Страховете от безработица и инфлация се засилват

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  То у нас положението на 80% от хората е в границите на оцеляването. 19% са горе долу добре икономически. 1% са големите крадци и обирджии които ръководят парада.

 2. 2 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Заглавието турено от "Дневник", няма нищо общо с тренда на макро показателите, икономическата среда и очакванията на бизнеса, отразени в месечната анкета на НСИ.Злонамерена предизборна пропаганда, може би? Или нещо в стил евангелието и дявола?

 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Последния път когато си бях в България следните неща ми направиха впечатление - унилите хора по улиците и наглостта на нахаканите с големите и още по-големите автомобили. Може нагласите в обществото визирани в статията да са правилни.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 4. 4 Профил на pet fire
  pet fire
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  "Страховете от безработица и инфлация се засилват"
  Пак ни "облъчват" със заглавието управляващите. Насаждат психоза за да гласуват за тях.

 5. 5 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "Намалението на безработицата, продължителният период на дефлация и на нарастване на спестяванията в банките не се усещат от потребителите, чиито основни тревоги са за влошаване на икономическата ситуация, засилване на инфлацията и продължаващо нарастване на безработицата."

  Какъв абсурд!
  Някой твърди, че има намаление на безработицата, дефлация и нарастване на спестяванията, НО потребителите не усещат това!
  На какво се основават твърденията за благоденствие, тогава?!
  На мнението на ЧАСТ от анкетираните.

 6. 6 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#2] от "glaxo":

  Заглавието "турено" от Дневник отразява нагласите на потребителите, не на бизнеса.

 7. 7 Профил на kenedy
  kenedy
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Инфлацията е под минималната цел на БНБ. Защо се всява паника?Истинският проблем е дефлацията.Безработицата също не е голяма.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#2:"glaxo"]Заглавието турено от "Дневник", няма нищо общо с тренда на макро показателите, икономическата среда и очакванията на бизнеса, отразени в месечната анкета на НСИ.[/quote]
  Анкетата отразява очакванията на хората,а не на бизнеса.Ако зависеше от бизнеса и 420 лева минимална заплата са много,щото била ниска производителността на труда.Като им е ниска да си наемат датски или шведски работници.Как така същите работници като отидат в чужбина им се вдига производителността на труда?Значи проблема не е в работниците,а в работодателите.

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Оправдани страхове

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#6] от "el__paco":

  И в двата случая то е неточно и тенденциозно.Който не го мързи може да прочете, какво показва потребителската анкета:
  http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Consumer2016-10_DVI5VU5.pdf
  и какво бизнес анкетата:
  http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Economy2016-10_QWELBJ1.pdf
  И да прецени , доколко заглавието на статията е релевантно.

 11. 11 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#10] от "glaxo":

  Няма нужда да чета каквито и да било анкети и извадки.
  Ежедневно общувам с хора и виждам, и чувам какви са настроенията, притесненията и опасенията сред т.нар. потребители. Не се влияя от статистиката, а от заобикалящия ме свят. Заглавието е напълно уместно.

 12. 12 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#11] от "el__paco":

  Мога да дебатирам само с аргументи и статистически факти, а не с кой какво казал на Женския пазар. Бъдете жив и здрав!

 13. 13 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Що бе, кво бе отде те притеснения, ми оно сей естесвенно, егона човеко като как гой написАл логически:

  "...при ръст на производителността на труда са нужни все по-малко хора, за да произведат достатъчно за удовлетворяване на всички природни потребности на населението количество стоки. Но в рамките на пазарната/капиталистическа/либерална/монетаристска икономика това неизбежно довежда до нарастване на безработицата. Тоест нарастване количеството хора, които се нуждаят от стоките, но не могат да заработят пари за тях.

  Количеството безработни «излишни» хора расте лавинообразно, в резултат на което ръстът на производителността на труда води до ръст на социалното разслоение и макар и парадоксално да изглежда на първи поглед, до ръст на броя бедни (както на свое време законите за отграждане да довеждат до появата в Англия на огромно количество «излишни» хора). (закони за отграждане - закони в Англия за масова експроприация на средствата за производство от дребни земеделци и занаятчии, фактически официален масов узаконен грабеж на населението провокиран от властите. Допълнителен интересен факт е липсата на статии във Википедия на български за законите за отграждане и първоначалното натрупване на капитала - бел.пр.)
  Говорейки с езика на «Экономикс», търсене има, но няма достатъчно обезпечено търсене.

  При това в тази система няма състояние на равновесие. Всеки цикъл води до това, че произведеното количество стоки е недостатъчно за всеобщо потребление, но е излишно за тази част от населението, която е способна да го купи.
  Затова производството отново и оново се съкращава, работниците отново и отново се уволняват. Количеството безработни расте, величината на обезпечено търсене пада.

  Всички «пазарни» икономически школи и теории се опитват да решат този фундаментален проблем чрез стимулиране на потреблението. Чрез потребителски кредити от една страна и формиране на «хомо потреблякус» от друга.

  Хомо потреблякус – това е тлъсто същество в стрази и с кожен бележник, което при това ходи в спортзал и пие смузи, защото е модно, с една ръка човърка в новия айфончик и караули нощем пред входа в супермаркета преди излизането на всяка нова игрова приставка или «черния петък». Но това същество не е способно за производителен труд, затова може да потребява само на кредит, а кредити в определен момент престават да му дават, защото то не е способно да ги погаси. Край, тупик.

  Количеството заети в производство закредитирани потребители (тази същата «средна класа») с всяка итерация се съкращава. Затова и всички социолози едногласно твърдят за стремително съкращение на средната класа повсеместно и в световни мащаби.

  Welfare, между впрочем, не работи. Защото той само поражда клас живеещи на «социалка» паразити, не искащи и не способни да работят, и повишаващи натоварването на работническата (или, по-точно, производящата) класа.
  Точно така не работят опитите да се раздуе и сферата на услугите – това също само снижава общият КПД на системата, доколкото работят повече, а произвеждат и потребяват стоки в същия размер (или в крайна сметка даже по-малко, доколкото част се израсхожда на обезпечение на услугите).

  Капиталистическата икономика, за «ефективността» на която десетилетия ни пеят либералните пропагандисти, на практика се оказва изключително нискоефективен монстър, с ниска производителност и огромно количество бедни «излишни» хора."

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 14. 14 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 591 Любопитно

  До коментар [#2] от "glaxo":

  А ти по съвместителство, да не си в ролята на четящия Евангелието Дявол?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#13] от "niko_tin":

  Ами заради това в ЕС 1.4% от БВП се ражда в селското стопанство, 22% в промишлеността и всичко останало е в услугите. Единственото спасение от описания проблем е все по-голям дял на тези, които са заети не да произвеждат, защото в момента 8 човека произвеждат всичко, което е необходимо на 100 човека, а на тези, които улесняват и подобряват качеството на живот на останалите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#12] от "glaxo":

  Да не сме изправени пред съда?!
  Нагласите на потребителите са най- красноречиви именно на Женския пазар, колкото и да омаловажавате настроенията сред хората и да давате превес на статистиката.
  Живи и здрави!

 17. 17 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Факт е, че в България стандартът на живот, особено в провинцията, е плачевен. Хората живеят с мизерни пари и животът им представлява това да устискват до заплата и пенсия и да броят дните...Жалка работа. А в същото време богатите си крадат и си живеят живота и не се вижда излизане от тая ситуация. Независимо кой ще е е президент. Независимо кой печели, които и да било избори

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#16] от "el__paco":

  Това се видя с най-голяма сила при идването на власт на Герб 1. Орешарски преди това непрекъснато повтаряше, няма страшно, при нас криза няма и няма да има. В същото време променяше регулациите на банките за да не спрат да кредитират населението. И после дойдоха баце и пици и започнаха да вият, като линейките на Пирогов. Спряха връщането на ДДС, уплашиха населението и бизнеса и работата утече!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Те , българите това най-добре го правят , да се страхуват. Виж ,да мислят, им идва по-сложно. Затова са все на дъното и все не разбират, защо.

 20. 20 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Ти-и малце прибърза да са изкажиш за "единственото спасение", оти чивяка дека гой писал тава дека язе го цитирах откаса от него и той по-нататика у писанието посочва едно спасений, дека ней кат твойто. Па и ти и не си го прочел откаса качесвенно и открай-вкрай, оти тамо пиши и за услугити пиши, и дека они _влошават_ полуженийто!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Намалението на безработицата, продължителният период на дефлация и на нарастване на спестяванията в банките не се усещат от потребителите,"
  На кого му пука за стъкмистиката, когато става въпрос за живота и добруването на семейството му. Щом хората исещят несигурност, неудовлетвореност и страх от незработица и безпаричие, занчи икономическата ситуация не е толкова розова, колкото се опитват да ни я представят.

 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "mushashi":

  Много правилно си го написал. Висока производителност се постига с инвестиции в технологично оборудване в това число и софтуер, инвестиции в обучение на персонал, добра организация и оптимизация. БГ работодателите все още не са проумели тези простички на пръв поглед неща. И още нещо, когато работите в една фирма се закучат и не вървят, първите които си тръгват са точно мениджърите с екипите си. Съкращаването на персонал ( ако въобще има такова ) започва след като новия управител е назначен. Така е по белия свят. В Родината ни капитализмът е от тип Манчестърска манифактура от 19 век.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  [quote#21:"proza"] занчи икономическата ситуация не е толкова розова, колкото се опитват да ни я представят.[/quote]
  Икономическият растеж на България и планетата Плутоний си приличат по това, че никой не ги е виждал, но съществуването им се доказва с поредица от сложни изчисления.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":
  Постоянно ни лъжат, че били ниски заплатите, щото била ниска производителността на труда.Само дето хората не са прости и си вдигат багажа и заминават в чужбина, където им оценяват подобаващо труда.Но при демографската криза няма да е далеч денят, когато поради липса на кадри ще почнат да вдигат заплатите.Хич им се не иска , ама няма как-работниците стават все по-малко и ще отидат там, където им предложат най-добри условия.

 25. 25 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Българинът винаги по това време го обземат тези мисли. Става мрачно, гадно и студено. Трябва да мислиш за отопление и за съответните разходи. Над половината население не може да си отоплява цялото жилище, отделно и като се прибавят и разни грипове и болести, подкрепени със съответните разходи картинката става чудна. В големите градове все още много хора се отопляват на твърдо гориво и градовете с мъгли като София и Пловдив се изпълват със силно токсичен въздух.

 26. 26 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Проблема е, че този пазарен дял също има своите ограничения.

 27. 27 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#14] от "Captain Shakespeare":
  [quote#14:"Captain Shakespeare"] А ти по съвместителство, да не си в ролята на четящия Евангелието Дявол? [/quote]

  Не! Аз чета какво казва статистиката, защото съм образован, компетентен и с професионални знания, които Вие нямате.Не може някой да твърди, че нещата стават все по-лоши, след като това обективно не с така, а това са обичайни сезонни девиации. Вижте сайтовете на ООН, Евростат,НСИ или ЦРУ и динамичните статистически редове за България.
  Завчера написах един пост по темата: усещане за благосъстоянието и неравенството и реалностите. Предлагам Ви да прочетете част от него:
  "......Несбъднати свръхочаквания за едни, разочарование и фрустрация от личния житейски провал на други, са само в сферата на субективното. За сравнителен анализ и социалното неравенство има обективни показатели и това са децилните стратификации, коефициентите на Джини и Аткинсън. Илюзиите и фикциите са едно, реалността друга.
  БВП преди 12 г. беше 27% от ЕС=27, а м.г. е 47%. БВП на човек от населението е $ 19 000 по паритет на покупателната способност(РРР) и е по-висок от този на всички балкански страни без Гърция( и то при положение , че сме на първо място в света с 9,94% дял на в огромната си част непроизводително циганско население) . Днес в България на 1000 души се падат 420 автомобила или с 50-150 повече от Гърция, Финландия, Хърватско, Унгария, Словакия, Латвия и с почти 200-300 от Румъния, Сърбия, Македония и Албания. Спестяванията само в банки на домакинствата са над 2/3 от годишен БВП и 10 пъти повече отпреди 14 г. , националното богатство, макар и все още сравнително ниско, е нараснало 4 пъти за 25 г. Близо 4,7 милиона годишно пътуват в чужбина, от които 2,2 милиона с цел почивка и екскурзия. Да спра дотук, защото ми идва на ум, че за 15 г. българите за закупили 25 милиона мобилни телефона и са похарчили за това над 5-6 милиарда лева, а годишно харчат по 2,2 милиарда лева за интернет и мобилни услуги, а преди 26 г. в София се чакаше 3-5 години за прокарване на домашен телефон......."
  Ако не беше икономическата криза от 2008-2012 г. страната ни щеше да е с още по-добри показатели.

 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "mushashi":

  Ха...че то и сега БГ бизнес тайфичките имат проблем с персонала. Около 60% от фирмите са казали че трудно намират подходящи хора, поне това беше публикувано в Българската секция на ДойчеВеле, забравих кой беше правил изследването. Въпреки това, бизнес тиквочите в Родината се инатят и не искат да вдигат доходи. Накрая ще стане - хитрата сврака с двата крака.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 29. 29 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#27] от "glaxo":

  Учений пич, я обясни това на микроикономическо ниво. Какво от това че спестяванията се увеличават, след като са съсредоточени в малка група хора. Разтърси се и виж какъв е процента на домакинствата без финансови буфери. И понеже си учен, какво ще кажеш за максимата - Когато в едно общество има малко хора с изключително много пари, значи има много хора с изключително малко пари. Това правило в условията на валутен борд си е направо закон. Иначе цитирай си БВП през паритет на покупателната стойност на калпак колкото си искаш, цитирай по номинал или преизчислено през валутата на рептилите населяващи Сириус.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#27] от "glaxo":

  Образован сте ,пък лъжете като .........Първо БВП на България беше 27 процента от този на първите 15 държави.Сега може и да е 47 процента,но през 2004г се присъединиха 10 държави с драстично по-нисък БВП.Както и Румъния и Хърватска.Ако се сравни с този на 15-е държави сега надали ще е много по-различен процента от 27.
  Второ давате стойност на БВП на човек от населението по паритет на покупателната способност.Но това е едно условно измерване и много икономисти смятат,че не отразява реалното състояние на нещата.В номинална стойност БВП на човек от населението е 6800 долара.И то е такъв основно заради отрицателният естествен прираст плюс емиграция.Нормално е една сума като се дели на по-малко хора да се получава по-високо число на човек.
  По показатели като минимална и средна работни заплати България е твърдо на последно място в ЕС.
  Що се отнася до броя автомобили-96 процента са над 5 години,а 44 процента дори над 20 години.Категорично сме на първо място по възраст на автомобилите.
  Спестяванията са основно на българи в чужбина,или на хора ,продали бизнеса си.
  А за пътуванията-не знам дали и сам си вярвате,че 2,2 милиона българи са ходили на почивка или екскурзия в чужбина.Много хора дават такъв отговор,защото не искат да влизат в подробности за работата си в чужбина.Има и много дребни търговци,които пазаруват в съседните държави.По вашите данни всеки трети е почивал или бил на екскурзия в чужбина.Наистина ме разсмяхте.
  А мобилните телефони,дето могат да се закупят и за 10 лв не са показател за каквото и да е.Друг въпрос е,че в България е престижно да имаш скъп телефон и много хора инвестират голям процент от доходите си в модерен телефон.А в другите държави от западна Европа не е така.

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#29:"tsyrvulan"]Иначе цитирай си БВП през паритет на покупателната стойност на калпак колкото си искаш, цитирай по номинал или преизчислено през валутата на рептилите населяващи Сириус.[/quote]
  В тоя паритет на покупателната способност са включени един куп луксозни стоки и услуги.Ако се вземат само предвид цената на основните хранителни стоки,плюс ток,вода,отопление и цена на гориво,сравнено с размера на заплатите ще се види ,че сме на светлинни години назад.Не съм живял в чужбина,но съм ходил на екскурзии и почти навсякъде стоките на хранителните продукти са сходни на тукашните-има естествено и по-скъпи,но има и по-евтини.Да не говорим за огромните промоции,които тук почти липсват.

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#27:"glaxo"]БВП преди 12 г. беше 27% от ЕС=27, а м.г. е 47%. [/quote]
  Сега си направих труда да изчисля средно колко е БВП на човек от населението в първите 15 държави-47280 долара.Сравни го с 6800 долара за България и ще ти стане ясно,че имаме САМО 14 процента от средният БВП от първите 15 държави.А 2004г са били 27 процента.Т.е излиза,че те са станали два пъти по-богати от нас оттогава.И то при положение,че има страхотен демографски срив в България ,а тези държави увеличават населението си.

 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":

  Има едно нещо дето се йарича ППС. Можете да ползвате и индекса Макдоналдс за да не ставате смешен.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#30] от "mushashi":

  Имате много различно виждане за икономически категории, приети като стандарти в икономическия и статистически анализ и оценка на данните. Вземете и прочетете сайтовете на НСИ, Евростат, ООН и ЦРУ. И някой образователни статии в Интернет.И друго: аз не твърдя , че България се развива с темпове и като структура на икономиката, като някои Централно европейските държави, бивши сателити на СССР, но за това има много социални, географски, културни и политически причини.Посочвам само факти, които показват, че твърдението, че в България икономиката и социалния статус на населението се влошават са неверни! Бъдете жив и здрав!Успех!

 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#34] от "glaxo":

  Аз ви давам статистика от Международният валутен фонд.Средно БВП на човек от населението на 15-е държави -47280 долара.На България БВП на човек от населението е 6800 долара.14 процента от този на 15-е.А през 2004г е бил 27 процента.Ако не ми вярвате направете си сам сметката.За автомобилите също ви давам статистика-96 процента са над 5 години.44 процента над 20 години.Нали казахте,че се осланяте на статистиката?
  Естествено,че нещата се подобряват.Но не само не сме скъсили разстоянието до богатите европейски държави,ама сме се отдалечили още.Като тръгнеш от дъното колкото и да напреднеш,все ще си по-добре.

 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#33:"tribiri"]Има едно нещо дето се йарича ППС.[/quote]
  Тоя паритет на покупателна способност включва много луксозни стоки и услуги.Ако се вземат предвид само нещата,необходими за живот без лукс-цена на храна в магазина,комунални услуги-ток,вода,отопление,цена на горива,цена на лекарства ще се види най-ясно за какво става въпрос.Или искате да ми кажете,че пенсионерите с 200 лева пенсия могат да си позволят нещо извън изброените от мен неща?Или пък хора,получаващи 420 лева заплата?

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#27:"glaxo"]Аз чета какво казва статистиката[/quote]
  Коментирайте посочените от мен статистически данни тогава.

 38. 39 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":

  Добре е, че сте ангажиран с темата и държите на тезата си, но допускате принципна грешка:не сравнявайте първите 15 държави в света по БВП/човек, а динамиката(която аз посочвам) на нашия БВП по ППС спрямо този на страните в ЕС за периода от 2002 -2013 г. Вижте сайта на Евростат за да няма съмнения за манипулации.

 39. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#39:"glaxo"]не сравнявайте първите 15 държави в света по БВП/човек, а динамиката(която аз посочвам) на нашия БВП по ППС спрямо този на страните в ЕС за периода от 2002 -2013 г. [/quote]
  Казах ви,че ППС включва много луксозни стоки и услуги.Второ процентно лесно могат се нагласят резултатите.Когато БВП на човек от населението на една държава нарасне с 1000 долара и от 50 хиляди стане 51 хиляди,а на друга от 5000 стане 6000 долара естествено процентно съотношението ще покаже огромен напредък на втората държава.Защото едно е да делиш 50 хиляди на 5000,друго 51 хиляди на 6000.Само че и двете държави са повишили БВП на човек от населението с 1000 долара.

 40. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#39] от "glaxo":

  А истина е тази-средно БВП на човек от населението на 15-е държави -47280 долара.На България БВП на човек от населението е 6800 долара.
  Или 1900 евро МРЗ в Люксембург и 214 евро в България.С тях в България можеш да си купиш 209 литра бензин А-95,а в Люксембург 1681 литра от същият бензин.Ето ви ППС.

 41. 42 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#29:"tsyrvulan"]Какво от това че спестяванията се увеличават, след като са съсредоточени в малка група хора. [/quote]

  Не сте прав. 45 000 физически лица имат депозини над 100 хил лв. (средно 248 хил.лв.) , а около 700 над 1 милион. Общо вложителите на депозити са над 2,5 милиона с над 4,5 милиона депозита. Средно на вложител по 17 хил.лв. Над 6 милиарда лева са във взаимните фондове, в акции и облигации с държатели физически лица. Отделно няма статистика колко пари се държат в сейфове, буркани и гардероби, но експертната оценка е за около още 3-5 милиарда лева. Да не коминтираме, офшорните, престъпните и тези в чужди банки.Сигурно не са малко.
  Това, че има хора без спестявания и с ниски доходи също е факт, и те в България са относително най-много като % от страните в ЕС, но в коя страна няма социални аутсайдери?

 42. 43 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#41] от "mushashi":

  Нека не опростяваме нещата и да търсим екстремални примери.Люксембург е най-богатата, малка с много развита банкова и финансова система, с 1100 годишна традиция държава в сърцето на Европа.България е периферна балканска държава със своите етногеографски недостатъци, слабообразовано население, с архаично традициионо общество, с близки повече до Ориента табиети и слабо консолидирана държавност, без исторически шанс последните 100 години.Сравнявайте я с другите балкански, бивши съветски и близкоизточни страни, сред които тя има едно много добро място и сравнително добра перспектива като член на ЕС.

 43. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#43:"glaxo"]Сравнявайте я с другите балкански, бивши съветски и близкоизточни страни, сред които тя има едно много добро място и сравнително добра перспектива като член на ЕС.[/quote]
  Ок.Хърватска 400 евро МРЗ,при 214 в България.БВП на човек от населението 11600 долара при 6800 в България.Турция/държава извън ЕС/също 400 евро МРЗ и 9200 БВП на човек от населението.Литва 360 евро МРЗ и 14200 долара БВП на човек от населението.А специално в Турция ходих миналата година и цените на продуктите по хранителните магазини са доста по-евтини от България.А и не само от хранителните-масово търговци пазаруват оттам и продават с печалба тук.

 44. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#43:"glaxo"]сред които тя има едно много добро място и сравнително добра перспектива като член на ЕС.[/quote]
  Членството ни в ЕС е най-доброто нещо,което ни се е случвало от Освобождението насам.Но пък перспективата не е радостна.Само от отрицателен естествен прираст намаляваме с по 45 хиляди души годишно.Никой не знае точно колко са емигрантите,но не са по-малко от 20 -25 хиляди годишно.Та намаляваме с близо 1 процент на година.Единствено в София заплатите са на прилично ниво.Аз съм учил в езикова гимназия в провинцията и от 26 човека клас в България останахме 6 човека.Останалите 20 са в чужбина.Младите също напускат страната.Честно казано не виждам кой знае каква перспектива.

 45. 46 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#42] от "glaxo":

  Доколкото знам, в спестяванията влизат и фирмени депозити. Второ, мое лично предположение е че много от тия вложители са свързани лица а произхода на парите е един. Трето, би трябвало да ви е пределно ясно за акции, взаимни фондове и прочее - тези вложения са доста еластични, цените им се вдигат - падат - уравновесяват и т.н. Лично аз не държа скромните си спестявания в БГ.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 46. 47 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#46] от "tsyrvulan":

  Фирмените депозити са отделно: още 34 милиарда и не съм ги включил в цитираните данни.А взаимните фондове са нещо много по-доходоносно последните години, в сравнение с депозитите. Зависи разбира се какъв портфейл ще бъде селектиран.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK