Правителството ще разглежда стратегията за културен туризъм

Светилището &quot;Перперикон&quot; е главната забележителност в туристически район &quot;Мечът и кръстът&quot;<br />

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА, СГ/ИИ

Светилището "Перперикон" е главната забележителност в туристически район "Мечът и кръстът"Стратегията за развитие на културния туризъм, която беше изготвена при предходното правителство с участието на италиански експерти, ще бъде внесена за разглеждане на заседание на Министерски съве идващата сряда. Това съобщи пред журналисти в Сандански министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Документът, който дели България на 13 културни региона, беше редактиран от културното и икономическото министерство през последния месец. Трайчо Трайков съобщи, че в стратегията са заложени 500 културно-исторически обекта, а оттук нататък ще се мисли за облагородяване им и осигуряване на добра инфраструктура около тях.


По данни на вече закритата агенция по туризъм през 2008 г. делът на културно-историческия туризъм е бил 11.1% от общото туристическо предлагане. Той се нарежда на трето място по значение след морския и ски туризма. Според представители на сектора обаче все още българските културни ценности не се рекламират достатъчно, а достъпът до тях е силно затруднен заради лошата инфраструктура.


Райони за развитие на културен туризъм
"Велика София", Софийска област


"Долината на царете", Казанлъшки район


"Възрожденският град", Великотърновско


"По бреговете на Дунава", Плевен и Русе


"Каменно сърце", Стара Загора и Сливен


"Старите столици", Шуменски регион


"По бреговете на Черно море", области Бургас и Варна


"Странджа планина", регионът на планината


"Мечът и кръстът", Кърджалийска област


"Пловдив и Римската империя", Пловдивска област


"Портата на Родопите", Смолянски район


"Големите планини", Рила и Пирин


"Вкаменената гора", Видински регион


Източник: Национален план за развитие на културния туризъм

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Не е културен туризъм това
  *****
  Неутрално

  Културният туризъм е по своето същество и дефиниция обиколен, международен туризъм. Тези програми и маршрути, които са цитирани тук в "Националния план за културен туризъм" не са в мнозинството си за "културен туризъм".
  До кога незнанието и некомпетентността ще властват в България, вкл. в унищожителния туризъм, които програмират и провеждат??

 2. 2 Профил на Турист
  *****
  Неутрално

  Бих заложил на строителния туризъм със зрелищно събаряне.

 3. 3 Профил на Ончо
  *****
  Неутрално

  Ето моето предложение:

  "Мутри и чалгаджийки" - всеки български град

  "Бетон в планините, бетон на морето" - Рила, Пирин, Родопите, Черно море

  "Крадеме и тук, крадеме и ЕС" - всяко министерство, всяка община

 4. 4 Профил на Повече мисъл!
  *****
  Гневно

  Погрижете се най-напред за простия туризъм. Туризъм не се прави с прости и необразовани хора. Обслужващия персонал е изключително невъзпитан, неграмотен и некадърен за тази работа. Не е нормално на паркингите пред ресторантите ни мерцедесите да са главно на сервитьорите и готвачите, а не на клиентите. Още при социализма се говореше че не е нормално богат сервитьор да обслужва беден професор качествено. Сега нищо не е по-различно. А културен туризъм е възможен само в културна държава, а не в държавата на мутрите златките,престъпните бизнесмени олигарси и политици.

 5. 5 Профил на o
  *****
  Неутрално

  на кой му пука за вашия туризъм

 6. 6 Профил на wellcom
  *****
  Неутрално

  to kulturistan-chalgo-absurdistan! We will take care of you and your money! По култур-мултур-ному!

 7. 7 Профил на KUKu
  *****
  Весело

  Аз съм за културния туризъм:Само да ви гепна,гащите гащите ш ви цепна...

 8. 8 Профил на tourist
  *****
  Неутрално

  На първо време - разчистете тротоарите, да може културен турист да върви като човек - хем и местното население ще ви е благодарно, второ - управете обществените клозети.

  Тогава замечтайте за културния туризъм. Успех.

 9. 9 Профил на haha
  *****
  Весело

  МУТРА ПРАВИ КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ.

  ГОЛЕМ МАЙТАП

 10. 10 Профил на Проблемът на Трайчо!
  *****
  Неутрално

  Нямали сме особени причини да не продължим проекта „Бургас-Александропулис” – заяви Трайко Трайков, министър на индустрията, енергетиката и туризма. Няма отговор обаче на друг един въпрос: а какви особени причини имаме да го продължим? Освен една единствена, която изглежда тревожи и този министър с подходящо за случая име, и неговия иначе известен с бабаитлъците си шеф – щото Путин е казал така.

  Проблемът на Трайчо Трайков е, че е изпаднал в тежко институционално раздвоение на личността. По-точно: в тежък конфликт на интереси между ресорите, за които отговаря. Този на енергетиката е в конфликт с този на туризма, а раздвоеният министър се прави на две и половина и се опитва да изглежда цялостен човек.
  ...............................
  svobodata.com

 11. 11 Профил на Двойният аршин на мутрите от ГЕРБ!
  *****
  Неутрално

  А. Министър Трайчо Трайков заяви в петък, че за момента няма особени причини България да не продължи проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис&quot;, за който все още не са осигурени необходимите количества нефт, както и финансиране.
  ---------------
  Б. Приблизително 3500 археологически обекта, които са част от базата данни на БАН, попадат в обсега на маршрута на бъдещия петролопровод “Бургас-Александруполис“. Това сочи проверка на Археологическия музей при БАН, на който е било възложено изследване за въздействието на руско-българо-гръцкия проект върху историческото наследство на страната. Хилядите археологически обекти се оказало, че се намират в 10-километровата граница на трасето на тръбата. В Бургаски регион има и паметници на културата...

 12. 12 Профил на Топоров
  *****
  Неутрално

  Трябва да има една минимална културност на градската ни среда. Ама я вижте на какво мязат градовете ни! Еле па София. Никаква поддръжка, а новите неща са калпави и недомислени. Пресен пример - метростанциите. Мърлящината води до гето-визация. А на кой му е приятно да ходи в гето? Или ще измислим нов вид тутизъм - гетотуризъм?

 13. 13 Профил на Руските подлоги се активизират!
  *****
  Неутрално

  Проф. Нина Дюлгерова за проекта "Бургас-Александруполис&quot; (11 октомври 2009, "Фокус"

  "Не е логично общините да са фактор при взимането на решение за разработването на енергиен проект от национално значение. Тук също става въпрос за политически и икономически нагласи и доколко корпоративните интереси на общините са всъщност реални тревоги за екологичната обстановка. Хората в района искат да видят икономическата страна на нещата”.

 14. 14 Профил на Ха, ха
  *****
  Весело

  Туризмът в България винаги се е отличавал с високата си, но силно специфична култура. Такава култура се забелязва например във водите на язовир "Въча", бивш "Антонивановци", покрити наполовина с плаващи бутилки. Също могат да бъдат за пример Седемте рилски езера, а и всяка отбивка от кой да е път в родината ни. Урбанистичните постижения в Пампорово, Черноморското крайбрежие и Банско, и специфичната им архитектура, която ни сродява с древните индийски традиции, допълват картината.
  Сред другите аспекти на туристическата култура може да бъдат отбелязани традиционната и обичана музика и вихрените танци, изпълнявани обикновено върху здрави дървени маси, както и националното ястие "кебапче".

 15. 16 Профил на конструкнивно предложение
  *****
  Весело

  #14. "Голата истина", районът на всеки един обществен кенеф

 16. 17 Профил на rex
  *****
  Неутрално

  България/държавата ,де/ и кмета Славчо Атанасов се обидиха на Черни! А чехът представи нашата страна като тоалетна, но чиста, излъскана, каквато нямат 99% от българите по селата-това е голата истина!Пловдивският кмет лъсна като Бай Ганьо на влака! Голям резил!

 17. 18 Профил на van helsing
  *****
  Неутрално

  Врели-некипели! Това което бе приоритет както за предишното, така и за сегашното правителство, е проектът на Вальо Златев край язовир "Правец". Предишното правителство отпусна (в условията на криза) близо 4 милиона за благоустрояване - улици и канализация - на ваканционното селище край Златевото голф игрище - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/08/26/775129_golf_klub_pravec_e_sred_poturpevshite/ .

  Да не мислите, че Станишев стигна само до тук? На контролираната от фамилията община Правец с решение на Министерския съвет беше прехвърлена собствеността върху едноименния язовир, който беше отписан от държавните имоти. Златеви са парцелирали бреговете му - ще строят вили досами водата! - http://www.stroitelstvo.info/property/2009/06/17/737303_obshtina_pravec_poluchava_pravo_na_sobstvenost_vurhu/

  Научихте ли кой е кадровикът на Министерския съвет, и кой завива нощем Бойко, докато нощува в Обзор? Ако не сте разбрали, значи новините в електронното издание на "Дневник" се коментират от хора, живеещи в някакъв илюзорен свят, които нямат представа от българските реалности... -

  http://www.desant.net/show-news/18913/

  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&amp;task=view&id=6818&Itemid=9

  http://www.youtube.com/watch?v=WF3HZK1tTZE

 18. 19 Профил на Ончо
  *****
  Неутрално

  Номер 14, добре че ме подсети за пластмасовите бутилки и тетрапак опаковките. Навсякъде са! Оше си спомням как се опули една белгийка като видя стотиците бутилки въртяни от падащите води на Триградска река в Дяволското гърло.

  Или пък деретата по пътя Широка лъка - Гела - Стикъл - Солища - Широка лъка. Парвенютата (локални и придощли мутри) обичат да се хвалят с това място, дори са си го нарочили за рождено място на Орфей. Но само спрете на които и да е завой и погледнете долу в дерето. Стотоци тонове битов боклук.

 19. 20 Профил на Dumbstone
  *****
  Неутрално

  Коментиращи, нещо смислено по отношение на стратегията можете ли да кажете? Виждам, че сте фрустрирани от нещо или от всичко, но нужно ли е все да се оплаквате и мрънкате?

  Например, на мен са ми интересни имената на туристическите райони - ''Вкаменената гора'' за Видин или ''Каменното сърце'' за Стара Загора!

  Любимото ми, обаче, е ''Мечът и кръстът'' за Кърджали -много любопитно...

 20. 21 Профил на проект
  *****
  Весело

  говорещи теменужки в драгалевци с черен ескурзовод

 21. 22 Профил на Ончо
  *****
  Неутрално

  Тъпчо (номер 20), никой не е фрустриран, никой не се оплаква и мрънка!

  Подиграваме се на това скапано правителство, на това скапано народонаселенийце, което е мръсно, крадливо, и зацапващо околността. Смешно ни е как тези нещастници ще развиват туризъм (еле меч и кръст, а защо не и полумесец) като няма инфраструктура, няма хора, които да са поне любезни и да говорят езици, а има само мутри с хотели.

  Не знам дали околните балкански страни имат "стратегии" основаващи се на кръстове и мечове, но там е къде по-приятно да отиде човек.

 22. 23 Профил на turist
  *****
  Неутрално

  В белите държави #20 първо учат,после правят.В мутросел - първо правят,сетне се чудят какво га до правят.Самият факт, че вие искате да правите културен туризъм в некултурна ,мутризирана и циганизирана държава,обрича начинанието ви на неуспех.Единственният туризъм който бихте могли да развивате в тази смрадливаи крадлива държава е долнопробен секстуризъм по тайландски образец.

 23. 24 Профил на nenoviya
  *****
  Весело

  в България се развива КУЛ ТУР ИЗМа, а не културния туризъм

 24. 25 Профил на Топоров
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "turist":

  за съжаление си прав. ама от някъде трябва да се почне.

 25. 26 Профил на Амилоид AL
  *****
  Неутрално

  Ончо и Туристе, нуждаете се от психотерапия - откъде се е породила толкова омраза и злоба у вас?
  Ако цялата българска действителност ви погнусява и не можете да живеете спокойно, защото всичко и всеки ви дразни - можете да поемете на запад - така ще е по-добре за вас, но и за останалите тук, защото ни тровите с лоши думи и обиди!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK