Туристическият данък става такса, отпада минималният праг за заетост

Иво Маринов, зам. министър на икономиката с ресор туризъм

© Анелия Николова

Иво Маринов, зам. министър на икономиката с ресор туризъмПрилагането на туристическия данък се връща към съществувалата до миналата година туристическа такса. Ще се облагат само реално направените нощувки, а се отменя 30-процентният праг за заетост на легловата база, върху който се изчисляваше минимално дължимият данък от хотелиерите. Тези разяснения направи зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов, цитиран от БТА. 


Той коментира решението на Конституционния съд, който обяви текстове от закона, свързани с този данък, за противоречащи на конституцията. Мотивът е, че с поставянето на 30-процентния праг, който не зависи от действителните приходи на хотелиера от нощувки, на практика се смесва материята на подоходното и  имущественото облагане.


Министърът допълни, че в момента се правят тълкувания от юристите, но на пръв прочит от решението на съда следва, че ще бъдат облагани действително направените нощувки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK