Пътуванията на българи в чужбина намаляват с близо 30% през март

Пътуванията на българи в чужбина намаляват с близо 30% през март

© Анелия НиколоваС близо 30% намаляват пътуванията на българи извън страната през март спрямо година по-рано, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани във вторник. През месеца са осъществени над 293 хил. пътувания в чужбина, което е намаление от 29,7 на сто. Отново най-предпочитана дестинации за българите са били Турция и Гърция, където са реализирани над 170 хил. от всички излизания зад граница. 


Спадът за Гърция обаче е рекорден за последните две години - 34,9%. За Турция пък е регистрирано намаление от 11,1 на сто.


Посещенията на чужденци в България също намаляват, отчита статистиката. През март в страната са осъществени над 301 хил. пътувания на чужденци, или с 9,8% спрямо 2009 г. При посещенията на граждани на ЕС намалението е още по-голямо - 24%.


Отново от съседните държави идват най-много чужденци. От Гърция са осъществени над 53 хил. посещения, което е намаление от 25,6%. Румънците пък са реализирали над 43 хил. пътувания в България, или с 23% по-малко от година по-рано. Ръст от 7,2% има обаче от Турция, откъдето са осъществени над 55 хил. пътувания, показват още данните на статистиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK