От януари във всички асансьори трябва да има "разговорно устройство"

От януари във всички асансьори трябва да има "разговорно устройство"

© Георги КожухаровОт началото на следващата година асансьорите трябва да разполагат с аварийно алармено устройство за двустранна разговорна връзка (разговорно устройство) между кабината на асансьора и човека, който извършва аварийното обслужване на асансьора.


Това напомнят от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, като посочват, че в края на декември изтича двегодишният срок, даден на собствениците на сгради да се съобразят с редица изисквания, едно от които е това.


В края на юни например вече изтече срокът, който задължава в асансьорите да има аварийно осветление.
Изискването за разговорно устройство се налага с цел осигуряване на постоянна връзка между пътниците в асансьора и техниците от поддържащата фирма за осигуряване на безопасно пътуване и недопускане на паника при евентуално засядане на кабината.


Разговорните устройства, които трябва да бъдат монтирани до края на годината във всички асансьори, са специални и трябва да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Устройствата трябва да бъдат монтирани така, че да гарантират постоянно двустранен обхват.


В почти всички административни сгради вече са монтирани разговорни устройства, но са малко сградите в режим на етажна собственост, които са предприели мерки за изпълнение на това изискване, допълват от агенцията.


Тези условия са записани в променената през 2014 г. Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори. Срокът да се спазят всички изисквания в нея е 1 януари 2017 г. Така, ако след тази дата няма разговорно устройство, асансьорът би трябвало да се спре от употреба.


В наредбата са записани пет мерки за подобряване на безопасността, като са взети предвид опасностите, които трябва да бъдат предотвратени, и стойността на изпълнението им.


За да се подобри състоянието на асансьорите, е необходимо ползвателите да обърнат повече внимание на задълженията си като собственици, напомнят от агенцията. Оттам посочват, че ползвателят следи за нередности, сключва договор с поддържащите фирми и участва в проверките.


Поддържащите фирми пък трябва да са запознати с всички нормативни промени и да уведомяват своевременно ползвателите, които трябва да предприемат действия, да ги изпълняват.


От страна на Държавната агенция ще се увеличи контролът върху поддържащите и надзорните фирми, за да се гарантира безопасността на хората.


От началото на годината инспекторите са проверили 6399 асансьора, от които 386 – при внезапни проверки. Спрени са 228 асансьора, издадени са 3198 предписания, като за тази година има един инцидент.


Кога ще бъде проверен асансьорът, зависи от това кога е бил направен предишният преглед. Може да бъде и в началото, и в края на годината. Това не означава, че абсолютно всички асансьори на 1 януари ще бъдат проверени от надзорните фирми за наличие на разговорно устройство. Проверките ще бъдат поетапни, допълват от агенцията.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  скоро ще бъде моментът в която всяка сграда в режим на етажна собственост ще трябва да си има портиер...

  Евроатлантида
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7412 Любопитно

  ''двустранна разговорна връзка (разговорно устройство) между кабината на асансьора и човекът, който извършва аварийното обслужване на асансьора.''
  Ми напишете му телефона в кабината, бе - всеки има мобилен в джоба !?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  Разговорното устройство ми е в джоба.

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  а двустранна връзка със 112, в случай че кабината е паднала в шахтата и аз съм си счупил мобилния?

  значи за българските условия това е трудно приложимо, особено в сгради, където съседите крадат крушките на стълбищното осветление!

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Тези от асансьорните сервизи очевидно имат някакво мощно лоби. Да искаш "разговорно устройство" при положение, че днешно време всеки е със смартфон в джоба е меко казано смешно. Сега ще последват едни такси за монтаж, ще се одират свръх високи цени за елементарни устройства...

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#3:"Beyond"]Разговорното устройство ми е в джоба. [/quote]

  Точно. Имам познат асансьорен техник. Това устройство струва над 200 Евро. Отделно входа трябва да плаща и месечна такса за сим картата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7412 Гневно

  Много по-страшно е, че в много случаи съоръженията се водят технически изправни по документи, но действителността е различна и как се контролират самите фирми за поддръжка !!!
  Пак почнахме от крива ли е краставицата - вместо първо да погледнем - това изобщо дали е краставица !!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1125 Весело

  До коментар [#5] от "Fred":
  До коментар [#6] от "EU defender":

  Не само това, хубаво е да е монтиран и фискално устройство, който да отчита ДДС-то върху ел. енергията и частта от поддръжката в момента на извършване на услугата


  Евроатлантида
 9. 9 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 984 Весело

  Не е достатъчно. Вместо да се учим от по-напредналите, ние се задоволяваме с ерзаци. В Япония ще слагат и тоалетни в асансьорите, та ако случайно заседнат, а у нас кога?

  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/06/03/toilets-in-elevators-the-new-japanese-idea-that-isnt-as-crazy-as-it-sounds/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 984 Весело

  [quote#9:"baba_zozolana"] та ако случайно заседнат[/quote]

  Толкова се развълнувах, че не си довърших мисълта: ако случайно заседнат, гражданите да не изпитват никакъв физиологичен дискомфорт.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  Трябва да има и портрет на асансьорния техник та като закъсаш да знаеш кого да благославяш

 12. 12 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  То човек може да заседне и на други места - WC например. Дайте и там да сложим. След всички вендинг автомати, касови апарати, сега идва ред и на асансьорите да си имат сим карти. Кое ли ще е следващо?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 13. 13 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  По-скоро трябва да има датчик, който при пропадане на асансьора да сигнализира автоматична на 112.

 14. 14 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  След като им сложихме осветление в шахтата, на всеки етаж, сега и устройство за рзговор. Кажете да слагам и кафе машина. Може да е удобно, но не гарантира сигурността, не спасява животи.

 15. 15 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  [quote#14:"hunin"]След като им сложихме осветление в шахтата, на всеки етаж, сега и устройство за рзговор. [/quote]

  а повечето асансьори нямат още дори ДАТЧИК ЗА ПРЕТОВАРВАНЕ!

  Евроатлантида
 16. 16 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Поредната далавера.

  Every cradle is a grave.
 17. 17 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  ББ И ДП НАЛИ СИ ПРИСВОИХА БТК,ОТКРАДНОХА ГО, ЕМИ СА ШЕ ИМ СИПЯТ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ МИЛИОНА ЕЙ ТАКА ,СТАДОТО ЩЕ ПЛАЩА, БЕ САБУДЕТЕ СЕ БЕ!!! ЗА ПРОТОКОЛА,ВЪПРОСНОТО УСТРОЙСТВО НЯМА НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ ОТНОСНО БЕЗОПАСТНОСТТА НА АСАНСЬАРНАТА УРЕДБА,АМА НИКАКВО,ВТОРО ВСЕКИ АНОНИМНО ,ПОДЧЕРТАВАМ АМА АБСОЛЮТНО АНОНИМНО,ШЕ МОЖЕ ДА СЕ БЪЗИКА СЪС ТЕХНИЦИТЕ КОКТО СИ ИСКА

 18. 18 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred":

  Всъщност далеч не е смешно.

  Това "разговорно устройство" трябва да е телефон с наземна линия. При природни бедствия клетките на мобилните оператори не са надеждни, особено в по-натоварен момент. Те клякат на Нова Година, та да не говорим в случай на нещо по-сериозно.

 19. 19 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  От цялата работа ще намажат мобилните оператори, защото си гарантират редовни месечни вноски от всички асансьори. Друг е въпросът защо трябва да им се плаща, след като обаждане на 112 е безплатно и всеки си носи разговорното устройство в джоба, а във всеки асансьор са записани номерата на обслужващата фирма, поне един от които е за връзка при извънредни случаи.

 20. 20 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#5:"Fred"]Тези от асансьорните сервизи очевидно имат някакво мощно лоби.[/quote]Не са тези, а онези, дето се опитаха да изправят кривата краставица. Понякога успяват. Навсякъде го наричат "ЕВРОБЮРОКРАЦИЯ"!

 21. 21 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 984 Любопитно

  До коментар [#20] от "matthew.g":

  За тези същите ли говорите?

  http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4462889/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  [quote#8:"sa6"]Не само това, хубаво е да е монтиран и фискално устройство, който да отчита ДДС-то върху ел. енергията и частта от поддръжката в момента на извършване на услугата [/quote]
  Готов си за министър на финансите, че дори за вицепремиер. Той така Дянков искаше да облага с ДДС автоматите за кафе а пък 1 млрд лева годишно в МВР някак си странно защо не ги забелязваше.

  Защо не застанеш покрай някоя бензиностанция, може да те забележи ББ

  Иначе от известно време вече сериозно се плаша от 2020г. Ще спрат хранилката от ЕС и нашата олигархия както е свикнала на много пари от наш гръб ще ги одере. Удобен момент и за Путин, ще си напазарува партии и олигарси на безценица.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 490 Неутрално

  това е еу регламент, който е директно пренесен в нашето законодателство. и на мен не ми е приятно, но е задължителен. дори мисля, че късно го приемат. в гърция в асансьор в блок на приятели са монтирали допълнителна врата (пак еу регламент) - вече в асансьора се движат или 1 пълна лелка или 2 кльощави девици, а когато е строен асансьорът е бил за 3ма души !

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 24. 24 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  #КОЙ внесе "разговорните устройства" ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 25. 25 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  ....Това напомнят от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, като посочват, че в края на декември изтича двегодишният срок, даден на собствениците на сгради да се съобразят с редица изисквания, едно от които е това.....

  Сега да напомним и ние за да стане ясно на матряла какви специалисти се грижат за всекупния метрологичен и технически надзор на територията вижте и си спомнете за един стар,стар филм: "Специалист по всичко"
  Та:
  Правителството освободи Стефан Цанков като председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и назначи на негово място Александър Манолев, съобщи Dnevnik.bg.
  .............Според официалната информация Александър Манолев е завършил висшето си икономическо образование във Великобритания, специализирал е в Будапеща и Лондон в сферата на инвестициите и управлението на европейски проекти. Има дългогодишен професионален опит в областта на маркетинга. По информация на "Медиапул" 38-годишният Манолев е син на предишен кмет на петричкото село Кулата Димитър Манолев. През 2004 и 2005 е бил директор "Интеграция и развитие" в застрахователното дружество "Булстрад Виена иншурънс груп", после става изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Булстрад Здравно осигуряване" АД. От декември 2006 г. до декември месец 2009 г. Манолев работи като ръководител дирекция в "Мобилтел" ЕАД. След това става председател на съвета на директорите и търговски директор на "Булгартабак холдинг" АД. Съдружник и собственик е в редица фирми Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на икономиката.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 26. 26 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  И това не е сичко !
  Като капак на професионализма за заместници на пенкилера са спуснати милиционер и данъчна :

  Маргарита Пейкова-Юлиянова и Валтер Василев са назначени за заместник-председатели на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор със заповед на премиера Бойко Борисов.
  Маргарита Пейкова-Юлиянова е магистър по финанси от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов и целият й трудов стаж е в Националната агенция по приходите. Валтер Василев е икономист, дипломиран в УНСС, като е работил в Столичната дирекция на вътрешните работи и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР.

  Метрология и технически надзор !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 27. 27 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  И това не е сичко !
  Като капак на професионализма за заместници на пенкилера са спуснати милиционер и данъчна :

  Маргарита Пейкова-Юлиянова и Валтер Василев са назначени за заместник-председатели на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор със заповед на премиера Бойко Борисов.
  Маргарита Пейкова-Юлиянова е магистър по финанси от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов и целият й трудов стаж е в Националната агенция по приходите. Валтер Василев е икономист, дипломиран в УНСС, като е работил в Столичната дирекция на вътрешните работи и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР.

  Метрология и технически надзор !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 28. 28 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#23] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Да им го нафакам на регламента! Скапани бюрократи! Миналия месец в Свобода падна нов асансьор дето сигурно е имал всички екстри. Всеки има по два ГСМ-а! На домоуправителката ѝ искат 600 кинта за тая простотия, а познайте от де ще ги вземе - от джЕба ни!

 29. 29 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#12] от "The.Teacher":

  За което си платят мобилните оператори. Най-вероятно имат фонд "да убедим държавен чиновник, че на клозета му е нужна СИМ карта."....

 30. 30 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#25] от "navy": Манолев работи като ръководител дирекция в "Мобилтел" ЕАД В СЛУЧАЯ МИ НАМИРИСВА НА ПОДСЪДНО ДЕЯНИЕ,КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И ОЩЕ НЕЩО

 31. 31 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Не бях чувал за нещо по-глупаво.... от тази сутринта, когато разбрах за това изискване

  I shave with Occam's razor
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5325 Неутрално

  За България по-належащо е да се монтира авариен парашут на всеки асансьор

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Един от основните принципи на които лежи капитализма е че никои не се грижи за чуждата собственост, така както се грижи за собствената си. Да очакват някви чиновници в правителството да се грижат за една сграда по добре от частен собственик е идиотско меко казано.

 34. 34 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Хубаво. Но дори да бъдат монтирани на всякъде, не е ясно до кога ще работят /оцелеят.

 35. 35 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 796 Неутрално

  То всичкото хубаво измислено, за безопастност на съоръжението и пази Боже да не стават инциденти, но Метрологията хабер си нямат, че в блоковете останаха само баби и пенсионери. От лятото се мъча да събера 300 лв. за лампа и осветление на шахтата, оня ден техникът ме препира поне за половината сума, че декември да мине машината преглед. А е на 50г., от 1965. Тия неща трябваше да се направят по рано, докато жилищата бяха пълни и хората работеха. Да не говорим, че долните етажи дето не ползват, се цупят и не искат да се включат. Сега трябва да им разяснявам закона за етажната собственост, дълга и широка и яко необмислена работа.

 36. 36 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Без аварийна спирачка може, но без разговорно устройство не.

 37. 37 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Ми напишете му телефона в кабината, бе - всеки има мобилен в джоба !? [/quote]

  В асансьорите не винаги има добър обхват, защото си в бетонна клетка, но ако има подземен гараж, там е почти сигурно, че няма да има обхват точно когато най-много му трябва на човек. Освен това батерията може да ти е паднала и т.н.

 38. 38 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#6:"EU defender"]месечна такса за сим картата[/quote]
  [quote#29:"vss77"]За което си платят мобилните оператори[/quote]
  [quote#37:"Ал Бънди"]В асансьорите не винаги има добър обхват[/quote]
  и До коментар [#30] от "reply":

  Извинете за офтопика, но регламента предвижда кабелна връзка. Не може да е сим карта.
  Т.е. никой тук не е виновен за "кривата" краставица.

 39. 39 Профил на Подхълмов
  Подхълмов
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Като касиер на входа, на мен се пада честта да уведомя съседите си, че трябва да съберат помежду си 350 лева еднократно, и да абонираме асансьора си за ежемесечна мобилна услуга. Какво ще получим: възможност да избираме между *един* оператор, защото устройството "работи само с този оператор" (Глобул). Познайте дали ще е с предплатена карта за 6 лв./година или с нещо доста по-сочно?
  Отделно, по разкази на техници, след монтиране на разговорното устройство следват 200+ обаждания на седмица от разни келеши и пияндурници, след което SIM картата се вади, и се поставя в устройството само преди инспекция.
  Хубава работа, ама българска

 40. 40 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Направо по един фейсбук сложете в асансьорите ...

 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#1] от "sa6":

  ...разбира се член на ГЕРБ!

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ох,като го караме /25/ , към "спомените",и аз си спомням за един: как през 90-години на миналият Век,под така нареченият "2-ри Асансъорен Сервиз",в кв."Захарна фабрика" ,Службите/"Баретите"/ бяха "открили",цяла действаща Инсталация за производството на Хероин и др. подобни Наркотици .И какво мислите,че се случи,тогава? Нищо! "ББ",беше вече "Генерал" и здраво държеше "МВР"-то в ръцете си:във всяко поделение на "КАТ" в Страната ни,за техническият преглед по колите ни,ни взимаха допълнително и по 2 лв.,за Частната охранителна фирма "Нипон" /защо ли?/...Сега обстановката е адекватна: "Европата" позатегна границата на България,заради инвазията от "Бежанците" ,така че "Финансовите потоци" през границата понамаляха за "Българската Мафия" и обслужващата я "Партокрация",и ще трябва "по законен ред" ,да се намерят "странични доходи" за Тях ,за да се "запуши" "Финансовата дупка",от няколко милиярда ...Така,че уважаеми "Съкооператори",бъркайте се дълбоко в джобовете си,и "плащайте", "с доро", по 200 евро за "телефонче",на Фирмата "Параван",отганизирана като "квалитетен" "Асансъорен сервиз",...,за да не дойдат "МОМЧЕТАТА С "БУХАЛКИТЕ",...,тогава пак ще ги дадете тези несвързани с повишаване Надежната работа на Вашият Асансъор "пари"...Да!

 43. 43 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Поредното бъркане в джобовете ни в
  полза на наши фирми, за безполезни и
  скъпи устройства. Във всеки асасьор
  има залепени стикери на сервиза за
  поддръжка, а всеки има в джоба си те
  лефон даже и клошарите !!!

 44. 44 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  глупости, такова устройство няма да помогне на хората да оцелеят при пропадане от няколко етажа. Първо нека производителите и поддръжката си вършат работата съвестно и редовно. По-скоро да се гласува по-чести проверки от поддръжката и случайни проверки без предупреждение от независим орган.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 45. 45 Профил на angel angelov
  angel angelov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "The.Teacher": "След всички вендинг автомати, касови апарати, сега идва ред и на асансьорите да си имат сим карти. Кое ли ще е следващо? "

  Задниците ни ,брат, задниците ни..

  razkolnikov
 46. 46 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 402 Неутрално

  малоумното в че масово асансьорите в страната са под всякаква критика и последното от което се нуждаят е подобно разговорно устройство, защото не се знае как изобщо работят и не убиват живущите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK