Едрият бизнес спретна нова интрига в туризма

Националният борд по туризъм трудно протегна ръка за обединение

Дамите в туризма бяха най-активни на учредителното събрание на Националния борд по туризъм.

© АСЕН ТОНЕВ

Дамите в туризма бяха най-активни на учредителното събрание на Националния борд по туризъм.Учреденият в сряда Национален борд по туризъм (НБТ) трудно протегна ръка към създадения наскоро Национален съюз на българската туристическа индустрия с цел обединението на бизнеса в една структура. Представителите на големите компании в сектора, които са сред учредителите на борда, се скараха и разделиха по позицията за обединяването с другата организация, която представлява интересите на средните и по-малки фирми. На първото си заседание управителният съвет на борда реши да покани на работна среща на 11 май ръководството на съюза, за да се обсъдят възможностите за партньорство в интерес на българския туризъм. Новоизбраният председател на НБТ Поли Карастоянова (която е и изпълнителен директор на Българската организация за конгресен туризъм), заяви, че ще предложи споразумение за сътрудничество с другото сдружение. Двете организации имат еднакви цели. Те ще претендират за национално представителни в туризма, като идеята е да защитават интересите на бизнеса пред държавата. Освен това всяка структура ще се стреми да представлява и саморегулира бранша, каквито са изискванията на Европейския съюз след присъединяването на България. Също и да усвоява средства по фондовете.


Инициативата за учредяването на борда дойде от Поли Карастоянова, като събранието в сряда продължи близо шест часа. Сред учредителите са 63 компании и физически лица, които работят в туризма или са съпътстваща дейност към него. Става въпрос за по-големите играчи в бизнеса. Докато създаденият на 25 април Национален съюз на българската туристическа индустрия е по инициатива на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Българската туристическа камара. Сред учредителите на съюза са 38 компании, браншови сдружения, регионални и местни организации и съюзи. Именно срещу старите лица в тези сдружения се обявиха представители на едрия бизнес.


Изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев (който е сред учредителите на НБТ) каза, че със създаването на борда се цели избирането на нови хора и нова визия на туризма. Първи повдигна въпроса за обединението на бизнеса по време на учредителното събрание на борда собственикът на "Роял холидей" Стефан Шарлопов, който има хотели в Пампорово, Девин, Велико Търново и Боженци. Той поиска бордът да излъчи контактни групи, които да проведат преговори с другата организация, за да се предприемат мерки към създаването на една структура. Шарлопов посочи, че е крайно време всички инвеститори да си подадат ръка и да се спре дублирането на организации в България с цел да се работи по лесно.
Цветелина Бориславова призова за обединяването на бизнеса в една организация, за да се излиза с единна позиция за решаването на проблемите в сектора. "Ако не се случи такова обединение, ще се оттегля от управителния съвет на Националния борд по туризъм", заплаши Бориславова. Същата позиция изрази и Петя Славова. "Трябва да направим опит за обединение", смята Славова. Управителят на "ТУИ България" Валентин Йосифов обаче каза, че не би се отказал толкова лесно от туристическия борд само заради това, че бизнесът не е обединен. Той посочи, че няма конкретна визия как да стане това обединение.


На учредителното събрание на Националния борд по туризъм най-драматично беше положението с избора на управителен съвет и председател. Гласуването за съвета се проточи над час, защото всяка фирма се стремеше да вкара свой представител в ръководството. Крайният избор на управителното тяло е в състав Камен Кичев (представител на Австрийски авиолинии), Радка Минева (изп. директор на "Болкан холидейз"), Поли Карастоянова, Ветко Арабаджиев (собственик на "Виктория груп"), Радосвет Радев (изп. директор на "Дарик радио"), Калин Сутев (представител на туроператора ИТС), Евгения Генчева (изп. директор на "Русалка холидейз"), Георги Гергов (собственик на "Слънчев ден" АД), Петя Славова (собственик на "Феста холдинг"), Валентин Йосифов (управител на "ТУИ България"), Людмил Стойков (собственик на "Дюни" АД), Цветелина Бориславова (акционер в СИБанк и представител на "Пампорово" АД), Недялка Сандалска (изп. директор на "Балкантурист"), Стефан Шарлопов (собственик на "Роял холидей") и Димитър Янков (собственик на хотели в Слънчев бряг).


Битката за председателския пост беше само между Недялка Сандалска и Поли Карастоянова. Втората спечели с 38 гласа срещу 6 против и един въздържал се. Сред предложените кандидатури бяха още Радосвет Радев, Стефан Шарлопов, Петя Славова и Валентин Йосифов, но те дадоха отвод. "Нямаше достатъчна алтернативност за избор на председател на туристическия борд", заяви след заседанието Виолета Иванова, съсобственик на "Крас плюс" и съучредител на борда. Компанията е издател на редица каталози и рекламни материали в туризма. Иванова каза, че инициативата на Поли Карастоянова е много добра и приветства създадената от нея организация, но смята, че фигурата на председателя на този борд трябва да бъде обединяваща, професионална и авторитетна личност. Тя предложи Недялка Сандалска.


Най-активно участие в избистрянето на устава на борда вземаха Петя Славова, Недялка Сандалска и Цветелина Бориславова. Спорове се заформиха около това дали сред учредителите и членовете да има компании от съпътстващите дейности към туризма, като транспорт, строителство, рекламен бизнес, медии, хранителна индустрия, земеделие, или да останат само хотелиери и туроператори. В крайна сметка се прие, че всеки, който е свързан с туризма, може да участва. "Събираме се да създадем силна лобистка организация, а лобизъм се прави с много пари", заключи Валентин Йосифов по повод високия членски внос, който ще събира Националният борд по туризъм.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK