Чехия е конкурентът на България в балнеотуризма, Австрия и Италия - в зимния

Културният туризъм е най-слабо разпознаваем сред чужденците, но не и сред българите.

© Анелия Николова

Културният туризъм е най-слабо разпознаваем сред чужденците, но не и сред българите.Чехия е конкурентът на България в балнеотуризма, Австрия и Италия - в зимния. В летния туризъм конкурентите са повече - Турция, Гърция, Хърватия, Италия и Испания. Това установи проучване на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, направено в България и на 10 чуждестранни туристически пазара сред потребители, туроператори и турагенти. 


Изследването показа, че в чужбина България е малко позната дестинация, свързана предимно с добри възможности за морски туризъм на достъпна цена. На второ и трето място, но с много по-слаба популярност, са планинският и ски туризмът, балнео- и СПА ваканциите. Културно-историческите забележителности са слабо познати за чужденците, но не и за българите. 


Чужденците, които са идвали преди на почивка в България, в 90% от случаите казват, че са останали доволни, а 80% са готови да дойдат повторно, показва анкетата.
След като оценява пазарите по цени, пазарен дял, приходи от турист и други параметри, изследването определи като ключови целеви пазари Германия, Русия, Румъния, Великобритания и вътрешния пазар.


Освен в България такива проучвания са правени във Великобритания, Германия, Гърция, Украйна, Русия, Сърбия, Румъния, Турция, Швеция и Чехия. Изследвано е мнението на 3600 чуждестранни туристи и 2200 българи. Разпитани са 300 чуждестранни туроператора от 15 пазара (Великобритания, Германия, Гърция, Украйна, Русия, Сърбия, Румъния, Турция, Швеция,Чехия, Израел, Македония, Полша, САЩ и Франция) и 37 български туроператора.


Министерството осъществява проект за интегриран бранд на дестинация България . Очаква се той да бъде въведен през есента на 2013 г.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 458 Неутрално

  и колко точно стотин хиляди пръснахте за да направите това "проучване", а?
  я сега една страничка във фейсбука за 50-100 бона и ще ви лайкна!
  ако изтрия "К"-то модератора ще ме изтрие...

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  малеее, доживях, от 20 години чакам такова проучване! и накрая се оказва, че съм бил прав през цялото време!

 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  България няма конкуренти в летния и зимен туризъм извън България. Основният конкурент е тук, псевдо НПО-та и правителството.За балнео-туризма са ни конкурент много държави, там се иска време и пари за реклама за да се възстанови първо положението от времето на Тодор Велики, а след това да се върви нагоре, все бавни процеси и едва ли в близките 20-30 години ще има промяна.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Аха, аз пък съм конкурент на Фетел, понеже и аз карам в неделя по затворен маршрут - от нас до пазара и обратно.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Весело

  Ква конкуренция са ни тия бе ??? Тука няма ограничения за туристите, каквото искат го имат, на ниски цени. Конкуренция !!!

 6. 6 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 470 Весело

  А в производството нв тикви ??? Там има ли конкурент ?

 7. 7 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 470 Весело

  А в производството нв тикви ??? Там има ли конкурент ?

 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Чехите съобразно природните си дадености НЕ могат да ни конкурират в балнеотуризма, защото имат само едни Карлови Вари и Мариански Лазне, докато ние сме бъкани с минерални извори, повечето от които познати още от римско време.
  Виж в зимния туризъм не можем да конкурираме Австрия, Италия и Швейцария с техните природни дадености (Алпи), традиция, инфраструктура и мащабна реклама.
  Съмнявам се и в конкурентноспособността ни в летния морски туризъм, защото презастроихме и бетонирахме почни всичко, което е до морето.
  Така, че нека да наблегнем на балнеотуризма, селския и еко туризма!!!!

 9. 9 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Дневник - обявете един конкурс за снимка на "Най- хубавата БГ тиква" ....ако ви стиска

 10. 10 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В България има 225 находища за минерална вода, в прочутият по света чехски курорт - Карлови вари - те са 12, в цяла Чехия мисля, че са 14!
  Тези данни, даже ако са приблизителни, са една добра илюстрация на поговорка: "Господ дава, но в кошара не вкарва!"

  The best way out is always through Robert Frost
 11. 11 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Упс...луеко...баш па Австрия и Швейцария ли бе намерихте да споменете...луекичко дайте назад по тъча. Имат два пъти по-високи планини и съответно повече време зимен период. Луеко със сравненията и предположенията и премежените погледи в бъдещето. Нашите планини са нисички, съответно обраслички и трябва да ги изсечем за да достигнем другите. Тва ли е тайната мисъл ?

  Фторъ точкъ.
  Абе от фчера стана ясно, че със сервитьори икономика не се развива. Както се разбра там от ени картинки.
  Що пак се напиняте натамка бе ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 12. 12 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 593 Неутрално

  По-точно, ние не сме им конкуренция.

 13. 13 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  С малката подробност, че по чешките земи е ходила да се лекува половин Европа в продължение на няколко века, по времето на Австро-Унгария. Отделно, тези дето ходят на минерални бани не искат да ги обслужват тетки и чичковци на средна възраст 68 години, каквито са останали по местата с минерални извори в България и то след като са прекопали градината и издоили козите.
  По минерални бани ходят пратени от личните си лекари и като започнат ходят на едно и също място по 20-30 години, та там нещата са по-сложни.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 14. 14 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Забавно!
  Мисля, че може да конкурираме някого само в областта на алкохолния туризъм!
  Даже и в секстуризма не сме конкуренция, колкото и да ни спрягат за такава дестинация...
  А за зимния и спа туризма... ще си умра от смях...

 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Та само една Будапеща може да конкурира цяла България с балнеотуризма, каква ти Чехия! Минералните бани, които съществуват там, а и на други места в Унгария, могат само да ги сънуват у нас!

 16. 16 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ний пък де се слагаме и равним с Европейските държава?

  ура и да живей!!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  ТУКА ИМА САМО БЕТОН И ВАМПИРИ -
  И УМРЕЛИ И ЖИВИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Весело

  Апотеоз на ГРОБарската мисъл!

  Пълнти Тъпигьози!


  Наскоро в продължение на година и седем месеца ми се наложи да е занимавам с минерални води, т.е. по лучайност се оказах проектант по ВиК в дна дъщерна фирма на "Виана"ООД - "Евровиталхотели-ООД" и там се нагледах на чудеса в Балнеотуризма и на това какви хора се занимават с него.

  Първо например в София и около нея има около 278 минерални извора с доказан от векове лечебен ефект, а "Цетрална баня" не работи.
  Няма да коментирам "Карло Ви Вари", но ще Ви кажа че минералните извори в БудаПеща са два (по недоказани твърдения 3) и тях ги знае целият свят!

  Същите тези юнаци от "Виана" ООД - това е фирма на дъщерите и зетьовете на Професор Табиян, човект ограбил нашите Родители по времето на Иван Костов, благодарение на Симеон Момчев (симпатяга полковник о.оз)дългогодишен Директор на СП"Отдих и туризъм" (назначен от Червената квота) получават без пари огромна почивна база в Центъра на Сапарева баня, която успяха да съсипват до основи въпреки огромните потоци от пари от уредени поръчки и непрекъсната закрила от страна на Шевът на БСК . Там като ръководители на Този обект са се извъртели всички бивши кметове на гр.Самоков без последният и настоящият - коментарът ми е уникални тъпанари!
  до тях някакви Руско говорящи латвийци почнаха от едни зарязани фусове и основи и направиха хотел, които функционира отдавна.

  На същите тези юнаци им дават место в "Баня" да строят балнеосанаториум за целта е трябвало да преместят градски колектор от ф.1000 и го правят два пъти и то некадърно и накрая за да го приема, бяха запушили и отклонили с една ламарина водата за да им излезе оттока на водите в суха време!
  Пак там стооейки хотел с 5 звезди Валентин Терзиев и другите умници от отбора му решиха така да преработят проекта за баните, че като влизаш този които се къпе е с гръб към тебе (за да се спестят по три, четири метра тръби на баня - с трудът -около 30лева).

  Списъкът може да бъде продължен това, че като ремонтираха х-л "Космос"*на Св.св. Константин и Елена успя да им падне козирката на входа, а замазката и плочките на първият етаж са толкова криво сложени че на едното стълбище се губи едно стъпало!**
  Списъкът може да бъде продължен безкрай.

  например Фирма "Нола-7" Години наред оразмеряваща басейни без да прочете убеника по водоснабдяване басейни които само гълтат химикали и ви осигуляват рак на кожата, защото като се движи водата два пъти по бързо през филтъра и ситемата КПД-то пада петкратно защото мръсотията не може да флокулира и да се отложи върху пясъка. фирма в която мей-инженери правеха басеини в продължение на двадесет години без нито един ВиК инженер и без да прочетат и два реда по въпроса!
  То не става само с кадри от бургаското ХТИ, нали?


  И именно защото нещата в натата страна се правят в условия на тотална корупция и шуробаджанащина, които и да намери дори и една минерална локва в дворът си пак ще ни бие като детинация по балнеотуризъм.

  * това е почивната база на "Летище София"


  ** В моята вече четвърт вековна практика има само една сграда с толкова криви плочи, това и бизнес сградата срещу ЦУМ, построена от "Балканстрой"АД

  Хитростта пречи на мисълта!
 19. 19 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  В 18 коментар се споменава:

  "Баня" - гр.Баня -Корловско

  Държа да поясня!

  Хитростта пречи на мисълта!
 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В България, при това само на половината и територия = южната са събрани АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ възможни съществуващи на света видове минерални води.
  Някои се срещат само у нас и на Камчатка. В това отношение никой не може да ни бъде конкуренция. Но всичко това се излива в земята.
  Вместо да я дупчим за видове газ и петрол да я тровим и да я превръщаме в пустиня, да си бяхме разработили минералните извори, дето боговете са дали, та са се забравили.
  Ама то затова се иска не бухалка, а акъл. И за толкова акъл - толкоз.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не е правилно снимката която сте сложили да е с коментар за културния туризъм. Ако има кич туризъм - да, съгласен съм.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  Изброените по-горе държави имат големи традиции и предлага по-качествени услуги/и по-скъпи от нас/!За да може България да е сериозен техен конкурент трябва да поддържаме ниски цени на туристическите услуги и в същото време да повишим качеството им,за да може да сме по-конкурентноспособни на този динамичен пазар!

 23. 23 Профил на Yordan Kutsarov
  Yordan Kutsarov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тия идея нямат колко англичани, германци, швейцарци и т.н. –(и поляци съм срещал), идват в България да гледат (снимат) птички, тревички, пеперуди и т.н. и какви пари харчат за това (една седмица е над 1000 паунда). "Някой" им е поръчал да изкарат зимния туризъм популярен и само от кумува срама са го сложили втори!

 24. 24 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 673 Весело

  божеее Австрия и Италия са ни отвяли отдавна в състезанието за зимните туристи. не само това ами балнео спа, културен и всякакъв друг туризъм. не знаех че евтинджос туризма тип слънчев бряг може да е конкурент на австрия и италия. за съжаление избрахме най-лошия модел туризъм. а можеше да е различно. наистина е красиво тук

 25. 25 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#23] от "dent":

  Нямат и за това палят наред!
  Палят даже и на Витоша!
  Едни палят а други:

  "Природен парк Витоша

  Здравейте на всички,
  организирането на залесяване в Парк Витоша е много трудна задача и процедура. Буквално до днес 29.10.2012г. не знаехме с точност, кога ще се вземат всички разрешителни и т.н. за да се даде зелена светлина.
  Събитието е съгласувано и координирано с Природен парк Витоша. Това е взаимен проект.
  ....
  https://www.facebook.com/events/225024904257428/

  Хитростта пречи на мисълта!
 26. 26 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 673 Весело

  Ама за какъв зимен туризъм става дума бе хора. Имаме всичко на всичко 3 места (не курорта) където може (но не е доказано поради навалицата) да се карат ски. Само в една долинка от Южен Тирол имаше 14 курорта всеки един голям колкото нашите 3 взети заедно. И чат от тях бяха в национален парк - Стелвио - но всичко беше направено толкова природосъобразно и естествено се вписваше в средата, че просто нямам думи. Тук има страхотни условия но проблема е че омацваме всичко.

 27. 27 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Какви са тези анкети не знам. Преди 2 седмици имаше, че 80% не само не са доволни но и съветват приятели и роднини никога да не стъпват тук.

  Ходи разбери...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 28. 28 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":

  Дори да са ти известни само въпросните два курорта в Чехия, опитай да ги сравниш все пак с който и да е от прехвалените ти български ! Не ставай смешен....Същото можеш да сториш и с 2 те страни за които става дума и ще ти стане тъжно за 1та от тях, независимо от някои природни дадености, които се затъмняват многократно от общият и вид на запуснат текезесарски двор със съответните обитатели и начина им на съществуване в материална и духовна мизерия, за която всички са им виновни.

 29. 29 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 30. 30 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":
  До коментар [#10] от "Realistka":

  Ами малко знаете за минералните бани в Чехия. Всъщност територията на Чехия е на стара вулканична основа. Последните ерупции са били преди около 1 милион години. Резултатът е много богат асортимент на минерали, полускъпоценни камъни, радиоактивни руди. Има стотици минерални извори и няколко гейзера.
  Разработката на балнеосанаториуми започва от времето на имп. Карл IV (като чешки крал Карл I), столицата на Свещената Римска Империя се пренася в Прага - 1346 - 1378. Повечето от действащите заведения са от периода 1790 - 1900.
  Сега да прегледаме основните градове с минерални бани :
  Давам и немските имена, където ги има
  1. Карлови Вари/Карлсбад
  2. Марианске Лазнье/Марианенбад
  3. Лухачовице
  4. Франтишкови лазнье/Франценбад
  5. Теплице/Теплиц-Шьонау
  6. Яхимов/Сант Йоахимстал
  7. Карлова Студанка
  8. Янске Лазнье
  9. Лазнье Либверда/Бад Либверде
  10. Седмихорки
  11. Пардубице
  12. Бехинье
  13. Дуби
  14. Климковице
  15. Лазнье Бйелохрад
  16. Липова
  17. Наход
  18. Подьебради
  19. Слатинице
  20. Тршебонь
  21. Билина
  22. Константинови Лазнье
  23. Лазнье Бохданеч
  24. Мшене
  25. Лазнье Кундратице
  26. Позловице
  27. Велиховки
  28. Блудов
  29. Ходонин
  30. Йесеник
  31. Карвина
  32. Аурора у Тршебони
  33. Кинжварт
  34. Лазнье Тоушень
  35. Острожска Нова Вес
  36. Скалка
  37. Теплице над Бечвоу (не е идентично с другото Теплице !)
  38. Велке Лосини

  Това е само списъкът на по-големите, в които има повече от един минерален извор.
  Квм това прибавете инфраструктурата за забавление на гостите - за циклотуризъм, за екотуризъм, някой замък или развалина, манастири и църкви в района, ловни стопанства... Всичко маркирано, няма къде да се загубиш. Човек познава, че е стигнал по това, че има кръчма. Нпрекъснато има някакъв фестивал на нещо си, в замъците се провеждат рицарски турнири (групи по исторически оръжия), разни маскирани представления - за децата, да си представят как се е живеело някога, концерти за историческа музика и танц, както и модерни такива.
  И това всичкото се върти около минералните бани, масажите, процедурите. Т.е. туризмът не се дели по видове, които имат само дидактична стойност при обучението. Като съм дошъл на бани, ще ида на концерт, ще посетя театъра, галерията, замъка, голфа, пък ако щете - и нощния клуб. За всяка възраст, за всеки вкус да има нещо (не за всеки джоб).

  България има огромен потенциал, но иска страхотно развитие още. Работа, работа, работа. И отговорен национализъм, българите да са горди, че са българи и да успеят да го продадат на чужденците. Т.е. иска се целенасочено възпитание.

  При това, далече съм от мисълта, че чехите са върха. Други върхове в туризма знам.

  E PLVRIBVS VNVM
 31. 31 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#3:"др. Иванов"]За балнео-туризма са ни конкурент много държави, там се иска време и пари за реклама за да се възстанови първо положението от времето на Тодор Велики,[/quote]
  Я разкажи как е било по времето на тошо великия, че позабравих Иначе в друг твой коментар (#13) каза по умни неща.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 32. 32 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ама за евтин алкохолен туризъм конкуренция нямамееее....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "Pima":
  Да, наистина колко стотин хиляди са пръснали за това смешно проучване? Какво от това, че имаме 225 минерални извора, за които никой освен на Балканите не е чувал, или че имам планини, 2 пъти по-ниски от Алпите, а на площ 5-6 пъти по-малки. Да сравняваме зимния ни туризъм с този на Италия, Австрия и Швейцария е все едно да сравняваме бъдещия български Лувър с парижкия.
  За съжаление България е непозната в Европа. Отделно, че много се изсилихме, и ос.ахме хубавото, което имахме. И това е единствено зпоради факта, че парите попаднаха в ръцете на БГ мутрогените, в чиито глави се въртяха мечтания за кръчми с голямо пиене и курви на коленете им, и в това превърнаха и планинските, и морските, и балнеокурортите. Решиха, че щом няма място на ски пистите, на плажа, или щом се скучае в балнеокурортите, елитните кръчми с безакцизен алкохол и местни момичета с премрежен поглед ще компенсират липсите.
  По някой път си мечтая дали не може да се измолят евросредства за рекултивация на вече презастроените терени с цел да се поправят част от вредите?

 34. 34 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Чехите са доста по-напред от нас.. Като се сещам само за бирените им спа центри..

  http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcROKutv7KVUBH9z1DfzTIQmECCGq_K3T3m_wo7TWfY816a7shXGLA

  Fail with honour then succeed by fraud
 35. 35 Профил на hades_
  hades_
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А това изследване кой кадър на Балкантурист го измисли??? Само в един от австрийските курорти има толкова писти колкото в цяла България. Поредното безумно твърдение, също както и идеята че можем да конкурираме Гърция или Турция със 160 км плажове. Има място под слънцето и за нас ама не е в категорията с масовия туризъм. Вижте на какво прилича Черноморието от него.

 36. 36 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Проблемът на България е, че има дадености, но няма Човеци, няма мисъл и общностна визия.

 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#18:"Stream, в доброволно изгнание от 14.7 - 30.10.12г."]ще Ви кажа че минералните извори в БудаПеща са два (по недоказани твърдения 3) и тях ги знае целият свят! [/quote]

  Два извора ли?! Я виж тук само колко са минералните бани в Будапеща, а изворите са към 123 - във всеки случай, от всички столици в света Будапеща има най-голям брой минерални извори и бани (И ТО КАКВИ!!):
  http://www.mybudapest.co.uk/budapest/spa.aspx

  http://www.budapest.com/egeszseg_wellness/budapesti_gyogyfurdok.hu.html

 38. 38 Профил на pathfinderrr
  pathfinderrr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не се ли изхвърляме пак "малко" по балкански. Италия и Австрия ни били преки конкуренти в зимния туризъм. По-голям абсурд не бях чувал. Тая история малко като оня за "барбар Петко с мъжете..." . Къде може да се сравняваме с Австрия и Италия като пазарен сегмент и предлагани услуги. И клиентелата и платежоспособността е различна. Нищо общо...пищов на гол тумбак...

 39. 39 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Чехия не може да ни е съперник по балнеотуризъм

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK