Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Агенцията по храните ще проверява качеството на оцета на пазара

Агенцията по храните ще проверява качеството на оцета на пазара

© Анелия НиколоваБългарската агенция по безопасност на храните започва тематична проверка в обектите за производство и предлагане на оцет и заместителите му, за да се установи съответствието им с изискванията на действащото законодателство. Това съобщиха от контролния орган.


Агенцията традиционно извършва засилени проверки на тези продукти заради масовото им търсене през есента, свързано с приготвянето на зимнина, допълват оттам. Инспекциите ще обхванат обектите, които произвеждат и бутилират оцет или заместители на оцет, складове за търговия на едро с храни, магазините за хранителни стоки и супермаркетите към търговските вериги на територията на цялата страна.


В производствените обекти ще се следи за произход и качество на използваните суровини, технологична документация и доказателства за спазването й.
От агенцията обясняват, че продукти с наименование "Винен оцет" следва да са получени изключително чрез оцетно-кисела ферментация на виното, което трябва да е видно от Технологичната документация за продукта - в частта за технологичния процес.


Продуктите с наименования "Ябълков оцет", "Плодов оцет" следва да са получени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6% (съдържание на оцетна киселина - 60 г/л). На плодовите оцети - минимум 4.5%.


Продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.


При инспекциите в търговската мрежа ще се изискват документите за произход на продуктите, правилно обявяване на киселинността – в процентно изражение (а не в алк. % vol.) и ще се обърне особено внимание на наличието на заблуждаващи наименования, текстове, описания, картинни изображения и други, подвеждащи потребителите по отношение на състава и естеството на продукта.


По време на проверките ще бъдат взети проби по официален контрол от търговската мрежа.


В днешния си брой в. "Стандарт" съобщава, че в търговската мрежа се продават множество фалшификати на оцет, които били петролни деривати.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK