили като отговор 60 на сто от участниците в проучване, изготвено по поръчка на Visa Европа. То е проведено в десетте най-големи града на България, представително е и е сред хора на възраст от 18 до 55 години.


По-надолу в класацията на най-купувани по този начин стоки е техниката (40%) и резервацията на ваканции (39%), като 24 на сто от последната група участници в проучването посочват, че пазаруват ваканции само онлайн.


Този начин на покупка се прилага и за книгите от 16% от анкетираните, а 15% от тях пазаруват така и билети за концерти.
Проучването още сочи, че 99 на сто от хората, които пазаруват и обикновено се разплащат онлайн, са се насочили към този метод заради пестенето на време, удобството, липсата на ограничение като работно време и др.


Очаквано между мъже и жени има разлики в пазаруването онлайн. Плащането на почивки по този начин посочват 17% от мъжете и 26% от жените. Мъжете най-често купуват по електронен път техника (67% от анкетираните), докато при жените 69% правят това за дрехи и обувки. При битовите сметки 19 на сто от мъжете и 12 на сто от жените предпочитат да ги заплащат единствено онлайн.


За самото плащане 28% от активните онлайн потребителите казват, че плащат с дебитна или кредитна карта заради удобството и бързината. По-голям дял сред тях имат мъжете - 34 на сто, както и живеещите извън София - 29 на сто. Очаквано този вид разплащане е по-предпочитан от хората на възраст 18-35 години, като 20 на сто от тях са посочили, че така плащат покупките си.


Европейският онлайн пазар се оценява на 432 млрд. евро за 2014 г., като расте десет пъти по-бързо от брутния вътрешен продукт на страните в Европа, каза Красимира Райчева, мениджър на "Виза Европа" за България. За година сайтовете, през които се правят покупки онлайн, са се увеличили от 650 хил. на 715 хил., посочи още тя.


През миналата година онлайн разплащанията с карти, издадени от български банки, са се увеличили с 40 на сто, допълни тя, при което една четвърт от всички плащания са станали по този начин. В същото време според проучването 40% от българите, пазаруващи онлайн, предпочитат наложения платеж, по 18% избират да платят през easypay и с дебитна карта, едва 4% на сто ползват за целта кредитна карта.


Най-голям дял от участниците в проучването (33%) казват, че пазаруват онлайн няколко пъти месечно, 26% - веднъж на месец, 16% - един или два пъти. Всеки ден правят това едва 1 на сто от анкетираните.


Средната стойност на електронната покупка за България е около 36-37 евро, като тя непрекъснато пада, което се определя като положително, тъй като се приема, че това означава по-чести покупки.


Прогнозата на компанията е, че онлайн разплащанията у нас ще продължат да се увеличават. На това се залага и заради влизащата в сила от 9 декември европейска директива за междубанковите разплащания, която на практика ще намали разходите на търговците за това, че предоставят възможност за плащане с банкова карта.


Красимира Райчева напомни, че разплащането в брой също носи разходи - за броене на парите, за инкасо, кражби и др., което често търговците не отчитат.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Купуват масово спортни и други обувки и дрехи, защото се продават не на завишените цени, на които се продават по магазините от "офиц." вносители.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 2. 2 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 516 Любопитно

  Нормално, цените тук са надути, а когато с "голямото намаление" станат на реалната си цена - няма размери, макар че то размери по начало няма, изобщо българските търговци са "бетер" българските хотелиери...

  Stef
 3. 3 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 516 Любопитно

  ...и все повече ще страдат и двете прослойки, заради антиклиентския си манталитет...

  Stef
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Язе си купувам предимно книги по този начин и по-рядко други стоки и услуги.

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 962 Любопитно

  Обувки онлайн не купувам. Ами ако ми убиват?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Купуват обувки и дрехи, защото търговците са ни прекупвачи ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 7. 7 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 564 Весело

  Плащането по интернет на битови сметки е невероятен плюс - колко време и разкарване спестява! За пазаруването да не говорим...

  P.S. В магазин влизам само за храна. Амазон форевер!

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Книга е добре и логично, даже се учудвам на ниския процент от общите онлайн продажби - едва 16%.
  А това реално е най-подходящият артикул за онлайн поръчка - нисък риск откъм доставка, щото е евтина, нулев риск от към гаранция, щото няма, нулев риск от това да не ти стане, да не ти отива или нещо друго, което го има при дрехите.
  Единственото обяснение е, че хората просто не четат.

  Иначе онлайн поръчките тепърва ще растат и това е сигурно, но и голяма част от онлайн търговците нямат идея как се прави бизнес. Е, ще се научат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 564 Любопитно

  До коментар [#4] от "Читател":

  http://www.bookdepository.com/ знаете ли го?

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 10. 10 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  До коментар [#1] от "Никола Георгиев":

  често цените тук в нашия мол и тези от китайските сайтове са с 1000 % надценки ,тоест стоките се купуват на 1/10 от цената ,особено яки надценки си лющят оптиките ,едни и същи очила ,понеже ползвам такива с диоптри са 50 пъти по ниски от сайт ,отколкото в мола до нас ,даже другарите от оптиката толкова ги беше яд ,че не съм си купил от тях рамките за 800 лв , че ги счупиха при поставяне на стъклата и бяха шокирани като им дадох 2 ра рамка ,ами бях ги взел за цели 10 долара ,пълна порнография е тази държава .

 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#1] от "Никола Георгиев":

  То в западна Европа, а и къде ли не облеклата и обувките са по-евтини от нашите молчета..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Как да се купуват качествени продукти, като в "официалните" магазини на дадена марка е пълно с китайски ментета (от тия сайтове с безплатни доставки), но на завишена цена.
  Във Финландия, марки като Адидас се продават в супермаркетите и стандартните им кецове са около 50 евро/80лв. В България, в лъскавите прехвалени магазини, същите са по 300лв, но като ги огледаш, не са съвсем 1:1.
  Но така е, като няма потребителска култура, но има манталитетна тенденция за кичене с марки + липса на всякакъв контрол на продаваните стоки.

 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1175 Весело

  от сия статия разбираме, че българските жени не си падат по големи чуждестранни.... търговци

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "ostin22":
  Затова все повече хора ходим там само, за да пробваме номерация и си поръчваме онлайн.
  Да не говорим, че напр. в Зара (испанска марка) в България се продават неща, произведени в Бангладеш, Индия, Китай, като цяло Азия, а в напр. Германия се продават неща, произведени в ЕС (Португалия, Испания...)

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#9] от "sjaakiie":

  Не, за първи път го чувам. Лично аз съм фен на http://www.e-zona.bg .

 16. 16 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fazer":

  В моловете особено има голяма надценка...........която ако бъда честен не мога да разбера пазарната логика.
  Често и стоките не са нищо особено,за разлика от цените им.
  Не е луд този който яде баницата,а този който му я дава.

 17. 17 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Много ясно че от нета и от чужбина. Същите стоки на двойно по ниски цени

  Pure Chewing Satisfaction
 18. 18 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Аз пък предимно си купувам неща, които тук е по-трудно да намеря. Наскоро ми трябваше нов вентилатор за лаптопа, минах през няколко магазина, нямаха такъв или подобен, онлайн ми отне 5 минути, при това с 6м. гаранция. не бих си купил дрехи/обувки през нета, често има разминаване в номерациите.

 19. 19 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#14:"Никола Георгиев"]Да не говорим, че напр. в Зара (испанска марка) в България се продават неща, произведени в Бангладеш, Индия, Китай, като цяло Азия, а в напр. [/quote]

  Zara е в същата категория като H&M (шведска), NewYorker и Forever21 (американски). Всичките се правят в т.нар. sweatshops из Бангладеш, Виетнам и Китай, в условия на границата на робство. Тези марки са създателите на micro trends, в които се продават евтини, леснозаменими стоки, които носиш и хвърляш. Никой с разум не би влязал в магазините им.

  Препоръчвам документалния филм The true cost, в който се обяснява подробно политиката и условията, в които тези марки оперират.

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  купих батерия за GSM от Амазон.де попитаха ме дали сметката ми била в лева, отговорих им ДА, а те ми сметкаха 2,05 лв за 1€ /навместо 1,955

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#15] от "Читател":

  Горещо го препоръчвам на всеки, който се интересува от чуждоезична литература - Book Depository е по-евтин и от Амазон, безплатна доставка из цял свят и страхотно разнообразие. Какво повече

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 22. 22 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Дрехи, техника, мебели и дори консервирана храна и напитки купувам онлайн. Не в БГ но то и в БГ се развива мощно онлайн пазаруването.
  Да живее най-големия сайт за онлайн продажби и особено premium плана му който предлага безплатна доставка на много от стоките.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 23. 23 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 564 Любопитно

  До коментар [#20] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Това е услугата Amazon Currency Converter и с нея уж получаваш предимството на "...guaranteed exchange rate. This is the amount Amazon will charge your card. Also, you don’t have to worry about currency fluctuations on returns. We’ll use the original foreign exchange rate for your purchase." С нея винаги излиза по-скъпо.

  Затова ги оставяте да си дърпат във валутата, която е по начало използвана в сайта, а НЕ тази на банковата карта.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 24. 24 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#9:"sjaakiie"]http://www.bookdepository.com/ знаете ли го?
  [/quote]

  Аз всеки месец си вземам минимум една книга оттам заради безплатната доставка, но реално от амазон идват по-евтини, даже с доставката. Отделно от това нещата с BookDepository са ОК докато дойде до пощата, после я няма известие, я ти я слагат в пощата и някой я вземе. В E-bay досега съм попадал само на продавачи, които ползват доста по-читави куриери,

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 25. 25 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#16:"kapitalcho"]Често и стоките не са нищо особено,за разлика от цените им[/quote]
  Когато си идвах за последно, всички магазини в Търново, Пловдив, Бургас, София, че дори и Трявна, имаха еднакви артикули, до един от aliexpress и подобните, но с различни цени. Най-блатантно беше по морето, където моловете предлагаха разни менте чанти на по 400лв, които като ги отвориш и нямат никакви сертификати или етикет за автентичност.
  Много от останалите маркови стоки бяха надценени поне двойно, като сравнявам с Финландия, която има къде по-високи данъци.

 26. 26 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Дрехи и обувки отдавна пазарувам от нета. Преди 2 години рискувах и с телефон. Моделът тук се продаваше за 900 лева с план. Взех го за 350 долара - по тогавашен курс излезе два пъти по-евтино. Не е мръднал, слава богу.
  Та вече трудно нещо различно от храна мога да си купя от тукашен магазин.

  Да минават изборите и да се маха Адриан, че дискусиите станаха на принципа: "Не е важно под какво, важното е да пействам"
 27. 27 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#25] от "Fazer":

  А как е в моловете във Финско ?
  По скъпи от нормалните магазини или що годе същата цена и качество ?

 28. 28 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#25:"Fazer"]Много от останалите маркови стоки бяха надценени поне двойно, като сравнявам с Финландия, която има къде по-високи данъци.[/quote]

  В България го има и фактора, че за по-"марковите" неща има доста по-малко търсене отколкото в една бяла страна, съответно търговците не внасят големи бройки и се надяват да продават само на сноби с повече пари. Просто тук все още се смята за невероятен престиж да носиш Lacoste или Pierre Cardin сред останалите биташки дънки и анцузи.

 29. 29 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#11:"ostin22"]То в западна Европа, а и къде ли не облеклата и обувките са по-евтини от нашите молчета..[/quote]

  Не съм го забелязал. Така е единствено ако сравняваш ябълки с круши.

  Сравняваш физически магазин с онлайн-магазин.

  Или пък сравняваш стока в промоция в западен магазин със стока която не е в промоция в български магазин.

  Аз последните две години съм бил във Италия, Франция, Хърватия, Гърция, Черна гора, Македония, Словения, Сърбия и Швейцария. По-ниски цени не видях, единствено в Македония и Сърбия бяха в нашия диапазон. В Гърция примерно цените на едни женски ботуши се оказаха 4 пъти по скъпи отколкото в България.

 30. 30 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Любопитно

  И пак се замислете за изборите

  Колко по-сигурно е електронното гласуване и колко

  по-сигурно е когато някой фалшифицира, че ще бъде хванат.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 31. 31 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#23] от "sjaakiie": мерси, разбрах го на цена от няколко лева, добре, че покупката ми беше евтина!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  и аз преди години имах предразсъдъци за онлайн пазаруването, но откакто почнах - няма спиране.

  разликата в цената на един и същи продукт се измерва в пъти.

  разминаване в номерацията няма, а и да има - пак ми излиза многократно по-евтино.

  за пример ще дам един от нашите "аутлети" - спорт депо:

  бебешки буйки рийбок в спортсдирект за 7 паунда (тогава бяха 20 лв с доставката до офиса, без да съм предплащал нищо, доставката беше чрез посредник спортсдирект.бг), а в спорт депо "намалени" от 99лв на 69лв О.о

  без коментар.

  това тукашното не е търговия, а дранье.

 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#32] от "хм":

  Така е. Но има и хубави сайтове, които представят добра алтернатива на родните търгаши. Вероятно с времето някои ще се вразумят, но така или иначе развитието на пазара на търпи вакуум.

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Аз съм купила около 20-30 неща онлайн и съм доволна от 2-3 от тях. При покупките от магазина съм винаги доволна. Мисля, че няма да повторя повече.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9179 Неутрално

  Защото там наистина намаленията са намаления,особено при големите чуждестранни търговци.Миналата Коледа единият ми син си беше поръчал нещо,което вървеше с бонус,някаква блузка.И понеже основната стока се беше свършила,получи безплатно само бонуса.

 36. 36 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "В същото време според проучването 40% от българите, пазаруващи онлайн, предпочитат наложения платеж, по 18% избират да платят през easypay и с дебитна карта, едва 4% на сто ползват за целта кредитна карта."

  хахахах.... Наложения платеж НЕ Е Класическа електронна търговия - след като няма онлайн транзакция. А след като едва 4% плащат с кредитна - това може да е единствения критерии.

 37. 37 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#34:"hope"]При покупките от магазина съм винаги доволна. Мисля, че няма да повторя повече. [/quote]
  Хубаво мислене, достойно за всеки пенсионер.....

 38. 38 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Весело

  Аз пък пазарувам предимно електроника. Тва принтери, скенери, харддискове, кабели, камери за видеонаблюдение, юпиеси, смартфони, четци и т.н. ... нямам спирка

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4075 Весело

  До коментар [#37] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  Уау..... още не мога да си позволя да се пенсионирам.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 40. 40 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#38:"The.Teacher"]Аз пък пазарувам предимно електроника. Тва принтери, скенери, харддискове, кабели, камери за видеонаблюдение, юпиеси, смартфони, четци и т.н. ... нямам спирка [/quote]

  При електрониката е лесно защото можеш предварително да прочетеш стотици ревюта за конкретния модел и да си напълно информиран какво купуваш, знаейки много повече от редовите продавач-асистенти в техношоповете

  Смешни са ми хората, които вярват, че насипните боклуци от SportsDirect (били те и от Англия) могат да се нарекат "маркови". 80% от стоката им са велики брандове като Karrimor, Dunlop или Lonsdale. Подобни неща се намират тук дори и по битаците. Това е нещо като МакДоналдс ефекта в България.

 41. 41 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#27:"kapitalcho"]А как е в моловете във Финско ?
  По скъпи от нормалните магазини или що годе същата цена и качество ?[/quote]

  Това ще е малко дълго като обяснение, но ще се опитам.

  Моловете и магазините тук са различни.
  Има кажи-речи две корпорации в страната, които държат по равно магазини и ресторанти - S-group и K-group. Техните хипермаркети са като шопинг центрове сами по себе си, но понякога се разрастват до молове (на мен близко ми е http://www.kauppakeskusmylly.fi/ , а в другия край на града е http://www.skanssi.fi/ ). Там се ходи заради хипермаркета, а не за да се фукаш. Хипермаркетите са "нормалните магазини" за тук. В тях се продава всичко от храни до камъни за сауна. Там е и най-евтиното място за пазаруване заради намаленията и бонус картите (особено на S-group, заради бонусната им система https://www.s-kanava.fi/web/s/s-etukortti ).

  Има разни по-малки магазини, които не са част от хипермаркета (макар доста да продават стоките си и там), но са също и вериги в страната. Единични магазини, както в България, се намират изключително рядко и са по-специализирани/бутикови и с доста високи цени.

  Колкото до качеството, тук китайски боклуци почти няма, защото комисията за защита на потребителя държи изкъсо вносителите. Залага се предимно на финския дизайн, който е по-скъп, но се цени от хората поради високото качество и естетичната стойност, затова и в повечето домове има една и съща посуда, текстил и декор. Същото е и с храните, залага се предимно на местното производство, нищо че е 3-4 пъти по-скъпо от испански и холандски внос. Финландското производство е винаги обозначено с тези знаци: http://www.sinivalkoinenjalanjalki.fi/me-olemme-mukana/
  Те също гарантират по-висока цена, но и човешки условия на живот, правоплатен труд и контрол на качеството.

  Колкото до цените, въпреки високите данъци в страната, много от продуктите са по-евтини от България, главно заради по-висока разпространеност. Храните са по-скъпи, но маркови дрехи и особено електроники са по-евтини.

 42. 42 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#28:"blowfish"]росто тук все още се смята за невероятен престиж да носиш Lacoste или Pierre Cardin сред останалите биташки дънки и анцузи.[/quote]

  Точно обратното е, всъщност. В България е невероятен престиж да се окичиш с марки, пък дали са оригинални или от китайските ментета не е от значение. Марката е от значение, не стоката. Затова и се получават такива надценявания на Адидас, понеже им се дава абсурден статус (в Перник разни вицове дето се въртят, а и руснаците са същите впрочем, веднага се отличават в тълпата тук).

 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Пазаруването онлайн е просто по-удобно. За продукти, които познавате можете много лесно да намерите конкурентна цена, нещо, което обикаляйки моловете ще ви скъса нервите... Без да коментираме, че някои неща просто тук не се предлагат.

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 688 Неутрално

  На симпатичната, не много млада и позаоблена самка от снимката и бях написал няколко любезни мейла със следните въпросчета лятото:
  1.Как може да разрешат уважаваното лого на Виза да бъде поставено на откровения лихварски продукт "бяла карта".
  2.Защо издателя на "бяла карта" не е посочен в сайта на Виза, като банкова или финансова институция, която има право да поставя на картите си логото им.
  Изпратих 2 или 3 любезни мейла, после още един, да им обясня какво мисля да направя с картите Виза които имам.
  Отговор нанайци.
  Ама тя дамата била заета да проучва кой откъде си копува чорапите и кюлотите...

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 45. 45 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Покупките онлайн у нас все още крият големи рискове.

  Наскоро жена ми и сина ми каресали мебели от една небългарска фирма. Договорили се в един от почивните дни да ме заведат да ги видя и да внесат капарото.

  Отидохме, но се оказа, че това, което в сайта е обявено като модел "Х" всъщност е модел "У", който се различава от модела "Х" - не много, но се различава. Жена ми побесня, аз се опитах да успокоя топката и се договорихме да уточнят могат ли да доставят това, което искаме. Десет дни - пълно мълчание.

  Е - как да поръчам мебели онлайн.

 46. 46 Профил на baba.bosilka
  baba.bosilka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ами то и по моловете е така. 99% дрехи и обувки. Скука.

 47. 47 Профил на baba.bosilka
  baba.bosilka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#44] от "Daniboy":
  Айайай, да се коментират в постинг възрастови и физически качества, и то на жена, е много примитивно!

 48. 48 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#36] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  А защо трябва непременно да плащам с КРЕДИТНА карта? Аз на практика нямам нужда от заеми (освен ако не реша да направя някоя по-сериозна покупка).

 49. 49 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Нормално, голи и боси не могат да ходят по магазините да си купуват дрехи, респективно обувки.

 50. 50 Профил на baba.bosilka
  baba.bosilka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#48] от "georgievp":
  защото, когато платиш с кредитна карта е ясно, че на тази дата в този магазин си платил точно ти - с име и адрес. Tracking and tracing! Опитай да платиш в брюксел например в голям магазин кеш. В най-добрия случай ще те погледнат учудено. Може и да те попитат дали имаш нещо да криеш. Случвало ми се е. Big brother is watching you!

 51. 51 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#48:"georgievp"]А защо трябва непременно да плащам с КРЕДИТНА карта? [/quote]
  Кредитна или дебитна - няма значение. Въпроса е плащането да е минало през УЕБ, а не .. на ръка.

 52. 52 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 465 Неутрално

  [quote#7:"sjaakiie"]Амазон форевер! [/quote]
  Имате предвид Амазон форевър (и то САЩ или ЮК), Амазон фюр иммер, Амазон пур тужур или Амазон пер семпре?
  Защото впечатленията ми от германския са, че е доста скъп. Има стоки, които могат да се намерят и в България на по-достъпни цени.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 53. 53 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 465 Весело

  [quote#47:"baba.bosilka"]Айайай, да се коментират в постинг възрастови и физически качества, и то на жена, е много примитивно! [/quote]
  Здравей, наборе!
  Ами ако ти е станало вече нанагорно тази жена, дето не е твойта собствена, постоянно да ти бърка в джобчето, то как да постъпиш бе, миличка?
  Да се държиш джентълменски докрай ли? До последното левче?
  Аааа, не! Найн, данке!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 54. 54 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#45:"georgievp"]Е - как да поръчам мебели онлайн.[/quote]

  Пробвайте Икея

 55. 55 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1499 Весело

  "За" съм за онлайн търговията, ама не мога да си обясня човек да си купи обувки онлайн...

 56. 56 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#55:"rainbou1"]не мога да си обясня човек да си купи обувки онлайн[/quote]

  В повечето случаи, хората пробват обувки в магазина и след това поръчват онлайн същата марка, защото често в магазините не се предлагат всички разцветки и модели.

 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2137 Любопитно

  [quote#37:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]Хубаво мислене, достойно за всеки пенсионер.....[/quote]
  Щом си плаща, значи има право да си избира от къде, как и какво да пазарува — същото право като твоето! Сега, схващате ли защо отношението ви към чуждия стил на пазаруване е... нелогичен?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#47:"baba.bosilka"]възрастови и физически качества[/quote]

  Всъщност това не са качества, а факти - дамата определено е над 25 години и е надхвърлила средно препоръчителното от СЗО тегло.Качество е физическата красота, която съм определил по-скоро положително - "Симпатична", което е иронично, тъй като подробно съм обяснил защо не ми харесва, а причината за това е само и единствено професионалните и качества.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 59. 59 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 564 Весело

  До коментар [#52] от "дедо Андро":

  Имам предвид Амазон фоева, но сомтаймс люн и от Амазон форевер.

  Лек ден, дедо Андро!

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 60. 60 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#59] от "sjaakiie":

  Благодаря!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 61. 61 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  Ест, че ще си пазарува онлайн.
  В бъдеще всичко ще е онлайн - хем по-тънко, хем и от всякъде.

  Жената е покана за щастие
 62. 62 Профил на Адвокат Мариета Генчева
  Адвокат Мариета Генчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пазаруването онлайн наистина е удобно. Но, определено вече не се въползвам от него, що се касае до дрехи и обувки.Обикновено се налага да връщам, което всъщност вече прави онлайн пазаруването неудобно.

  marietagencheva.eu
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK