За 40 хил. крадци на ток сметките са наполовина, казва енергиен шеф

Момчил Андреев

© Надежда Чипева, Капитал

Момчил АндреевКойто мами с ДДС и еврофондове, той краде и ток, защото така разбира бизнеса. Един хотел или предприятие може да открадне колкото двеста домакинства, при тях е организираната престъпност, там са софтуерните манипулации". Това казва в интервю за "24 часа" главният изпълнителен директор на "Енерго-Про Варна" Момчил Андреев.


По думите му за една година дружеството е установило три пъти по-големи кражби от софтуерни манипулации. През тази година са арестувани 2 групи за софтуерни манипулации, в които са участвали двама служители на ЕСО. "При кражбите на ток има ясно изразен рецидив. За четири години сме хванали 77 души по 5 и повече пъти, 317 - три пъти, а 651 - два пъти", казва изпълнителният директор.


От 2013 г. 7 млн. граждани и почтеният бизнес чинно плащат, а на 40 хил. крадци сметките са наполовина", казва Андреев.


Предложенията му за промени в законодателството са да се повиши цената на крадения ток, да се прецизира наказателното законодателство, посегателствата върху елементите на електроразпределителната система, които създават опасност за здравето и живота на хората или променят начина на функционирането на енергийни съоръжения да се разглеждат от закона като деяния с висока степен на обществена опасност, да се увеличи ефективността на контрола над търговията с черни и цветни метали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK