За зелено сирене и розов домат ще се търси защита по европейски схеми

Зеленото сирене се произвежда в домашни условия само в село Черни Вит, но продажбата му не е разрешена от държавата, защото се смята, че не може да го контролира в процеса на производството.

© Анелия Николова

Зеленото сирене се произвежда в домашни условия само в село Черни Вит, но продажбата му не е разрешена от държавата, защото се смята, че не може да го контролира в процеса на производството.



Общо 30 продукта от определени географски региони в България ще кандидатстват за защита по европейските схеми за качество в рамките на кампанията "Да защитим българския вкус". Това обяви евродепутатът от БСП Момчил Неков, инициатор на кампанията, цитиран от БТА. Идеята идва от все по-голямото свиване на производството на автентични български продукти.


Неков обясни, че схемата ще защити тези селскостопански продукти от конкуренция и чрез логото ЗНП/ЗГУ/защитено наименование за произход/защитено географско указание/ ще гарантира тяхното добро име и реноме. Освен това продуктите ще намерят своя пазар в рамките на Европейския съюз и извън него. Това ще стане благодарение на промоционална програма на ЕС, за която са заделени 10 млн. евро, информира Неков. Той каза, че тази помощ ще расте прогресивно, като през 2017 г. пакетът ще бъде 133 млн. евро, а специално за ЗНП/ЗГУ продукти - 12 млн. евро. Целта е до 2020 г. пакетът да достигне 200 млн. евро.


Сред кандидатстващите за европейската защита български продукти са куртовският розов домат и капията, прясното месо от източнобалканска свиня, еленският бут, смилянският боб, зеленото сирене от Черни Вит и други уникални за страната продукти.




Движението "Слоу фуд България", партньор на кампанията, е създала база данни от около 50 продукта, включени в съкровищницата на вкусове. Находките от последната година са около 30 продукта, от които избрани са онези в най-напреднала фаза за разработване на заявленията, с които се кандидатства за процедурата, обясни Десислава Димитрова, национален координатор на "Слоу Фуд България".


Организацията работи в страната от 2004 г. и основна нейна цел е проучването на продукти, които са свързани тясно с поминъка на местните общности, отразяват спецификите на климатичните и географските условия, при които са възникнали и са съхранени.


За съжаление у нас малките производители и производства не са във фокуса на политиците, а в селските ни райони липсва предприемачество или едва се заражда такова. Липсва и системна държавна политика за съхраняване на местните кулинарни традиции, смята Десислава Димитрова.


Предстои кампания в партньорство с търговската верига "Метро България", който на практика ще свърже малките производители на уникални български продукти с професионалните си клиенти - ресторантьори, хотелиери, търговци и др. Общо 11 от магазините на "Метро" в 9 града ще се превърнат в база, в която местните производители ще могат да предоставят директно продуктите си. Това означава, че един магазин в определен район на страната ще може да работи с 10 - 20 местни производители и доставчици.


Веригата ще започне по-голяма кампания от май 2017 г. със 130 автентични български продукта - плодове и зеленчуци, сред които куртовският домат ще има основно място.

Коментари (9)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2435 Неутрално

    Много похвална инициатива! Нещо добро, което да дойде от БСП, вероятно от новите поколения в тази партия. Трябва да защитим родното производство, не само защото е родно и трябва да подкрепяме родните фермери, но и защото е много вкусно и съм уверен, че хора от цял свят ще го оценят.

  2. 2 Профил на today
    today
    Рейтинг: 944 Неутрално

    [quote#1:"Камен Коев"]Нещо добро, което да дойде от БСП, вероятно от новите поколения в тази партия.[/quote]

    Ми да, този Неков е прочутия Номер 15, и в интерес на истината е в парламента по невероятна случайност, иначе дъртите партийци така редят листите, че млад не може да влезе, освен ако баща му не е от дъртите.

    Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
  3. 3 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 971 Неутрално

    Там е ключа "...държавата, защото се смята, че не може да го контролира в процеса на производството." Нима някой контролира производството на "кисело мляко" от палмово масло? Да,Министерството на земеделието-най-големиете еничари от години

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  4. 4 Профил на 5ar8
    5ar8
    Рейтинг: 240 Неутрално

    Хубава статия, ако ние не си защитим интереса кой.Но е написана пожелателно и в бъещо време.

    5ar8
  5. 5 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 410 Весело

    Всяко зряло бяло сирене или кашкавал забравено в хладилника с найлоновата му торбичка за 2 седмици става зелено сирене.
    Аз, от много години си правя по този начин зелено сирене,после бучките ги овивам във филтри за кафе машини,слагам топките в гаца и ги суша като луканка.

  6. 6 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 2385 Неутрално

    Когато фамилията ми опита розов домат за пръв път си обясни как е възможно към домати да се добавя оцет. Преди не можеха да си го представят.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  7. 7 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2514 Неутрално

    [quote#1:"Камен Коев"]Много похвална инициатива! Нещо добро, което да дойде от БСП, вероятно от новите поколения в тази партия.[/quote]

    Наистина е така, похвално. И на мен ми чудно, че тази инициатива идва от депутат на БСП. Както и да е. Трябва с ръка на сърцето да си признаем, че и в това отношение се оказахме мърлячи. За някой загубени и недоразвити традиции по отношение на храни и напитки. За забравени рецепти и технологии при преработката на мляко и месо.

    ""Липсва и системна държавна политика за съхраняване на местните кулинарни традиции, смята Десислава Димитрова.""
    Липсата на държавна политика в тази насока, за съжаление, навършва 70 години.


  8. 8 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 5094 Неутрално

    До коментар [#1] от "Камен Коев":

    Преди повече от 20 години по телевизията гледах интервю с първи секретар на американското посолство в София. Интервюто бе преди окончателното му отпътуване от странота. Бе нозначен за посланик във Виетнам. На въпрос с какво ще запомни България (а той бе в България повече от 10 години на различни постове) той отговори: "Имате най-вкусните домати на света"! Нищо повече ня мога да кажа в коментар! Тези домати вече ги няма!

  9. 9 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3875 Неутрално

    Защо ми се струва, че съм купувал унгарски и турски розови домати?
    А за "зеленото" сирене много съм чувал, ноне съм го виждал в търговската мрежа.
    Нищо лошо да подкрепяме българското производство, но не мога да преглътна, че бяло саламурено сирене от краве мляко, зряло 45 дни (може ли да е сирене, ако не е узрявало?), трябва да се продава 10-12 лв. килограма.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK