Над 8 хил. бутилки фалшив оцет са спрени от пазара

Над 8 хил. бутилки фалшив оцет са спрени от пазара

© Надежда Чипева, КапиталБългарската агенция по безопасност на храните изтегли от търговската мрежа 8269 бутилки заместители на оцета, от които 8149 бутилки по 700 милилитра и 120 по 3 литра.

Иззетите продукти не са опасни за хората, но информацията на етикетите им подвежда потребителите.


В сезона на приготвяне на зимнина са извършени 1259 проверки - 29 са в производствени предприятия, 95 в складове за търговия на едро и 1135 в малки и големи магазини.

Инспекторите са констатирали несъответствие, при което винен оцет е етикетиран с обозначение "100 % натурален" и киселинността не е посочена с процентното количество на оцетната киселина, а е посочена в "Алк. % vol".

Установено е и нарушение в етикетирането на кисел продукт, с вложен серен диоксид, с непосочени съставки и недопустима претенция за наличие на витамин С "Ябълков оцет с натурален пчелен мед и витамин С".

По време проверките инспекторите са взели 17 проби за лабораторно изпитване за наличие на синтетични оцветители, както и за установяване на киселинното съдържание на продуктите, изразено в количество оцетна киселина. Резултатите от изследванията показват, че няма отклонения.


При предлаганите видове заместители на оцета (произведени с разредена оцетна киселина Е260), не са констатирани случаи на продукти с вложени неразрешени съставки и добавки в храните.

Какво е оцет

Продуктът с наименование "Винен оцет" следва да е получен единствено чрез оцетно-кисела ферментация на виното. Продуктите с наименования "Ябълков оцет" и "Плодов оцет" трябва да са произведени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6% (съдържание на оцетна киселина - 60 гр./л ). На плодовите оцети - минимум 4.5 %.


Продуктите, произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK