Броят на туристите по света се очаква да нарасне до 4 на сто през 2012 г.

Според директора на Световната организация по туризъм броят на туристите тази година се очаква да достигне 1 милиард души

© AP

Според директора на Световната организация по туризъм броят на туристите тази година се очаква да достигне 1 милиард душиБроят на туристите в света ще нарасне до 1 милиард души тази година, прогнозира на пресконференция в Москва генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай, цитиран от ИТАР - ТАСС.


Според него растежът на туристическия поток ще бъде от 3 до 4 процента, а през ноември - декември 2012 година ще може да се говори за 1 милиард международни туристи. Рифай отбеляза, че в периода януари-февруари вече е регистриран растеж на броя на туристите от 5 процента, като те са предимно туристи, ползващи въздушен транспорт.


Рифай подчерта, че през изминалата година делът на туризма в световния брутен вътрешен продукт е бил 5 процента.
През 2011 година 980 милиона международни туристи са пресекли границите, като растежът на броя на туристите в целия свят е бил 4.4 процента, посочи генералният секретар на Световната организация по туризъм.


Той определи миналата година като добра за международния туризъм въпреки някои природни катаклизми и политическите вълнения в арабските страни.


Табел Рифай отбеляза, че Световната организация по туризъм си сътрудничи с "Ростуризъм" по много въпроси и има редица проекти, които вече са започнати. Като пример той отбеляза тясното сътрудничество за развитието на туризма в Каспийския регион.


Самата Русия е изпратила в чужбина на почивка 14.5 млн. туристи, с 15% повече, отколкото през 2010 г.
Най-много руснаци са почивали в Турция - 3.26 млн. души, следва Китай, който е посрещнал 2 млн. руски туристи. Египет е загубил 34% от гостите си от Русия, които през миналата година са били едва 1.45 млн., съобщи РБК. По данни на българското министерство на икономиката през миналата година в България са гостували 455 хил. руснаци, с 20% повече от 2010 г. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK