"Топлофикация София" увери, че сметките на потребителите са коректни

"Топлофикация София" увери, че сметките на потребителите са коректни

© Юлия ЛазароваСметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване, се казва в съобщение на пресцентъра на "Топлофикация София" ЕАД. Уверението идва дни след като тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени на 13 април 2018 г. формулата за дялово разпределение на топлоенергията като несправедлива, а ресорният министър Теменужка Петкова коментира, че се подготвят промени в нормативната уредба.


"Топлофикация София" припомня, че е готова да отговаря на въпросите на потребителите за начина на формиране на сметки по всички канали за комуникация – на телефон 0700 11 111, в клиентските центрове, на e-mail: [email protected] toplo.bg или [email protected], в чат платформата на сайта www.toplo.bg във Фейсбук страницата на дружеството.


Топлофикационното дружество дава подробни разяснения на потребителите как да прогнозират размера на сметката си като извършат последователно следните изчисления:
(Енергия отоплени + сградна инсталация за сезон 2016/2017) ÷ Брой дни с отоплени за сезон 2016/2017 (185 дни) x Брой дни с отопление в съответния месец (31 дни през март 2018 г.) x корекционен коефициент* актуална цена на топлинната енергия (79,98 лв./МВтч без ДДС)


Корекционният коефициент, с който се коригират сметките за март 2018г. във всяка отделна сграда:
се изчислява по формулата: Количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през март 2018г. ÷Количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през март 2017г.


За база се приема реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в изравнителната сметка. Всеки клиент може да открие останалите необходими данни, които да приложи във формулата, в информационната част на месечното съобщение към фактурата си.


Преди дни потребители изразиха изненада от твърде високите според тях сметки за март. Обяснението на дружеството е, че месецът е бил по-студен, отколкото година по-рано, а цената на топлоенергията също е била по-висока.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Разстроено

  Естествено, верва ме ви!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  "Коректно" напомпани софиянци, с едни 55%...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Ох, тъкмо си мислех как са ни надули сметките, но Топлото ме успокои. Коректно са изчислени, макар и те самите да не разбират ш@баната си формула. Отврат.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Ама никой не се е съмнявал в топлото, само се разминава с истината!

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  глупости на търкалета от ПР отдела на Топлофикация.

  докога тази компания ще прехвърля загубите си от дейността (липса на контрол, липса на отчетност, липса на инвестиции за по-добро отчитане) върху почтените си клиенти?

  полутоплата вода я фактурират като вряла (дори студената вода, минала през водомера за топла вода я фактурират като вряла), загубите си от кражби ги разпределят на останалите балъци (не е нито моя работа, нито пък имам желание, нито пък право, да обикалям по апартаментите и да гледам кой краде топлинна енергия), дори си създадоха специфичен буфер "топлинни счетоводители".

  какво счетоводство има в отчитането на един топломер? аа, ама те и топломери нямат :)

  докато "измерването" става с коефициенти и алабализми, съмнения ще има.

  как една евтина по дизайн технология излиза солено ? ами с комбинация от липса на правила, липса на контрол и липса на прозрачност.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Интересно ...

  Значи ...
  1. Сметката ми се формира на три фактора:
  - Показанието на топломера в абонатната станция общо за сградата
  - На тази база Топлинният счетоводител ни прави разбивката на потребление по отделните абонати
  - Конкретната сума за абонат е на база разбивката на Топлинния счетоводител по актуалната за периода цена, която се определя от КЕВР

  В тази схема Топлофикация няма какво да обяснява за крайната цена на всеки един клиент. Защото я няма в схемата!
  "Делът" на "Топлофикация" е само в количеството топлинна енергия, отчетено от един уред! Но не и в "защо е такава сметката".
  На всичкото отгоре всеки, който е отишъл да пита "Топлофикация" "защо му е толкова сметката" е получавал стандартния отговор, ако пооадне на любезен служител, че това не е тяхна работа и въпросът трябва да се отправи я към КЕВР, я към Топлинния счетоводител, я към съседите!

  И сега, глей ти! - "Топлофикация" се метнАла на мабразурата?
  Което ми мирише само на едно - че има нещо гнило!
  И затова "някой" я метнА на амбразурата ...

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Топлофикация София лъжат като възрастни роми и ще врат в големия си котел.

  седеньето го зголемува задникот
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Весело

  ""Топлофикация София" увери, че сметките на потребителите са коректни"

  И ние сме задължени да им вярваме

 9. 9 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Лъжат, лъжат щото им давате тази възможност. Спрете да ги ползвате, да видим как ще ви излъжат.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  "Коректно" напомпани софиянци, с едни 55%...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf1

  Е, март си беше и студеничък.
  Но мЕткането на амбразурата с такава готовност да обЯснат на всеки, че нямало нищо, ми говори, че явно има нещо :)

  И се сещам, че се сдобиха с нов директор. С революционни и еко идеи.
  А те струват скъпо ....

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Винаги , който плаща му се вижда много, който получава ,малко.

 12. 12 Профил на Чудик
  Чудик
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Топлофикация си има формула. Незаконна според ВАС, но коректна според всички дето са им на топлата хранилка. Що ги слагахме тия "Измервателни" прибори, когато показанията им са неразбираеми и в крайна сметка слабо влияят на крайната сметка.
  Това не е прецедент в България. Софийска вода всяко тримесечие ви добавя от 5 до 10 кубика върху индивидуалното потребление, като по този начин загубите им (кражби, течове, не отчетени водомери и др.) минават за ваша сметка. Питахме ги официално с писмо защо го правят. Отговорът беше: "На основание чл. №ххх от наредба № ууу имаме право да го правим."
  Честито и да не забравите да си платите битовите сметки!!!

 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Лъжат, лъжат щото им давате тази възможност. Спрете да ги ползвате, да видим как ще ви излъжат.
  —цитат от коментар 9 на npg38547585


  За жалост няма отказване от тях. И да спреш да го ползваш, ще те помпат с такса сградна инсталация. Трябва целия вход / блок да се откаже. Баща ми (лека му пръст) казваше - С жена си можеш да се разведеш, можеш да си смениш името, от децата си можеш да се откажеш, но не и от Топлофикация. Тогава ми беше смешно, сега не.

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Че кой крадец ще каже, че не е обрал жертвата си честно и почтено?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Проблемът е, че ако нямам парно в жилището трябва да се оправям със съседите, ако имам възражения по сметката трябва да се обръщам кам разпределителя, а парите ги плащам на Топлофикация, не на съседите, не на счетоводителя.

 16. 16 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  По сегашната логика - трябва да си плащам на съседите, те общо на счетоводителя, а Топлофикация да си иска от него - а да видим няма ли да ги интересува, че нямам парно вкъщи.

 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#16] от "znaya":

  ако имахме поне наченки на независима съдебна система, щеше да е ЗАКОННО да откажете да плащате за услугата на Топлофикация, ако не могат да докажат (чрез показанията на ЗАКОНЕН уред за измерване) какво е вашето ПОТРЕБЛЕНИЕ.

  също така все още е НЕЗАКОННО да се заплаща непоискана услуга, а от Топлофикация се правят на малоумни (освен ако наистина са).

 18. 18 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Весело

  Топлофикация вдига сметките, за да задържи с по-високо заплащане най-ценните си специалисти. "Гинка Енерджи" се опитва да привлече ПР отдела, както и майсторите на формули за отчитане. Ще ги видите в действие скоро.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Сгради, които имат месечно отчитане на топлото, 300 на брой, потвърждават изцяло твърденията на Топлофикациите. В коментарите се чете пълно неразбиране на механизма на формиране на индивидуалната цена. Тон за такава "полемика" дава Мая Манолова. Тя има и добри идеи, но тази е популистка.
  Топлофикациите снабдяват сгради/входове, имат топломери на абонатните и искат всеки месец да получават цената, определена от КЕВР, за доставеното. От там нататък КЕВР и топлинният счетоводител формират индивидуалните сметки. Неползващите парно, ако наложат решение в етажната собственост, сградата/входа престава да се отоплява. Въпросът пак опира до индивидуално мнение и колективното мнение на етажната собственост.

  Аман от левичарство.

 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 410 Неутрално

  След като ВАС е констатирал, че формулата, по която се формират сметките не отговаря на изискванията, няма ли кой да ги санкционира тези тарикати. Празните им изявления за справедливи сметки никого не топлят. искаме повече прозрачност и санкции за превишаване правата. Но това няма да стане, защото самите управляващи стоят зад гърба на топлофикация и ги протежират.

 21. 21 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Правилата на топлофикация са си такива и ще си го отнасяме. Жилищата ни са стари, тръбите ни са стари, правилата още по- стари. И понеже вече ходим навсякъде по света, питам: как е парното в напредналите държави, в Скандинавия-там са с висок стандарт-източната зона на Америка, Аляска, дето е студ. Има ли ги тия дивотии, разправии с фактури, формули, инкасатори, топломери и пр. Как е ?

 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs":

  в никакъв случай не е левичарство това!

  когато отидете в магазина и ви измерят на кантара 1кг месо, вие знаете какво купувате.

  когато Топлофикация ви издаде фактура за сметката - вие не знаете какво сте купил.

  все едно в магазина да ви "претеглят" месото на око - ами не е нормално!

 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Надали има много клиентш, който да вярват на "Топлофикация"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK