Туристическият данък се оказа противоконституционен

Туристическият данък се оказа противоконституционен

© Красимир ЮскеселиевТуристическият данък, който през миналата година замени туристическата такса, е обявен за противоречащ на конституцията. Това се вижда от решение на Конституционния съд, сезиран през миналата година от депутати от БСП и ДПС. Решението на съда е от 5 април.


Според него при формирането на новия данък се смесват два вида облагане - на нощувките и на самия имот, които спадат към различни категории преки данъци - подоходни и имуществени. Конституцията изисква двата вида да се разграничават. 


Причината е, че при въвеждането на данъка беше въведен изкуствено минимален праг за заетост от 30 на сто, докато при туристическата такса се облагаха само действително направените нощувки.
Минималният праг беше въведен, за да се повиши събираемостта, тъй като според общинските администрации хотелиерите не обявяват всички нощувки. Според самите хотелиери обаче 30% средногодишна заетост е невъзможно да се постигне от хотелите, които работят само през активния туристически сезон.


В искането си до Конституционния съд депутатите от БСП и ДПС изтъкнаха, че с новия данък се подменя обектът на облагане (в случая 30% от легловата база, а не реализираните нощувки).  Освен това според депутатите облагането на хипотетични доходи противоречи на конституционния принцип за съобразяване на данъците с доходите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Весело

  Както голям дял от законодателните актове на управляващите от ГЕРБ

  Вие разбрахте ли каква новост иска шефа на НЗОК - осигуровката да се преименува на данък. КС пак ше ги черпи по една шира

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не може да бъде! ББ & сие са винаги прави, дори когато грешат.
  Те направо подмениха демокрацията с еднолично управление, а тука взели за един данък да спорят.

 3. 3 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Бате,бате -този дето избяга в Брюксел ни викаше,че след него ще плащаме "Данък общински въздух".

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 4. 4 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Какво друго да се очаква от тежката артилерия на гербавите? Дрогарете Цоциалисти не пропускат да атакуват правната им немощ, когато им изнася,разбира се.

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Противоконституционен е и 15% данък на ЕТ спрямо този от 10% на останалите граждани.
  Или 5% са данък на чекистите спрямо 'мръсния частник'.
  Няма ли някой адвокат да се заеме със защита на дребния и среден собственик ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това в комисията още го казаха нашите хора че така ще стане.
  Никой не ни послуша.
  Това е резултата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 481 Неутрално

  За всеки здравомислещ е ясно, че болшинството от нощувките в малките хотели не се декларират и обявеният за противоконституционен данък всъщност е много по справедлив...

 8. 8 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Имам малък хотел в Балкана.И преди скривах каквото мога,ама с тези 30% платих повече тази година!Няма добра политика за дребния и семеен бизнес,за да се развива,защото Андрешковците,като мен се увеличават!
  Да не говорим,че от тия данъци нищо не се връща обратно в туризма,както е предвидено...по документи!

 9. 9 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Така е ,всичко се прави с цел през 2050г да не остане нито един читав български данъкоплатец ,само роми ,пенсионери и великия вожд с везир Симо Дянков !!

 10. 10 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Туристическият данък се оказа противоконституционен"
  ------------
  Ето сега вече ще се продъни бюджета...
  И пак гадната тройна коалиция е виновна...
  АМАН!!!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  Кой е вносителя на този данък?
  Колко време,макар и чиновническо,е изгубено за него?
  Автора му чистачката ли е или юрист?

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Решението на съда може да се приложи мотамо и към формулировката "Минимални осигурителни прагове". Сега са се сетили, сега са ги цакали.

  ПС. Вържете хотелите онлайн с НАП

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело

  [quote#8:"Лодка в гората"]И преди скривах каквото мога,ама с тези 30% платих повече тази година![/quote]

  Хи хи )) Така е, бате, преди си скривал повече, сега си платил повечко, щото как да скатаеш 30%. Да беше махнал някое легло на документи, а?

 14. 14 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#13] от "Федор Венедиктович Езерский":
  И това направих,ама при доход два бона,как да внасяш 800 лв. данъци?!Ако си плащам и осигуровки/още не са ме уловили!/-то ще съм на минус и трябва да си ям дътите мъдури!Или да ме хранят децата!

 15. 15 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ще пробват с някоя друга простотия. Геният на Дянков е неичерпаем

 16. 16 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ... да се чете "геният на Дянков е неизчерпаем"

 17. 17 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Е най-после

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 18. 18 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За да е най-ясно поствам решението:

  1. По чл. 61с, ал. 4 и свързаната с нея ал. 5 ЗМДТ:
  С измененията на ЗМДТ (ДВ, бр. 98/2010 г.) в глава втора на закона се създава раздел седми и се учредява нов местен (туристически) данък, като се отменя регламентираната със същия закон туристическа такса. С направената промяна, както е посочено в мотивите на законопроекта, се цели осигуряване на по-ефективно събиране на приходите в бюджетите на общините и създаване на условия за провеждане на собствена политика на същите при развитието на туризма. С новия туристически данък обект на облагане са нощувките в средствата за подслон и местата за настаняване, а данъчно задължени са лицата, предлагащи тази услуга (чл. 61р ЗМДТ). Данъкът се дължи помесечно и се определя от броя на предоставените нощувки за предходния месец (чл. 61с, ал. 2). Облагането е на основата на броя предоставени услуги – нощувки, и очевидно има подоходен характер. Обстоятелството, че данъкът се посочва отделно в документа, издаден от данъчно задълженото лице към лицето, ползващо нощувката (чл. 61р, ал. 4), не променя направения извод. В този смисъл не могат да бъдат споделени съображенията в някои становища, че този нов данък има имуществен характер, тъй като размерът му се определя на основата на броя на реално осъществени нощувки, а не на база капацитета на средството за подслон или мястото за настаняване (НС и МС). Предвиденият обаче с ал. 4 на чл. 61с от ЗМДТ минимален размер на туристическия данък, дължим в годишен аспект, вече има характер на имуществен данък, защото размерът му се определя от капацитета (броя легла) на обекта на облагане. Този минимален размер на данъка или съответната разлика се дължи в случаите, когато за календарната година на база броя на предоставените нощувки изплатеният данък по ал. 2 на чл. 61с от закона е по-малък по размер от сумата, определена на основата на 30% от пълния капацитет на средството за подслон или мястото за настаняване. Явен е различният подход - по чл. 61с, ал. 2 се дължи реален данък, определен на основата на действително осъществени нощувки, т.е. върху доход от услуга, а по ал. 4 данъкът се определя на основата на имущество - броя на всички легла в съответното средство за подслон или място за настаняване.
  От изложеното се установява, че в правната регламентация на туристическия данък (чл. 61р, чл. 61с и чл. 61т ЗМДТ) са използвани елементи, присъщи както на имуществените, така и на подоходните данъци. Този законодателен подход противоречи на чл. 60, ал. 1 от КРБ, съгласно който понятията „доходи и имущество” изискват разграничаване между подоходните и имуществените данъци и недопускане на елементи, присъщи на едната категория данъци, в другата (така Решение № 9/1996 г. по к.д. № 9/1996 г.). Установената противоконституционност на чл. 61, ал. 4 ЗМДТ важи и за свързана с нея ал. 5, съществуването на която се обезсмисля, защото предлага формула за изчисляване на евентуалната разлика между действително реализираните нощувки и регламентирания минимум на данъка. Предвид констатираното противоречие с основния закон само за пълнота на изложеното посочваме, че развитите в искането съображения за противоречие на чл. 61с, ал. 4 ЗМДТ с чл. 19, ал. 1 и 3 от КРБ на основата на процедурата за изготвяне или за съгласуване на законопроекта, за липсата на анализ и на отчитане на добър баланс между интересите на общините и на стопанските субекти, извършващи туристическа дейност, не могат да бъдат споделени. Тези обстоятелства нямат пряко отношение към свободната стопанска инициатива или към закрилата със закон на инвестициите и стопанската дейност. По въпроса за еднаквите правни условия – чл. 19, ал. 2 КРБ, би могло да се говори за противоконституционност, ако в отделните режими на данъчното третиране на правните субекти съществуват привилегии. Такива по отношение на минималния размер на данъка от 30% не се установяват. Развитите съображения за съобразяване на облагането с условията, при които се извършва туристическата дейност предвид местоположението на средството за подслон или мястото за настаняване, възможността за използването им през цялата година или само през един или няколко сезона и редица други фактори, имат значение в светлината на чл. 60, ал. 2 от КРБ. Доколкото след настоящото решение с туристически данък ще се облагат само действително осъществените нощувки, изложените условия стават елемент от крайния резултат на дейността, но поначало те се отчитат при определяне на данък сгради.
  С оглед на горното атакуваният чл. 61с, ал. 4 и свързаната ал. 5 ЗМДТ противоречат на чл. 60, ал. 1 от Конституцията.  Становище
  на съдията Румен Ненков
  по конституционно дело № 13 от 2011 г.
  Намирам, че разпоредбите на чл. 61с, ал. 4 и 5 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) са противоконституционни не само защото противоречат на чл. 60, ал. 1 от основния закон, но и защото са несъвместими със “справедливостта” като ценност по смисъла на преамбюла на Конституцията, а също и с принципите на свободната стопанска инициатива във връзка с изискването за законово обезпечаване на еднакви правни условия за стопанска дейност, насочени към предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция, както и към защита на потребителя (чл. 19, ал. 1 и 2 от Конституцията).
  Вярно е, че свободата на стопанската инициатива няма абсолютен характер, поради което може да бъде ограничавана с оглед опазването на други конституционни ценности. Събирането на данъци по принцип е обществено необходимо за гарантиране на конституционните права на гражданите, поради което заплащането им в размер, съобразен с доходите и имуществото на задължените лица, изрично е въздигнато в основно тяхно задължение. Справедливо е, а такава е и логиката на чл. 60, ал. 1 от Конституцията, този, който получава по-високи доходи, респективно притежава по-голямо имущество, да плаща и по-високи данъци. Точно обратното обаче следва от въведения с чл. 61с, ал. 4 и 5 от ЗМДТ минимален размер на т.нар. “туристически данък”, защото предприемачите, които по различни причини, включително и с обективен характер (например, при сезонна обвързаност на туризма), не могат да постигнат 30 % годишна заетост на пълния капацитет на предоставяните от тях средства за подслон или места за настаняване, абсолютно неоправдано се приравняват на останалите, които са достигнали този обем, съответно – получили са по-висок доход. По този начин в разрез с чл. 19, ал. 2 от Конституцията без разумна причина дребният и средният бизнес се третират неравноправно по отношение на “големите играчи” в туризма, като се накърняват свободните пазарни отношения в условията на честна конкуренция между стопанските субекти, от което произтича и възникването на обективни предпоставки за монополизиране на туристическата дейност и поскъпване на туристическите услуги във вреда на потребителите. Може само да се предполага, че действителната цел на установяването на необвързан с имуществото и дохода на данъчно задълженото лице минимален размер на туристическия данък е предотвратяване на опасността от укриване на реалните търговски обороти, но такъв прикрит, завоалиран законодателен подход към решаването на конкретен проблем според мен е несъвместим с принципите на правовата държава.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Абе казвам ви аз, че ПРАВОТО е сложна и тънка наука, ама някои рупат ли рупат.....
  От всеки може да стане депутат или председател на комисията по земеделието, даже и да е бременен, ама правист ЙОК!!! Стара и сложна наука..... не ще само "щастливи" кокошки иска и пипе......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#15] от "forumer":

  Да ги вържат онлайн с НАП. Хотелите и маршрутките - те останаха последните галеници, за които закони няма. Накрая всички се набутаха в този бизнес, за който се носеха слухове, че може да се живее безданъчно покрай големите риби. И накрая сами се прецакаха - пазарът се запуши от свръхпредлагане.

  Едно връзване на програмата за резервации и касовия апарат с НАП ще реши проблема. Инспекторът само вади далекогледа и я свети стаята, я търсим къде е сметката....

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 21. 21 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2619 Гневно

  "...се смесват два вида облагане - на нощувките и на самия имот..." - ТЕ са готови да ДЕРАТ по колкото кожи им дойде на ум, че могат да се домогнат, та някакъв си ОСНОВЕН закон! Каква КОНСТИТУЦИЯ, я веднага ПОПРАВКА! Май в най-ТЕЖКОТО робство не е имало подобни кожодери, но и тогава май е имало БЪЛГАРИ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 22. 22 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#20:"cinik"]Да ги вържат онлайн с НАП. Хотелите и маршрутките - те останаха последните галеници, [/quote]

  Ако работят с туроператор и с ПОС-терминали какво да вържат точно с НАП?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#22] от "The.Teacher":

  Там всичко минава по банков път - криенето засяга индивидуалния туризъм

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 24. 24 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  С Калинки с купени дипломи по право от ЮЗУ-то - толкова. Законодатели та дрънка.

  Governments never learn. Only people learn.
 25. 25 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  При тези систематични нарушения на конституцията
  гербавите трябва да бъдат отстранени от управлението.
  Интересно дали у нас има процедура по импийчмънт?

 26. 26 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  [quote#5:"Dr_Doolittle"]Противоконституционен е и 15% данък на ЕТ спрямо този от 10% на останалите граждани.
  Или 5% са данък на чекистите спрямо 'мръсния частник'.
  Няма ли някой адвокат да се заеме със защита на дребния и среден собственик ?[/quote]

  Докторе, не е точно така. Данъкът на ЕТ е направен така, че да се изравнява с този на ООД и АД. Определено по разните правила може да е различен от този на работещите по трудови или граждански договори, защото е просто различен- данък печалба, а не общ доход. А защо е равен на този не едно ЕООД ли? Ами, ЕООД плаща корпоративен данък 10%, докато ЕТ е на 15%, но има една особеност- при ЕТ парите са ти свободни да ги харчиш. При ООД, ако искаш да си прибереш в джоба печалбата, плащаш още 5% данък дивидент и така си на почти 15% данък. Та затова е тая разлика и нея наистина няма кой да я обори като противоконституционна.
  Има куп други данъци, за които може да се протестира. Ако не ти отърва ЕТ, просто смени с ЕООД. Аз лично повече държа на това да се оправи за медицински неща- техника, лекарства, да няма ДДС или да е много ниско, както и на храната.

 27. 27 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "атанас":

  Атанасе, затова ли данъчни, експерти, юристи и прависти се лутат из дебрите на правото за да преценят в осигуряването на ЕТ има ли два типа доход - трудов и стопански или не?
  Според НОИ и НАП - каквото е получило едно ЕТ - на това трябва да се осигурява.
  Да, ама не - ако търговец купува стока за 80 лв и я продава за 100, според данъчните ЕТ-то трябва да се осигурява на 100 лв доход, а според съдилищата - на 20 лв, т.е. на собствената принадена стойност.
  Ами минималния осигурителен доход - и той е на същия принцип. 5% трябва да отпаднат изцяло, защото под 99% от ООД и АД у нас разпределят дивидент, а при ревизии никой не гледа разходите чий нужди задоволяват.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "vladimirkarolev":

  Я молиме придворния ковчежник да си трае. Видехме вашата партия какви ги насътвори - малоумица до малоумицата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Един въпрос към законодателите който ги питахме тогава в комисията - ако имаме една нива и на тая нива има обособени 10 парцела за къмпинг, трябва ли да платим данък като 3 постоянно заети? Т.е. по тая логика всеки с нива да плаща че може някой да му палаткува на угара.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#27] от "Десен":

  ЕТ плаща данъците си не на оборот, а на печалба, така че няма реално разлика голяма. Данък оборот умря с въвеждането на ДДС преди много години.
  Ти говориш за това, че ЕТ плаща осигуровки на до 2000лв на месец спрямо печалбата си, а в ООД собственикът може да се осигурява на 420лв, а за другото да си плати само до 15% ДП и ДД. Да де, ама това е съвсем друга тема и съвсем друга глава от законодателството- осигуряване, а не ДОД / ДП.
  Като не можеш точно да определиш за какво говориш и да формулираш правилна теза спрямо темата и реални познания за нея, защо не си траеш? На доктора му казвах просто това, че най-малкият проблем е процентът на данък печалба за ЕТ. Бакиите са много по-големи на други места.

 31. 31 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "Десен":

  А твоята партия няма да сътвори каквото и да било, защото ще се разпадне преди да дойде някога на власт Стига ме преследва из форума, моля те

  Governments never learn. Only people learn.
 32. 32 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#28] от "Десен":

  И вашата секта я видяхме на последните избори Не защитавам Каролев, ни най-малко, но е нелепо как Солаков ви би , а ти се кефиш

 33. 33 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Добре са си хотелиерите, имат си лоби в парламента и има кой да се бори за правата им.
  Лошо е, че 90% от останалото население е изоставено на произвола на съдба. Всеки да мре от нерви и глад както си иска.

 34. 34 Профил на mihluzin
  mihluzin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аман от противоконституционни дИпутати, дето мислят противоконституционни текстове. Бас ловя че и цената на дИпутатските кюфтаци е противоконституционна!
  А народа си реве и няма кой да го чуе... http://novinata.net/?p=74

  Когато всички мислят еднакво, значи че никой не мисли достатъчно!
 35. 35 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Народе! Доживя ДПС да ви брани от кожодерите!

  Любомир
 36. 36 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А СДС и ДСБ слушкат ГЕРБ.

  Любомир
 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#30:"атанас"]Като не можеш точно да определиш за какво говориш и да формулираш правилна теза спрямо темата и реални познания за нея, защо не си траеш?[/quote]
  Аз мога да я формулирам и го правя много добре. Човек ти казва 10 срещу 15% а ти му викаш че оня не разпределял дивидент. Аз просто ти казах че едно ЕТ има и разходи с данъчен характер като осигуровките.
  Явно не си много в час, но то пък не може всичко да чете човек.
  Ето - заповядай:
  http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/7853
  Каква повече теза да ти формулирам след като не правиш разлика между разходи за лични осигуровки и разходи с данъчен характер каквито са осигурителните вноски?
  Данък оборот и ДДС пък хептен изобщо нямат нищо общо с това за което говорим.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 38. 38 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#36:"Любомир Гаврилов"]А ... и ДСБ слушкат ГЕРБ.[/quote]
  Я глей ти, аз пък да не знам. Тука костича му иска на Цвъцо оставката и това било "слушкане"
  http://www.mediapool.bg/дсб-цветан-цветанов-трябва-да-напусне-политиката-news184661.html
  Странно.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 39. 39 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Сега всички да се свържат с касови апарати към НАП и да се отчитата с касов бон и да си плащат глобите.Особенно всички часни квартирки,където не отчитата никой.

 40. 40 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1056 Весело

  До коментар [#39] от "bta":

  Абе,защо не ми сложат и касов апарат на гъза,че са ми отчита ползваната тоалетна хартия и да я облагат!

 41. 41 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#40] от "Лодка в гората":

  ми те я облагат и затова не са ти сложили

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK