Кутиите цигари ще са със стряскащи предупреждения от 2016 г.

Скрийншот от приложението към законопроекта.

© Дневник

Скрийншот от приложението към законопроекта.Избори 2022

Забрана за ароматизираните цигари и въвеждане на плашещи здравни предупреждения върху две трети от цигарените опаковки предлагат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които Министерският съвет одобри днес и ще внесе в Народното събрание.


Проектът въвежда няколко европейски разпоредби, които целят да намалят привлекателността на пушенето, особено сред младите хора.


Изменението презвижда забрана за представянето, предлагането и продажбата на тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки, създаващи погрешно впечатление за потребителите. Подобни изисквания следва да се прилагат и по отношение на съставните части на тютюневите изделия, като филтри, хартия, капсули или други технически елементи.
Предвижда се здравните предупреждения върху потребителските опаковки и върху всички външни опаковки на тютюневите изделия да заемат поне 65% от площта им. От текста на законопроекта, който беше публикуван за обществено обсъждане през лятото, се вижда, че се предлагат 14 вида здравни предупреждения, между които, че пушенето причинява 9 от всеки 10 случая на рак на белите дробове, рак на устната кухина и гърлото, причинява сърдечни и мозъчни удари, увеличава риска от ослепяване и води до импотентност. Има и няколко предупреждения за вредите за децата, включително неродените, както и за близките на пушача.  Освен надписике, в приложение към законопроекта са посочени и комбинирани стряскащи изображения, които показват последиците върху отделните човешки органи.  


Законопроектът предвижда и нови изисквания за електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене, както и на растителните изделия за пушене. 


Министерският съвет предлага преходен период за изделията, произведени до 20 май 2016 г. да могат да се продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK