И съд забрани на БТК да подвежда клиенти

И съд забрани на БТК да подвежда клиенти

© Надежда Чипева, КапиталС окончателно решение Върховният административен съд остави в сила заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика на телеком. Установено и доказано е, че компанията при сключването на договори от разстояние е отправяла предложение за две услуги, а впоследствие е предоставяла само едната, без да уведоми потребителите за това своевременно.


В съдебното решение името на фирмата не е посочено, но от регистъра на сайта на Комисията се вижда, че става дума за БТК ("Виваком").


На търговеца ще бъде наложена санкция от 2 хил. лв. и забрана за прилагането на тази практика в бъдеще.
Служители на телекомуникационното дружество са отправяли по телефона предложение към абонатите за сключване на договор за две услуги. Едната дава право на 200 безплатни минути към всички оператори, а другата – срещу допълнителната сума от 2.90 лв. на месец кратките текстови съобщения да се таксуват по 1 стотинка. Впоследствие на клиентите е изпращан по пощата договор, в който е била включена само услугата 200 безплатни минути.


Експертите на КЗП и магистратите са единодушни, че това е нелоялна практика. Независимо от обстоятелството, че в поднесения за подпис договор е фигурирала само едната услуга, потребителят е бил заблуден, тъй като при телефонния разговор той е дал съгласието си за конкретно предложение и очаква именно договореното да бъде скрепено писмено чрез изпратените от търговеца документи.


Потребителите разбират, че втората услуга – изпращане на кратки текстови съобщения за 1 стотинка, не е била предоставяна при уговорените устно условия едва когато получат първата си месечна фактура и установят, че всеки SMS е таксуван по редовния тарифен план на телекома.


След влизането в сила на заповед на регулаторния орган за забрана на нелоялна практика, засегнатите от нея граждани имат право да развалят сключения договор и да претендират за обезщетение по съдебен път.


Законът предвижда още окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ... леееле - много са ги „натоварили“!! Няма що ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  Общо взето всички предложения на Бибаком-са със скрити "послания".И договорите за домашни телефони и договорите за моб.интернет.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ако имате възрастни близки, пък и не само тях, пазете ги от тези професионални лъжци.

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Сичките лъжат като разпрани. Из сайтовете им има по 5-10 плана. А при тях на писито излизат една страница планове при шрифт "глава на кърфица".
  Докато чекаме нек'ви измислени комисии да ни защитават правата - така ще е.

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 801 Весело

  На търговеца ще бъде наложена санкция от 2 хил. лв. и забрана за прилагането на тази практика в бъдеще.
  ------------------------

  Цялата строгост на закона се стовари върху БТК! Как ще вържат бюджета след тази тежка санкция - направо не знам! Със сигурност ще си звилкат поука и това няма да се повтори в бъдеще, защото глобата е много "солена".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 807 Гневно

  Как 2 хиляди лева, трябваше най-малко 200 000 да ги одерат, що пенсионери изгоряха заради тия лъжци!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1417 Весело

  "На търговеца ще бъде наложена санкция от 2 хил. лв. и забрана за прилагането на тази практика в бъдеще."
  ----------------------------------------------------------
  Направо ги закопаха с тази глоба...

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  порнографска държава - бтк на пееф 2000лв, емаг 4,6 млн лв.

 10. 10 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  #КОЙ
  КОЙ търка картончетата на Божков-Черепа по „лафките” на Д.ПеевСки всеки ден?
  КОЙ зарежда в Лукойл?
  КОЙ пуши цигарките на Д.ПеевСки?
  КОЙ гласува за партии с "бивши" ДС-агенти и номенклатура (само една в сегашното НС няма такива)?
  КОЙ избира повторно бившия бодигард на комунистическия диктатор Т. Живков?
  КОЙ купува от Лафка?
  КОЙ не протестира срещу липсата на съдебна реформа?
  КОЙ купува вестниците на Пеевски?
  КОЙ чете онлайн изданията му и ги разпространява във фейсбуук?
  КОЙ ползва БТК?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 11. 11 Профил на bochko
  bochko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "На търговеца ще бъде наложена санкция от 2 хил. лв. и забрана за прилагането на тази практика в бъдеще."
  Стабилна глоба А забраната - е то оставаше да не им забранят

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5514 Неутрално
 13. 13 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Глобяват" ги с 2хил. лева за дреболии,
  вместо да ги одрусат с поне 20млн. за масови подвеждания и дори преки измами?

 14. 14 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#10:"Никола Георгиев"]КОЙ гласува за партии с "бивши" ДС-агенти и номенклатура (само една в сегашното НС няма такива)? [/quote]
  Коя е тази партия "чиста вода не напита" , защото аз пък се чудя , как така 98% от българите не я знаят и не гласуват за нея , а си спомнят , че тя разби три пъти опитите на десните хора за обединение и е с най-съмнителния генезис сред родните партии .

 15. 15 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За жалост истинстински в повечето случаи са лошите неща.

  5ar8
 16. 16 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Това са комуноидни мошеници от най-чиста проба! Какво ще кажете за практиката им да изпращат непоискани СМС-и с някакви глупости, ЗА СМЕТКА НА КЛИЕНТА?! И прекратяването им НЕМОЖЕ да стане в техен център, а с нарочен СМС на неизвестен за клиента номер.....т.е. товарене по подразбиране....яко, а?????!

 17. 17 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Имам два договора с Виваком. И по двата се опитват да лъжат като цигани. Къде съм ги уловил, къде не. Не ми е това работата, че да съм вещ във всички уловки. Единият ми договор приключва на 06.06.2016. Сега отивам да видим, какви измислени пречки ще има за прекратяването му. В другия са ми нахакани всички възможни услуги на света: TV, домашен телефон и интернет, мобилен интернет (4G, 24Gb) - 38лв. Сигурно и там ме клатят, но... да са живи. Сумата ми отърва. Мобилен телефон от тях вече не ща.

 18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#16:"Коки"]Какво ще кажете за практиката им да изпращат непоискани СМС-и с някакви глупости, ЗА СМЕТКА НА КЛИЕНТА?! И прекратяването им НЕМОЖЕ да стане в техен център, а с нарочен СМС на неизвестен за клиента номер.....т.е. товарене по подразбиране....яко, а?????! [/quote]
  И ТЕЗИ ли шашкъни ползват този трик, нихната...?!? Приятел напуска теленор за подобни номера в началото на следващия месец (като му изтече договора) и това е една от причините (другата е дървеният му договор, ама за туй той сам си е виновен).

  По неволя "се разведох" с Виваком, но не помня там да са ми въртяли такива номера: Да пращат СМС, и ако го изтрия без да го отварям/отворям, да ме "абонират" за СМСи с по 2-30 ст (3-4 такива ежедневно) на моя сметка.

  От 6 месеца съм с Мтел, но при подписването на договора поисках да спрят ВСИЧКИ рекламни СМСи, за разни игри, лотарии, томболи и т.п. Просто им казах (с по високи децибели)-НЯМА ЛИ ТАКАВА КЛАУЗА-НЕ ПОДПИСВАМ договор с вас.

  Ама господине, стандартен договор, хъката мъката-ЙОК, ДОБАВЯМЕ НОВА КЛАУЗА ако искате договор. Накрая махнаха клаузата че "съм съгласен Мтел да дава моя тел. номер на тяхни...контрагенти (май)". Така че могат да го дават само колекторски фирми, за да ми припомнят дълговете (ако ги имам де)!

  П.С. Да кажа и добра дума за Виваком (НЕ СЪМ техен клиент): Те са единствените които вече над година прекратяват дългосрочни договори САМО с 3 месеца неустойка. Както изискват правилата в ЕС. Срещу другите двама е заведено дело в съда (от КЗП, или друга комисия) още през ноември 2014. Ама на съда не му бърза да движи делото, и ако искаш да прекратиш предсрочно договор-плащаш до края!!!
  До коментар [#16] от "Коки":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#17:"quasimodo"] Единият ми договор приключва на 06.06.2016. Сега отивам да видим, какви измислени пречки ще има за прекратяването му.[/quote]
  Няма да имаш никакви пречки, максимум плащаш само текущата такса (тя се предплаща де)-виж моя коментар № 18.

  Иначе цената която плащаш е МНОГО добра, друг е въпроса дали ползваш 'сичкото ГМ в мобилния нет

  Според мен при тяях мобилния телефон+НЕТ са на най добрите цени, и имат 4-5 пакета според това колко минути плямпаш по телефона, и колко мобилен нет ползваш. Почват от 10 лв (ако имаш друга тяхна услуга-ТВ например, която е КРАТНО по добра от тази на Мтел) за 300 мин до всички в България (БЕЗ чужбина)+300 МБ на максимална скорост. После 10.5 лв за 1500 мин (КОЙ говори толкоз?!?) и 1500 МБ. Сравни какво ти дават другите, преди да си прекъснеш/подновиш договора с Виваком.

  Да уточня-НЕ СЪМ клиент на Виваком, нито рекламно лице-просто това са фактите.
  До коментар [#17] от "quasimodo":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какви услуги и каква почтенност от фирма веднъж открадната от целокупното население на България и сменяла като собственици няколко групи изпечени мошенници?!

 21. 21 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 475 Неутрално

  2 хил. лв ?!?! много бе ще фалират.

 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1527 Гневно

  "На търговеца ще бъде наложена санкция от 2 хил. лв...."

  Това някаква подигравка с измамените клиенти ли е?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Така е! Нямах никакви проблеми. Опитаха се да ми предложат "по-добри условия", но като видяха другия договор се отказаха.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  Някой ги глобяват с милиони, тези, две хиляди. Колкото да не е без хич.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK