Турция, Македония и Сърбия ще атакуват с най-много оферти българските туристи

архивна снимка

© Цветелина Николаева

архивна снимкаТурция, Македония и Сърбия са страните с най-големите щандове на предстоящото традиционно туристическа борса в България "Ваканция&СПА експо 2013", съобщиха организаторите. То ще се проведе за 30-а поредна година от 14 до 16 февруари в "Интер експо център".


Засиленото присъствие на Сърбия ще се отбележи и с билбордове в София, след като през последните години българските туристи в западната ни съседка чувствително се увеличиха. Основен принос за това имаше споразумението между двете страни да може да се пътува с лични карти, а не с паспорти. След това туристическите агенции в България увеличиха и офертите си за пътувания по различни маршрути в Сърбия.


Близо 300 хиляди българи са посетили страната през 2011 г., а само през декември 2012 г. те са били 20 378 по данни на НСИ, като по този начин дестинацията се нарежда на трето място по посещаемост на българи след Гърция и Турция през месеца.
Македония подновява участието си в изложението за пръв път от пет години, след като имаше спорове по името, което се изписва на нейния щанд. През декември българите, които са я посетили, са почти 18 хиляди. Повечето туроператори предлагат оферти за посрещане на Нова година в страната.


Новост тази година е и участието на албански туристически фирми.


Куба, Доминиканската република и Индонезия са сред по-далечните дестинации, които ще привличат интереса на българските туристи.


По традиция по време на борсата ще има дискусии по различни теми, сред които новата бранд стратегия и лого на България, ще се обсъди предстоящата промяна в категоризирането на туристическите обекти. Тази година организаторите са решили да свържат туризма и виното. Затова производители от различни изби ще представят възможностите за винени турове. Обичайно туроператорите ще представят новите си програми и отстъпките, които ще получат всички, резервирали по-рано лятната си ваканция.


Министерството на икономиката ще участва с национален щанд, на който ще се представят 50 български общини и неправителствени организации, съобщиха от ведомството. 


Общо около 250 ще са участниците от 21 страни в юбилейната борса, като 200 от тях са от България. За пръв път тя се провежда през 1983 г. в курорта Златни пясъци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK