С над 40% се очаква да поскъпне водата в Софийско и Пернишко

Дружествата оператори планират да инвестират по над 12 млн. лв. за подобряване на качеството на водоснабдяването

© Мария Съботинова

Дружествата оператори планират да инвестират по над 12 млн. лв. за подобряване на качеството на водоснабдяванетоПредложения на компаниите оператори цената на водата в Софийска област да нарасне с 44%, а в Пернишка - с 46%, от 1 юли разгледа днес Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БТА.


Според дружеството, доставящо вода на софийските общини Ботевград, Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Копривщица, Самоков, Своге и други общо 22 общини, цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата трябва да се повиши от сегашните 2.56 лв. за куб.м до 3.69 лв. за куб.м с ДДС. Така компанията "ВиК - София-област" ще може да инвестира в следващите пет години 14 млн. лв. в подобряване на качеството на водоснабдяването. Сега действащата цена е определена през 2021 г., а поскъпването се обяснява с по-високите цени на електроенергията и горивата.


"ВиК - Перник", която обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, предлага цената на водата за региона да нарасне с 46.5 на сто - от 2.43 лв. на 3.56 лв. за куб. м. Предвидени са 12 млн. лв. инвестиции, с които ще бъде реконструирана мрежата в Перник и Радомир.


Регулаторът ще вземе окончателно решение на 29 юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK