Местенето на туризма в Пловдив било, за да се развива масовият продукт

Местенето на туризма в Пловдив било, за да се развива масовият продукт

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Целта на преместването на туризма в Пловдив, а не например в някой от големите морски градове, се прави, за да се "надгражда масовият продукт". Това обяснява в интервю пред "Труд" заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов. Той посочва, че около Пловдив има развит балнео-, културен, еко-, винен туризъм. Наблизо е зимният курорт Пампорово, има и летище. "Нали идеята е страната ни да стане целогодишна туристическа дестинация", допълва той.


В момента се правели анализи колко от служителите по туризма в Министерството биха се преместили в Пловдив.


По повод предстоящия летен туристически сезон Маринов посочва, че руснаците са много доволни от мерките, които са взети за облекчаване на визовия режим за техните граждани - признаването на шенгенските визи, разкриването на допълнителни визови центрове. През април консулството в Москва е издавало по 800 визи на ден.
Продължават и преговорите с "Росавиация", за което България има подкрепата на руските туроператори, да се разшири прозорецът за чартърните полети от 2013 г. - да започват от 1 май и да продължават до 1 октомври. В момента те са само от 1 юни до 30 август. "Така още два месеца ще има по-ниски цени на авиобилетите и руските туристи ще могат да ползват почивните бази в България по-дълго", обяснява Маринов.


Преговори има и за такъв "чартърен прозорец" и от 1 декември до края на февруари. В момента през зимата летят само редовните превозвачи. "Ако това стане, руските туристи ще могат да идват по-активно и в ски курортите ни, а не само по Черноморието."


Заместник-министърът очаква ръст през лятото специално на руските туристи от 20 процента, а при другите пазари – между 5 и 8%. Този сезон ще е показателен за реакцията на проблемите от миналото лято, когато заради неплатени дългове на "Алма тур" стотици руснаци стояха с дни по морските летища на България.


Отделно по думите на Маринов от руска страна има засилен интерес към България като дестинация за детски лагери и детски почивки. Предстои да представят техните изисквания за ученическите бази. В подготвяния в момента нов закон за туризма също се предвижда специална наредба за изискванията към базите за детски отдих, посочва заместник-министърът.


Проектът на закона се очаква да бъде внесен в Министерския съвет до края на май. В него е предвидено още да се разширят правомощията на кметовете на общини както по отношение на категоризацията, така и по отношение на контролната дейност. 

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK