Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Бюджетът губи стотици милиони годишно от нелегална търговия с плодове и зеленчуци

Бюджетът губи стотици милиони годишно от нелегална търговия с плодове и зеленчуци

© Цветелина Белутова, КапиталНелегалната търговия с плодове и зеленчуци ощетява бюджета със стотици милиони левове годишно. Това е приблизителната оценка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.


Точна оценка за обема на тази търговия обаче не може да се даде, казва в интервю пред "Труд" изпълнителният директор на ведомството Владимир Иванов.


Той посочва, че много търговци се регистрират като земеделски производители, без да произвеждат каквото и да било, а продават стоки от всякакъв произход, с което на практика създават нелоялна конкуренция на пазара.
"Те (около 2 хил. по негова оценка - бел. ред.) крият освен ДДС, подоходни данъци, осигуровки, а и излизат по-конкурентоспособни заради спестяванията", допълва той.


Иванов обяснява, че държавата полагала големи усилия да препятства това, но били нужни законодателни промени. Не посочва какви.


По данни на комисията през това лято предлагането на български продукти е било много по-голямо отпреди година. За това са спомогнали европейските фондове, които са дали възможност за по-големи инвестиции в сектора.


Според него бъдещето на сектора е в износ, и то за Северна Европа. Той отново призова производителите да правят обединения, което ще снижи разходите им и в същото време ще има даде възможност да изнасят по-големи количества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK