Културният туризъм ще се представи на изложение във Велико Търново

Компаниите, специализирани в предлагането на културен туризъм, ще се представят на специализираното международно изложение от 11 до 14 април във Велико Търново. Информацията съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова на пресконференция вчера. Целта е да се популяризират алтернативните форми на туризъм в страната и да привлекат повече гости в страната.


По време на форума ще бъде повдигната дискусия за регламента на работа на екскурзоводите в България, съобщи Крушкова. В тази връзка агенцията ще инициира създаването на наредба, която да регламентира дейността на екскурзоводите. Забелязва се практиката тази професия да се практикува от чужденци в България, които не са наясно с историята и културното развитие на страната, обясниха от агенцията.


Организатори на туристическото изложение са Държавната агенция по туризъм, община Велико Търново и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
Междувременно представители на туристическия сектор съобщиха, че интересът на японските туристи към туристически пътувания в България расте. Поводът беше срещата между японски журналисти и представители на бизнеса вчера. Тя беше организирана от Българската търговско-промишлена палата и нейната цел е да популяризира възможностите за туризъм у нас на японския пазар.


Броят на японските туристи в България може да се увеличи, като им се предлагат различни маршрути до природните и историческите забележителности на страната, в това число и културни обиколки. По данни на "Балкантурист" например компанията е довела през тази година два и половина пъти повече туристи от Япония в сравнение с 2005 г. Гостите избират да посетят страната като част от комбинирани турове из България, Румъния, Гърция и други от съседните страни. Част от японските туристи също така идват в България специално, за да посетят празниците в района на Казанлък, свързани с розобера. Подобни програми българските туроператори предлагат от години.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK