Започват проверки за автентичността на биохраните в магазините

Започват проверки за автентичността на биохраните в магазините

© Красимир ЮскеселиевКомисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните започват съвместни проверки на магазините, които продават биохрани. Целта е да се види дали наистина продаваните там стоки отговарят на етикета. Това съобщава в днешния си брой "24 часа".


Поводът за проверките е силният ръст на магазините, които предлагат такива храни през последните години. По данни на земеделското министерството производството на такива продукти пък е нараснало с 30 на сто през миналата година. Очаква се през 2016 г. ръстът да е подобен.


Обикновено биохраните се продават на по-висока цена и търговците се опитват да привлекат клиенти, като изтъкват различни ползи и характеристики на тези продукти, обяснява председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, цитиран от изданието.
Ако производителите и търговците не успеят да докажат, че предлаганите от тях и представяни за биопродукти са именно такива, това нарушение се наказва от закона, защото представлява нелоялна търговска практика. Максималната санкция при първо такова нарушение е 30 хил. лв.


За да се получи сертификат за биопроизводство, фермерите трябва да преминат редица процедури, като им се забранява употребата на торове, при преработката не може да се употребяват изкуствени добавки, подобрители или генномодифицирани организми. Освен това не се прилага пръскане на растенията с препарати за защита и други ограничения.


Пазарът на храни в целия ЕС е 55 млрд. евро, няма данни какъв е делът на България.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1287 Любопитно

  "... като им се забравя употребата на торове ..."

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Сега колко "био" производители и търговци ще изгърмят?
  Дано тази акция да има възпитаващ ефект и ментетата да изчезнат от пазара...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 3. 3 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Вервайте си в тия био храни.Не си ли си го правил сам все тая.Да го откъснеш сутринта от двора.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  най опасни са биохраните ,обикновено са пръскани с пестициди и не се спазва никаква карантина

 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Хубаво е да разберем и за резултатите от проверките.
  Също така е хубаво тези проверки да не са предизвикани от гневни плащащи вносители на дотирани безвкусни боклуци, пардон, плодове и зеленчуци от Гърция и туркия, картоф от Франция и мени продукти от не се знае къде и кога.
  Аз лично чета доста по етикетите и се старая да подбирам, като немалък дял от покупките ми са от посочените био-магазини, но без това да е някаква фиксация.
  Този пазар е голям и се надявам да продължи да расте в страната - ако се прави както трябва, води до по-качествени храни за потребителите, до щадене на природата и е добър бизнес за производителите.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  До коментар [#4] от "edin drug":

  И откъде го разбрахте това?

  [quote#4:"edin drug"]най опасни са биохраните[/quote]

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Не се разрешава ползването на изкуствени торове. Поне така мисля, че е.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  Няма нито една организация с читава лаборатория която може да издаде сертификат на производители и търговци за практиките на отглеждане които правят!
  Да не говорим ,че няма нищо БИО в това да се отглеждат генно изродени сортове с етикет био на фона на това ,че прекрасни български сортове домати лук,магданоз,краставиции,пипер и т.н. взеха да изчезват от пазарите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 506 Неутрално
 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  при положение, че държавата е позволила търговци (които не произвеждат селскостопанска продукция) да се регистрират като производители, предполага пълен батак в сектора.

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Като прочета на някоя стока - еко или био, и усещам как единия джоб ми се отпаря от панталона.

 12. 12 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#6] от "pariah":

  ами след като си хапнем биокартофи или био домати и да ти се тръшне цялото семейство с повръщане и на системи ,явно нещо не е био , добре ,че им разбираме ,та не е загинал някой в следстви на тези био ,отбягваме всякакви такива на пазара

 13. 13 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#10] от "хм":

  не само не се регистрират ,а нищо не се регистрира в селското стопанство , в моя район ,производителен на плодове и зеленчуци ,само като мина през селскостопанските аптеки и видя как процъвтява търговията с особено опасни и забранени пестициди ,такива ,които се ползват само в зърнопроизводството и с карантина месеци ,а нашите хора без да им пука пръскат доматите , зеленчуци и плодове и на другия ден продават на пазара прясна биопродукция .

 14. 14 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Да, безумно! Вместо да пише "изкуствени торове". Сега и на кравите ще им забранят да акат по полетата. А земята без торове се изтощава до 2-3 години...

 15. 15 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ще проверяват какво? Документи? А дали продуктите от документите са тези от щанда как ще проверяват?

  [quote#3:"Петър Петров"]Да го откъснеш сутринта от двора. [/quote]
  +++ ама няма дворове в населените места. Дори градинските се изпозастроиха...

 16. 16 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1253 Любопитно

  Когато се говори по темата, нека имаме предвид следното:

  1/ Био стоката по- скъпа, конвенционалната, точно със сумата на парите /средствата/ отишли за възстановяване на околната среда , увредена от производството на конвенционалната продукция

  2/ И в най планираната икономика , не е възможно да установим еднозначно, дали разликата между цените на едни и същи /?/ стоки е обективна /?/. Това прави пазара.

  За този цел:

  1/Органите ни трябва да проверяват дали производителите, работят съгласно изискванията на био производството.
  2/ Правомерно ли търговците използват представките "био" и "органик"
  3/ Дали Био производителят е представил Био-сертификата си на търговеца. Това масово не се прави или защото често производителят няма такъв, или търговецът заблуждавайки иска да спечели. За всяка стока която се съмнявате че е био искайте сертификата й, и търсете на опаковката логото на био производителя.
  Под логототрябва да има изписани инициалите на страната и номера на сертификационниеа орган - напр. BG 08.Нека не ви заблуждават със знаци за продукти нетествани върху животни, рециклируеми опаковки или просто заглавия започващи с "Био" ...


 17. 17 Профил на ocvetiitele120
  ocvetiitele120
  Рейтинг: 257 Неутрално

  А ако стоката открита в магазина е опакована от производителя и пише че е Био а всъщност се окаже, че не е тогава магазина ли е виновен че я продава или производителя че подвежда потребителите?

 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Разликата м-у био, еко и другите храни е само в цената. Всичко е менте! Ако има истинско и сериозно разследване няма да има дори един редовен търговец и производител. Продукти с такива етикети просто ги пропускам.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 19. 19 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нашото земеделие го осраха нарочно и тенденциозно. Оставиха селяните без поминък, а гражданите без нормална храна.
  Рискувайки да получа 1000 минуса, не че ми дреме, ще кажа, че разтурването на ТКЗС-тата беше втората най-голяма грешка след насилственото им създаване (не бе грешка създаването, а елемента на насилие). Когато последните работеха нямаше педя земя неизорана и незасята. 90% се изнасяше и пак стигаше за местния пазар, естествено отчитайки условията ба конюктурата, кое за СССР, с какво качество и т.н. Да, банани нямаше как да се гледат в България, което доведе и до "митинговата демокрация".
  Проблема в селското ни стопанство започна след мантрата за окрупняване и създаването на АПК-тата, което разсипа всичко, отдели селянина от земята и от плодовете на труда му. По своята същност това беше ярко действие на държавния капитализъм и тотално разминаване с идеите на социализма (още 1000 минуса).
  Днес биха могли да бъдат възстановени някои от кооперациите, естествено в друг формат. Групи от земеделци да се обединят, да се съберат с груги граждани, които с колите си да доставят стоката до града, а трети граждани да продават на пазарите. Така ще се заобиколят частните или държавни прекупвачи (те вторите не останаха) и цената ще отговаря на икономическите ни условия, а стоката (не без контрол) ще е качествена и "био", защото вместо да се купува химически тор, ще може да се правят договори с други свободни кооперации на живорновъди за доставка на оборски тор (той се смесва с пръст и вода 1 към 20, 1 към 50, за да не изгорят посевите и дава истински биопродукт, не че амониевата селитра на чилийските птички е лоша, просто не е амониева селитра на чилийски птички).
  Не ни трябват ни субсидии, ни простотии.
  Добавя се забрана за продажба на продукция, произведена на 100-150 км от населеното място, за да са пресни храните и не ви трябват ни мита (в ЕС сме) за защита, ни нищо. Ще си имаме българско производства и стотици хиляди семейства ще имат прехрана.

 20. 20 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Тази дума БИО за нищо я нямат отдавна. Както и между впрочем ЕКО, НАТУРАЛНО, АУТЛЕТ, ...

 21. 21 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  [quote#19:"anarhochristian"] ще кажа, че разтурването на ТКЗС-тата беше втората най-голяма грешка след насилственото им създаване (не бе грешка създаването, а елемента на насилие). [/quote]

  След като взеха земята на селяните, те се превърнаха в НАЕМНИ РАБОТНИЦИ в ТКЗС-то. С много малки, нищожни заплати. Преди земята ги задържаше на село, а след като им я взеха, в града ги привлякоха малко по-големите, не като в ТКЗС-то заплати. Селяните се преместиха в градовете и приключиха със земеделието, а селата опустяха. Ако им бяха оставили земята и сега селата щяха да са пълни с хора и тая тема нямаше да съществува. Нещата са много прости, но комунистите си замазват престъпленията!!!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  [quote#19:"anarhochristian"]Групи от земеделци да се обединят, да се съберат с груги граждани, които с колите си да доставят стоката до града, а трети граждани да продават на пазарите. Така ще се заобиколят частните или държавни прекупвачи (те вторите не останаха) и цената ще отговаря на икономическите ни условия[/quote]
  Да те информирам, годината е 2016г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK