Екскурзиите в чужбина намаляват с близо 40% през декември

Общият брой на българите, пътували на почивка или на екскурзия в чужбина миналия месец, е 45940 при 74970 година по-рано.

© Георги Кожухаров

Общият брой на българите, пътували на почивка или на екскурзия в чужбина миналия месец, е 45940 при 74970 година по-рано.С 39% по-малко българи са пътували в чужбина за декемврийските празници спрямо същия месец на 2011 г., се вижда от данните на Националния статистически институт. И ако през 2011 г. най-популярни са били Гърция, Сърбия и Турция, то в края на 2012 г. интересът се преориентира главно към Македония, към Турция нараства, докато Гърция губи български туристи. 


Общият брой на българите, пътували на почивка или на екскурзия в чужбина миналия месец, е 45940 при 74970 година по-рано. 


Сравнението на статистическите данни сочи, че най-голям е сривът при пътуванията към Сърбия - 6 пъти. През декември 2011 г. западната съседка на България е била посетена от 11400 туристи, докато миналия месец статистиката отчита едва 2450. 
Спадът на пътуванията към Гърция е с 63% до 9200 души, към Румъния - с 47 на сто до 4200.


В Македония са били на почивка над 17800 българи, шест пъти повече, отколкото в края на 2011 г. До Турция са пътували над 15 хил. души, с 38% повече. 

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ми така е. В криза всеки трябва да си наляга парцалите и да не се врътка много-много нагоре-надолу.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 2. 2 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Дали от НСИ правят разлика от "ходене на гости" и "почивка"? В крайна сметка има много българи които имат останали роднини в съседните страни!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 3. 3 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Екскурзиите в чужбина намаляват с близо 40% през декември или бяха по-малко, статията е за събитие в минало време а заглавието в бъдеще, чак ми стана интересно от какъв зор ги мислите от сега новогодишните екскурзии

  Cogito ergo sum :)
 4. 4 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  няма лошо - из България има толкова неоткрити кътчета, които си заслужават.

  Мен не би ме било яд за екскурзии на Българите до Лондон, Токио, Виена и т.н., но тези, които за почивка отиват в Гърция, Турция, и т.н. го правят единствено заради мутризацията и селянията на българските "топ"курорти.

 5. 5 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Само за Декември ли е това? Я направете анализ за цялата изминала 2012г.

 6. 6 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 395 Любопитно

  От тази статистика може да се направят сметки с колко е обедняло населението в рамките на една календарна година.

 7. 7 Профил на Nikolay Cankoff
  Nikolay Cankoff
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Склонен съм да вярвам на тези данни. Като правило при спад на доходите човек намалява първо разходите за екстри - няма да карам ски в Австрия или Италия, а ще се кача два пъти в сезона на Витоша.... или изобщо няма да карам.

 8. 8 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  тия на картинката вехта ми приличат на екскурзианти ,ама с еднопосочен билет,драги Дневник!!

 9. 9 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#6:"Борислав"]От тази статистика може да се направят сметки с колко е обедняло населението в рамките на една календарна година.[/quote]
  гнусна инсинуация!
  вив ла Герб,вив ла Боко !!!

 10. 10 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#9:"triton123"]гнусна инсинуация!
  вив ла Герб,вив ла Боко !!![/quote]
  нещо повече- тиквата ще рече че ,виждате ли,българите вече и все повече предпочитат родното!! ай да не казвам родната мизерия и сивота...

 11. 11 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "ungeheuer":

  Трябва да си много ограничен да мислиш, че две от водещите туристически дестинации в света се посещават само заради евтиното море без мутри. Гърция и Турция имат културно и природно богатство, на което много държави могат да завидят. Нормално е хората да търсят нещо ново, след десетилетия изолация и липса на възможности за пътуване.

 12. 12 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А някои ореваха орталъка, че всичкото клиент ще се изнесе посока Сърбия, заради пушенето.
  Гиди, Рагин, лъжец ниеден...

 13. 13 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "isidro":

  Аз ти говоря масово българите защо отиват в Гърция и Турция. Не ми беше известно уникалното културно наследство на плажовете около Халкидики или Кушадасъ и подобните им останали курортчета.

  Не говоря за туризъм с цел култура, които и Гърция и Турция имат, коментарът ми беше са туризъм тип просто на море (също популярен сред българите - няма лошо), при положение, че нашето море е с по-ниска соленост и доста хубави плажове. Този туризъм трябва да си остава в нас, не да местим Акропола и Ая София в България...

 14. 14 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#6] от "Борислав":

  Става въпрос за последните 3.5 години.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 15. 15 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "ungeheuer":

  Ако 20 години поред си ходил в Созопол, Несебър и Царево и т.н., дори Кушадасъ и Халкидики ще ти се сторят като Сен Тропе Утопично е да мислим, че морският ни туризъм ще привлече всички българи, хич да не беше циганията.

 16. 16 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#11] от "isidro":

  Глупости, вече 2 десетилетия няма изолация, няма ограничения в пътуването. Обаче и пари няма.
  А хората ходят в чужбина не за да гледат камъни, а за да видят малко цивилизация. Че само с кал, сив бетон и мутри не се живее.

 17. 17 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#15] от "isidro":

  хубаво, това си е така, но според мен силна причина за това е комбинацията от лошо отношение към клиенти, към собствения хотел, мръсотия и безхаберие. И то неособено евтино - е кой ще се занимава ако иска 4-5 спокойни дни със семейството.

 18. 18 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Якото намаление има едно-единствено обяснение - хората, които можеха да си позволят недълга лятна почивка и краткосрочна почивко-екскурзия, сериозно намаляха. Инак казано, хората, които можем (с известна доза условност) да наречем "средна класа" изпаднаха от този статус по-надолу. Много зловещо за сегашната власт е начинът, по койтож тези изпаднали хора дефинират изпадането си. Според тях те не свиват излишни разходи, а се лишават. Очевидно говоря за субективно възприятие, а не за каквито и да е обективни критерии. Тук трябва да припомня нещо известно поне от век в историческата социология. Или в социологическата история. Революциите никога не ги правят т.нар. страдащи, обезправени и прочие най-низши обществени слоеве. Прави ги средната класа. Която вече е усетила материалните и социшални предимства да си средна класа и заради това е най-чувствителна към елементарни техни ограничения (предизвикани например дори от необходими, но временни обществени и държавни нужди) Алиенде в Чили го свали не военната хунта. Не американският империализъм. Свали го средната класа, която видя във въвеждането на социалистически уравниловъчни механизми покушение върху нейния икономически и социален статус. Ами скамат майкао на революциите - Френската. Тя изобщо не бе задвижена от обезправените селяни, а от дребните буржоа, които вече бяха завладяли както важна част от икономвиката, така и формираха идеологията през призмата на своите интересни. Именно тази дребнаа буржоазия породи всеобхватния терор - прообраз на болшевишката революция.
  А саматае болшевишка революция? Известно е, че тя бе въоръжен преврат, насилващ волята на народа, изразена в изборите за Учредително събрание, когато болшевиките претърпяха разгром. Но настоящият размисъл не е за въоръжените преврати. Затова, говорейки за Русия през 1917 г., пак ще установим същото - Февруарска революция, довела до абдикация на монарха и установяване на парламент с всеобщо ишзбирателно право; революция, задвижена и подкрепяна от средната класа.
  Мога да дсам примери от втората половина на 20 век и началото на този. Които потвърждават факта, че средната класа е най-склонна да сеу противопостави на режима, когато той застрашава или пък директно уврежда нейния икономически и социален статус.
  Тиквичко да не се безпокои обаче. Още не е осрал нещата дотам, че да го застрашава революция. Обаче го зстрашава не революция, а як ритник от средната класа, която той свали до горния слъй на нисшата класа.
  Сори, бате. Уволнявай всичкото паплач през три дена, ама хорвата, дето им еба майката да ходят Коледа некъде в чужбина и да си купуват кола на 5 години, знаеш ли колко им пука?
  кото

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на Вела
  Вела
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gaetano Scirea":

  Едва ли е взето под внимание. Изненадах се, че Македония е толкова предпочитано място за туризъм и то през зимата.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/01/23/1989539_nad_18_000_dushi_sa_poluchili_bulgarsko_grajdanstvo/?p=0&ref=id#comment-43

  "Най-голяма част от придобилите българско гражданство за 2012 г. са от Македония – 8185 души."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK