Разходите на домакинствата за дома и за здраве растат най-много

Разходите на домакинствата за дома и за здраве растат най-много

© Надежда Чипева, КапиталПрез четвъртото тримесечие на 2016 г. разходите за здраве и поддръжка на дома се увеличават, за храна са по-малко, но това си остава перото с най-голям дял в семейните бюджети. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) в сравнение със ситуацията година по-рано.


За какво се харчи


Общият разход средно на член на домакинство през четвъртото тримесечие е 1209 лв. и се увеличава с 4.1% спрямо същото тримесечие на 2015 година.
Очаквано с най-голям относителен дял са разходите за храна (31.1%), следвани от разходите за жилище (18.2%), данъци и социални осигуровки (12%) и транспорт и съобщения (10.7%).


В същото време в сравнение с година по-рано относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намалява с 1.3 процентни пункта, а се увеличават разходите за жилище с 1.5 процентни пункта.


Като абсолютни стойности в сравнение със същото тримесечие на 2015 г. средно на човек от домакинство разходите за храна и безалкохолни напитки са без промяна - 376 лева. Тези за обзавеждане и битови сметки се повишават с 12.7% до 219 лв. средно на човек, тези за транспорт са по-високи с 0.6% до 129 лв. Най-голям ръст имат разходите за здраве - с 14.6%, а тези за алкохол и цигари - до 55 лв., или с 5.5%. От началото на 2016 г. бяха повишени акцизите върху тютюневите изделия. С 6% повече са харчели потребители за свободно време, култура и образование - по 48 лв. средно на член на домакинство.


Делът на доходите от пенсии расте


Според данните на статистиката общият доход средно на член на домакинство през четвъртото тримесечие е бил 1325 лв., което е с 5% повече спрямо година по-рано.


В структурата на общия доход с най-висок относителен дял са доходите от работна заплата (53.9%), следвани от доходите от пенсии (28.0%), доходите от самостоятелна заетост (5.9%) и доходите от социални обезщетения и помощи (3.7%).


Данните показват, че като дял от дохода на домакинството най-много нараства този от пенсия - с 13.6% до 372 лв., следван от този от социални помощи - с 4.3% до 49 лв. На трето място по ръст е делът на дохода от заплата - с 2.5% до 715 лв. В същото време намалява делът на дохода от самостоятелна заетост - до 79 лв. или с 11.2%.


Относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99%, а делът на дохода от натура е 1%.


Потреблението на домакинствата


Потреблението на основни хранителни продукти средно на човек от домакинство през четвъртото тримесечие на 2016 г. не се променя съществено спрямо същото тримесечие на 2015 година.


По-значително се увеличава потреблението на зеленчуци - от 13.8 на 14.3 кг, на плодове - от 11.1 на 11.5 кг, и на кисело мляко - от 6.1 на 6.5 килограма.


По-съществено намалява потреблението на прясно мляко - от 4.7 на 4.2 л, и на хляб - от 22.4 на 22 килограма. Без промяна е потреблението на зрял фасул и сирене.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2073 Весело

  Разходите на домакинствата дома и за здраве растат най-много и за да има равновесие,разходите за заплати и пенсии растат най малко.

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 721 Неутрално

  "Разходите на домакинствата дома и за здраве растат най-много"

  Разходите на домакинствата|---(тук нещо липсва)| дома и за здраве(запетая) растат най-много"

  мурзилка
 3. 3 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Интересно, но не се разбира колко точко нараства разхода за здраве и каква е относителната му част в общия разход. Чувствителна тема, но е добре хората да знаят също, че сме една от страните, които вадят от джоба си доста голяма част от парите за здраве (т.е. защото сме умни и богати, или ексцентрици, си плащаме в кеш над 30% от харчовете за здраве)

  Който първи прекрачи границата, губи.
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7499 Неутрално

  Разходите растат, а доходите не се увеличават

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2535 Весело

  Явно се преяжда с луканка

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#3] от "aeiou":

  1. Здравните ти осигуровки са 20 ПЪТИ по-ниски от тези в Западна Европа
  2. Дори и с кеш плащанията пак не може да стигнеш това което плаща европееца за здравеопазване.
  3. В тази статистика вероятно става въпрос за лекарства, а не за заплащане на здравното обслужване , което е символично заплатено. 1 левче при пенсионери, което не покрива и стойността на хартията на която пише лекаря и дава на пациента. Пък потребителска такса не плащат широки маси хора -от деца до пенсионери с ТЕЛКове.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 7. 7 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Въпреки, че стъкмистиката работи за добрия имидж на страната, сметките сочат, че на член от домакинството се падат средно по 4,18 лв. за храна. Работещ на МРЗ разполага с 12 лв. на ден за всички разходи, 3.73 за храна. При 164 лв.пенсия ×31.1% - 1.70 лв. на ден за храна. Добре, че природата ни помага.

 8. 8 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Демек се харчи само за най-необходимото, без никакви отклонения!

 9. 9 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 747 Гневно

  Ако искаш да оживееш - плащаш,това трябва да бъде записано в здравния закон и всеки от нас да си прави сметката иска ли да живее, като се лекува скъпо, или поема риска да не оживее, като отказва да плати тарифите на болниците. На всички омръзна това половинчато положение - хем си осигурен, хем плащаш като поп, където и да отидеш. От години цените, по които касата плаща за лечението ни, не са според реалната му цена, а според това какви средства има. Картелът в здравеопазването е така добре организиран, че болниците - търговски дружества, в повечето случаи са уеднаквили цените. Така човек, нуждаещ се от операция, почва да обикаля и установява, че навсякъде му искат едно и също доплащане. Тоест няма мърдане. При тази омерта картелът за горивата ряпа да яде.

 10. 10 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 995 Весело

  "общият доход средно на член на домакинство през четвъртото тримесечие е бил 1325 лв."
  В София ядат Пуйка, а в провинцията ядат зеле, но общо средно за България всички ядем Пуйка със Зеле

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9199 Неутрално

  Много динамична промяна за къс период от време. Има нещо много съмнително в наблюденията

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#9] от "mentra65":

  Сумите на доплащането варират и то в някои случаи повече от два пъти. При операциите обикновено се доплаща за консумативи, т.е. за неща, които нашата каса е решила, че са екстри и може и без тях - за лапароскопия, ако искате така да ви оперират, за платно при херния, ушиватели и т.н. Цените на консумативите, които вече задължително се предлагат на пациента чрез болницата и се заплащат на касата на болницата, зависят първо от доставчика и после от надценката, която се слага болницата. И както казах сумите варират доста сериозно в различните болници.

  Вече си зависи от пациента дали ще избира според сумата на доплащането или според специалиста, който ще извърши операцията.

  Въпросът е дали избирате според сумата на доплащането или според специалистът, който ще извърши операцията.

 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#6:"Dr_Doolittle"]1. Здравните ти осигуровки са 20 ПЪТИ по-ниски от тези в Западна Европа [/quote]
  Не знаех че има държава наречена Западна Европа, в която осигуровките да са еднакви по цялата й територия и са точно 20 пъти по-високи от тези в България. Нито пък знаех, че в България, сумата която плащат всички за здравните си осигуровки, е едно и също число.
  Та последно, проценти ли ще мерим, по суми ли? Как ще ги мерим, по професии, по области и държави, разделено, обобщено?

  мурзилка
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#10] от "Gouverneur général":

  Нямам идея кой точно ти е нацъкал минуса, но стъкмистиката точно така генерализира. Вече, ако някой си направи труда да потърси данните по териториално разпределение, стига да има такива, друга, грозна картинка ще се покаже. Но същата никак не е удобна за политиците и се цензурира съзнателно.

  мурзилка
 15. 15 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Много странно! Разходите за храна намаляват, пък цените на хранителните стоки растат(вчера имаше статия в Дневник по този повод). Което ще рече, че хората се ограничават в храненето или консумират по- евтини и некачествени стоки.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7909 Неутрално

  Няма по- големи мрънкала от българите. Все недоволни, а не се научиха да избират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах