Туризмът ще расте по-бързо през 2012 г., Азия ще е с най-голям принос

Прогнозата беше направена по време на Международната туристическа борса, която започна вчера в Берлин.

© Tobias Schwarz, Ройтерс

Прогнозата беше направена по време на Международната туристическа борса, която започна вчера в Берлин.Туризмът през тази година вероятно ще отчете тази година растеж от 2.8%, повече от очакваните 2.5% общо за световната икономика. Това  прогнозира днес Световният съвет по пътувания и туризъм по време на Международната туристическа борса  ITC в Берлин, съобщи "Франс прес". 


Приносът на туристическия отрасъл за световната икономика се очаква да достигне 2 трлн. долара при 1.973 трлн. през 2011 г. За първи път работните места в сектора ще надхвърлят 100 млн.


За Европа перспективите не са толкова благоприятни - в ЕС се очаква спад от 0.3%  заради мерките за икономии в повечето от страните-членки. Благодарение на Русия и Полша за целия континент се прогнозира ръст от 0.3%.
Най-голям растеж в сектора - 6.7%, се очаква в Азия. В Китай и Индия туризмът, включително вътрешният, се стимулира от повишените доходи на населението.


Северна Африка показва признаци на възстановяване след 2011 г., която мина под знака на революциите в Тунис, Египет и Либия, и последвалия отлив на туристи.


В Сирия, която е втората по значимост туристическа дестинация в Близкия Изток след Саудитска Арабия, се очаква спад с над 20%.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK