Българските семейства отделят най-големия в ЕС дял от разходите си за здраве (графики)

Българските семейства отделят най-големия в ЕС дял от разходите си за здраве (графики)

© Цветелина Белутова, КапиталБългария води европейската класация по най-голям дял на разходите за здравеопазване в домакинските бюджети. Това сочат данните на Евростат за 2021 г. - последната, за която има сравними данни. "Евростат" изследва как се е променяло потреблението в страните от ЕС преди, по време на и при излизането от ковид-кризата.


От данните се вижда, че през 2021 г. за здравеопазване са отделяли 7.2% от общите си разходи при средно за ЕС 4.7%.


Какво става с инфлацията
Какво става с инфлацията


България води и по дял от разходите за комуникации - 5.2% при 2.5% средно за ЕС.
Страната е на трето място е по дял разходи за храна след Румъния и Литва - всеки пети лев отива за покупка на храни и безалкохолни напитки при 14.3% средно в ЕС. Най-малко харчат за храна в Австрия, Люксембург и Ирландия - около и под 10 на сто от общите разходи.Едновременно с това българите са в долната част на графиката при разходите за хотели и ресторанти - 5.2% от домакинските бюджети. Лидери по това перо са Кипър с 15.8%, Хърватия с 13.6% и Гърция с 13.3%.


Значително по-малък дял от средното за ЕС са разходите за дрехи и обувки - едва 3.5% при средно в ЕС 4.2% и по 6.3%в Румъния и Естония, където това перо е с най-голям дял.


Въпреки ръста на цените, потреблението на горива остава стабилно
Въпреки ръста на цените, потреблението на горива остава стабилно


През 2021 г. в сравнение с 2019 г. България е отчела нарастване с 4.3 на сто на потребителските разходи като единствено Румъния (+4.7 на сто) в ЕС я изпреварва по темпове на ръст на показателя. След България се нареждат Литва (+3.5 на сто), Естония (+3.1 на сто) и Швеция (+2.8 на сто).


За периода 2019 - 2021 г. 16 държави от ЕС отчитат намаление на разходите на домакинствата, а най-голям е спадът в Малта (-14%), следвана от Испания (-9.7%) и Австрия (-8.4%).Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK