Ще доведе ли отпадането на роуминга до ефекта на водното легло

Ще доведе ли отпадането на роуминга до ефекта на водното легло

© Надежда Чипева, КапиталКакто вече се разбра, от средата на юни се очаква роумингът в рамките на Европейския съюз да отпадне, което означава, че абонатите на мобилните оператори ще разговарят в някоя от тези страни с номер в родината си на цените, на които го правят и у дома.


От изказване на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков по "Нова телевизия" тази сутрин се разбра, че може да се очаква опит от страна на мобилните оператори в България да повишат цените на дребно, тоест тези, които им плащат абонатите, за да компенсират това, че свалят цените на едро - тоест тези, които ще плащат на чуждестранните мобилни оператори, когато техен клиент е в роуминг. Това Божков определи като ефекта на водното легло.


"Но регулаторите са за това, да защитават интересите на потребителите. Няма да разрешим това", обяви Божков. Той посочи, че известна застраховка срещу такава мярка на операторите са и дългосрочните договори на клиентите им - за 1 или 2 години, което защитава цените по тях за съответния срок.
Според шефа на регулатора той е създал и ефективна конкуренция в сектора, макар че компаниите "ще искат да съгласуват цени", но пък те се борели за всеки клиент и за пазарен дял. Той илюстрира работата на регулатора с това, че за последните години телефонните разговори през мобилна мрежа в България са поевтинели шест пъти, а услугите са по-качествени.


В същото време Божков допусна, че и потребители ще се опитат да злоупотребяват, като купуват карти от български оператори само с цел да ги ползват в чужбина и после дори да ги препродават за ползване там, където цените за национална комуникация са по-високи от тези в България.


"Нормално е операторите да си защитят интересите. Иначе ще носят печалба на чуждите оператори", обясни той.


Божков припомни на потребителите, че след влизането в сила на безплатния роуминг операторите ще трябва да ги информират предварително по какви цени ще плащат разговори и интернет в рамките на ЕС, ако надхвърлят предплатените планове, и освен това ще имат право да получат алтернативни планове.


Шефът на регулатора посочи и че операторите имат право да поискат от комисията компенсация, ако започнат да търпят загуби от отпадането на роуминга. Тези компенсации ще се изразяват в разрешението да направят надценка върху действащите си цени, за да покрият загубите.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Бих се учудил, ако родните оператори не направят някой гнусен номер на клиентите си!

 2. 2 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Той илюстрира работата на регулатора с това, че за последните години телефонните разговори през мобилна мрежа в България са поевтинели шест пъти - През последната година половината планове станаха с неогреничени минути (буквално или с много хиляди, което е същото). Комисията може да си вярва, че е резултат от нея.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Факт е, че цените у нас са около два пъти под тези в еврозоната, но това е нещо, което си отговаря на реалния стандарт.
  Що се отнася до едва ли не купуване на карти и препродаването им в чужбина, не че не е възможно, но е първо доста кокошкарско и второ, все ми се струва, че чисто технически, може да бъде предотвратено, а не като се въведат наказателни цени у нас.
  Ще видим, бъдещето ще покаже.

 4. 4 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Глупости на търкалета.Сега ще ви обясня за какво иде реч.Ще говоря бавно - няма да повтарям.

  Все повече хора в чужбина говорят с други държави през приложения - viber skype .....Така те не плащат нищо.Защото са или на wifi или на 3g от местен оператор.

  В другия случай роуминга отпада но таксата всяка минута си се таксува.Тъй че кое е по добре за операторите - ужким да падне роуминга ама таксуването на всяка минута да си остане.

  Като теглят чертата големите оператори,излиза че е по добре да нема роуминг.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 5. 5 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 619 Неутрално

  "Шефът на регулатора посочи и че операторите имат право да поискат от Кимисията компенсация, ако започнат да търпят загуби от отпадането на роуминга. Тези компенсации ще се изразяват в разрешението да направят надценка върху действащите си цени, за да покрият загубите."

  Ела изгреееей.

 6. 6 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#1:"daam"]Бих се учудил, ако родните оператори не направят някой гнусен номер на клиентите си![/quote]
  Те и досегашните номера вонят. Вижте цените за данни извън ЕС, вкл. съседни държави.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 7. 7 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 213 Неутрално

  че аз отскоро (откакто МенТел премахнаха в плановете си безплатните разговори към фиксирани мрежи) говоря по Вайбър и в България - минута към фиксиран телефон по приложението Вайбър Аут е 7 ст, а за същото МенТел би ми взел 32 ст.

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "В същото време Божков допусна, че и потребители ще се опитат да злоупотребяват, като купуват карти от български оператори само с цел да ги ползват в чужбина и после дори да ги препродават за ползване там, където цените за национална комуникация са по-високи от тези в България."

  Това не се ли наричаше търговия??
  Обикновена,стандартна,тривиална търговия?
  Ако купя евтино пшеница от Добрич и я продам в Аматердам това било злоупотреба,така ли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "Петър Петров":

  Абсолютно вярно - спести ми времето да пиша! Монополистите се отказват от нещо, само ако не носи печалба!

 10. 10 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Аз в момента работя в Испания - около Мадрид.Аз имам една такса 10 евро и си говоря с България през viber.Имам интернет на телефона и повече от това не плащам.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  Това междо другото е точно проблема - обикновенната класическа търговия бива наречена "далавера" и се прави комисия която да я регулира. Която комисия постепенно регулира все повече и повече сектора докато съвсем загуби икономическата си логика. Въобще не мога да разбера какъв е смисъла от регулиране на цените на роуминга - нито е ограничен ресурс, нито е социална дейност, нито застрашва националната сигурност. Още една безмислена регулация на ЕК, като кривината на краставиците или размера на бананите.

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  Купуването евтино на пшеница от Добрич и продажбата й извън България е законна търговия, когато се извършва от фирми на ТИМ . Ако ти направиш същото, ще е злоупотреба...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 13. 13 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Чекай, чекай малко. Тоя цървул да не иска да каже, че с парите от роуминга се субсидират вътрешните разговори?

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  "Шефът на регулатора посочи и че операторите имат право да поискат от комисията компенсация, ако започнат да търпят загуби от отпадането на роуминга. Тези компенсации ще се изразяват в разрешението да направят надценка върху действащите си цени, за да покрият загубите.”

  С много увъртане този обяснява, че операторите ще вдигат цените. Ние си го знаем, защото както в горивата така и в комуникациите си действа картел! При толкова малък пазар като нашия е неизбежно...

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Те могат и да се опитат да вдигнат цените, но при наличието на съвременни приложения за интернет комуникация, това няма да им вдигне приходите. Напротив - значително ще ги намали.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Ето линк към страницата на ЕК относно роаминга.
  http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/money-charges/mobile-roaming-costs/index_en.htm
  Ключовото изречение, което обяснява много и прави невъзможна търговията със сим карти е:
  ** Roaming charges will no longer apply, as long as you are using your phone abroad temporarily. Providers can still charge you for using your SIM card in another country permanently.
  temporarily е дебело подчертано в текста.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitko11":

  Всеки, който е спазил бюрократщината по бг законодателството може да се захване с този занаят. Друг е въпросът дали ще успее да смогне на всички изисквания.

 18. 18 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако вдигнат малко цените на международните разговори нокой няма да купива карти за д афи носи в чужбина.

 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  "В същото време Божков допусна, че и потребители ще се опитат да злоупотребяват"

  Накрая обаче, ВИНАГИ потребителите остават прецакани, операторите имат достатъчно назначен персонал и юридически съветници, които да мислят как да печелят на гърба на клиентите си.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Добра работа на ЕС и Сесилия Малстрьом.
  Интересно обаче В. Божков е все още шеф на КРС ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1192 Гневно

  [quote#11:"m17"]безмислена регулация на ЕК, като кривината на краставиците или размера на бананите[/quote]

  Ей, не се уморихте да ги повтаряте тези лъжи... Няма лошо да се критикува, но поне когато го правите, да е възоснова на реални неща, а не на измишльотините на Борис Джонсън (автора на "новината" за кривите банани).

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK