Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Сметната палата: Има риск на пазара да влязат опасни храни

Не е изградена информационна система за лабораторен контрол и проследяемост на пробите и резултатите от тях както при контрола на здравето на животните, така и при храните и фуражите.

© Цветелина Ангелова, Капитал

Не е изградена информационна система за лабораторен контрол и проследяемост на пробите и резултатите от тях както при контрола на здравето на животните, така и при храните и фуражите.Българската агенция за безопасност на храните  (БАБХ) не е осигурена с достатъчно финансови средства, а от 2010 г. досега не е изградила единни правила за работата си. Това поставя служителите й на сериозен корупционен натиск, докато гражданите са подложени на риск на пазара да попаднат опасни храни, са заключенията на Сметната палата за дейността на институцията между 2011 и 2014 г.


Недостигът на средства е причината за сравнително ниското заплащане, липсата на адекватно материално стимулиране и високото текучество, констатира одитният доклад.  Заради честите напускания се налага да се харчат пари за подготовка на нови инспектори. Проверките пък често се осъществяват само от един инспектор, освен това липсва ротация на инспекторите. Финансовото стимулиране в БАБХ не е адекватно на осъществявания от инспекторите контрол и и създава корупционни рискове, е изводът на проверяващите.   


Една от препоръките на Сметната палата е да има дежурен служител, който да е на разположение извън работно време за спешни случаи, денонощно, 7 дни в седмицата във всички подразделения на БАБХ.
Към март 2015 г. все още няма разработени модули за мониторинг, лабораторен анализ и контрол на качеството и безопасността на храните към специализираната информационна система за ветеринарен контрол, показва проверката. Не е изградена информационна система за лабораторен контрол и проследяемост на пробите и резултатите от тях както при контрола на здравето на животните, така и при храните и фуражите.


Практиките на отделните областни дирекции не са уеднаквени. Не са изготвени критерии за оценка на риска за граничните инспекционни пунктове. В един от проверените пунктове например, освобождаването на пратките е извършено преди да са готови резултатите от лабораторния анализ, което поражда рискове на територията на страната да бъдат допуснати опасни храни.


За одитирания период липсва увереност, че са предприети всички мерки за предупреждение на гражданите, закупили опасни продукти, установява Сметната палата. В същото време една трета от гражданите, не знаят, че именно тази агенция контролира храните.


По-добре агенцията се справя с контрола върхя генно-модифицираните организми - регламентирани са правилата и процедурите за планиране и осъществяване на официалния контрол върху ГМО, увеличава се и броят на проверките, но те се извършват само от един инспектор, липсва и ротация. 

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Още една важна, но неработеща институция...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 2. 2 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Някой може ли да драсне списък с наистина работещите институции, които не са подложени на корупционен натиск. Просто от любопитство питам. Дали няма да е под формата на празна статия?

  Леко обезчовечен...
 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  "В един от проверените пунктове например, освобождаването на пратките е извършено преди да са готови резултатите от лабораторния анализ"

  Имало риск викат

  Как беше за онова месо на 30 години дето го направиха на салами преди време

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  България,докато стане европейска държава ,ако стане някога, има много години да минат!

 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#1:"NicK"]Още една важна, но неработеща институция... [/quote]
  Работи, но с тефтерчета

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 6. 6 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  БАБХ нямала ресурс, служителите й били подложени на корупционен натиск, нямала правила...

  закривайте я тогава и започнете да плащате на германската агенция за контрол на храните. тогава може да сте сигурни, че няма да остане несанкциониран български производител на храни. а до Великден половината ни "фабрики" и мазета за производство на храни ще бъдат затворени. с право.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK