Създателите на туристическото лого отричат прилика с това на КиргизстанЛогото на България е оригинална разработка на екипа, създал бранд стратегията на България като туристическа дестинация. Това заяви в писмо до медиите Ралица Жикова, заместник-директор на "Пъблисис кансълтантс", една от фирмите, разработили бранд стратегията на България, част от която е логото. Повод за писмото станаха публикации в някои медии днес, че българското туристическо лого много прилича на това на Киргизстан. А то пък е било представено официално през септември 2012 г.


Българското лого е изградено на основата на слънчев символ, който се появява в центъра на всеки от 12-те визуални знака, които съществуват в обща система. Логата са създадени на основата на цвете, с център слънцето, и взаимстват формата на ритуален български хляб, съпътстващ всеки важен аспект от живота на българите, пояснява Жикова.


Тя напомня, че стратегията за бранд България е следствие на проведени 9 проучвания в 11 пазара сред повече от 8 000 души, както и след анализ на 17 налични проучвания.
В писмото на Жикова се посочват и няколко съществени различия между двата графични знака. Сред тях е това, че елементите в българското лого са динамични докато това на Киргизстан е статично изображение на природни дадености.


Логото на бранд България е изработено с ясна структура, в която различни истории се разказват около един общ център (стилизирано слънце). То не е вписано в кръг, а в определена форма с ясна матрица, напомняща формата на ритуален хляб и цвете, се посочва още в писмото. В него се уточнява и че стилизациите на двете изображения са коренно различни. "Българското лого е с плавни и спокойни форми, докато в цитирания вариант присъстват елементи, очевидно присъщи на тяхната местна традиция".


Логото на Киргизстан не е базирано на национална стратегия за туризма и национална брандингова стратегия, нито има развита бранд архитектура с под-брандове, посочва Жикова.   


Справка в историята на създаването на логото на Киргизстан обаче показва, че то също е част от бранд стратегия. Инициатор за създаването на туристическия бранд на страната е USAID и Международния делови съвет по развитието на туризма в Киргизстан.


"Единният туристически бранд ще помогне по-ефективно да се привличат туристи, да се изнася нашата продукция на външните пазари", коментира при представянето на логото Максат Чакиев, изпълнителен директор на Международния делови съвет, цитиран от местните медии.


Той посочва, че логото е създадено в етническия стил на младия дизайнер Тамат Нурдинов. В създаването на бранда той използва национални петрогливи (изображения върху камък - бел. ред.)


Изработването на цялата бранд стратегия за туризма в България, част от която е и логото, беше изработена от "Обединение за бранд България" като проектът е за 1.6 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие".

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на IP
  IP
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пропомнете си за зелника...!!!

  BG
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Прилича и още как! Само че на Киргистан пържените яйца са малко по-рехави, а нашето е плътно.
  Създателите са пробутали една и съща концепция и за двете държави, за да гушнат малко кинти. Или просто са го преписали от другото.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 772 Весело

  Екипът най-вероятно от около три седмици е на тема "що ли ни трЕбваше?! Илядо пъти пишман станахме".

 4. 4 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Разлика като между две капки боза.

 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Киргизстан

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 675 Неутрално

  На Киргизтан логото никак не лошо.
  Нашето, крадено или не, си остава един безпомощен клипарт и няма автентична идея.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2662 Весело

  Прави са - шрифтът е различен, а и обосновката е респектираща: "всеки от 12-те визуални знака, които съществуват в обща система..."!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 624 Неутрално

  На мен на пръв поглед ми излежда, че киргистанското лого съотвества на страната за което е направено, а нашето не прилича на нищо! А цената му е цинично висока!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 9. 9 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Киргизстанското е много по-стилно и хубаво.

  Нашите са го направили добре и са се изакали с шеифта под логото. Няма нищо общо с България този шрифт с тези глупави колелца.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на unite
  unite
  Рейтинг: 394 Неутрално

  И да отричат, и да не отричат - същата безвкусна шаренийка е. Сега в мисловната карта на туристите ще сме някъде около Киргизстан.

  В киргизкото лого поне има вплетени етно елементи, а нашето изглежда сякаш някой се опитва да сготви яйца на очи от запъртъци...

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Пържени яйца или пицата на Дянков няма значение...някой е крал

 12. 12 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#3:"Weingro"]Екипът най-вероятно от около три седмици е на тема "що ли ни трЕбваше?! Илядо пъти пишман станахме". [/quote]

  "га лапаха кифтета" не им беше малка устата, сега да лапат ... "яйцами на глазами".

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3327 Весело

  Ка щяло да има прилика!
  Разлика от милион и четвърт зее между тях!

  Иначе ... и за предишното, и за сегашното ... колчем се сетя и се сещам за кризата в жанра.
  По Илф и Петров ...

  ...Теофан Мухин оставил триножниковистите далече зад себе си. Управителят на хотелиерския тръст бил изобразен не с маслени бои, не с акварел, не с въглен, не с темпера, не с пастел, не с гваш, не и с черен молив. Той бил изобразен с овес. И когато художникът Мухин откарвал с файтон картината в музея, конят неспокойно се озъртал и цвилел.

  С течение на времето Мухин започнал да употребява и други житни растения.

  Шумен успех имали портретите от просо, пшеница и мак, смелите наброски от кукуруз и булгур, пейзажите от ориз и натюрмортите от грухано просо.

  Сега той работел над групов портрет. Голямото платно изобразявало заседание на окръжната планова комисия. Тази картина Теофан работел с боб и грах. Обаче дълбоко в душата си той си оставал верен на овеса, който му създал кариера и го отклонил от позициите на диалектическите триножниковисти.

  — С овес, разбира се, е по-лесно! — възкликна Остап. — А пък Рубенс и Рафаел са диванета, с маслени бои се мъчили. Ние също сме диванета като Леонардо да Винчи. Дайте ни жълта емайлова боя.

 14. 14 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Типично по нашенски... хем скъпо го платихме, хем ни забъркаха в безсрамна кражба.
  Представяте ли си колко са от нужда тези 1 400 000 лева за българския данъкоплатец?
  Представяте ли си колко много тази кражба това срива имиджа ни пред света?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Интересно е как такъв авторитетен рекламен консорциум, с традиции, може така да се компрометира с един проект, пък бил и той за немалка сума.

  До коментар [#3] от "Weingro":

  Със сигурност. Име се гради дълго, доверие се губи бързо.

 16. 16 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Със сигурност най-малкото са го гледали доста киргизстанското лого докато са правели нашето... Сигурно 1,4 милиона лева са били малко за измисляне на нещо оригинално. Интересно самата стратегия откъде ли са я преписали? От Малдивите? От Тайланд?

 17. 17 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  "Изработването на цялата бранд стратегия за туризма в България, част от която е и логото, беше изработена от "Обединение за бранд България" като проектът е за 1.4 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие"."

  И аз копи/пейстнах от статията....За мен няма ли 1,4 мил... или поне 1,4 хил...?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 18. 18 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Гневно

  Аз сега на авторите,дето са прибрали 1.4 млн ли да вярвам или на очите си.За сравнение- за същата работа в Киргизстан са платили под десет хиляди евра.При ГЕРБ корупцията и кражбата на евросредства се превърна в най-масовият спорт.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 19. 19 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 569 Неутрално

  тия нещо философстват, че не създали лого, а създали били "бранд стратегия". Не ме интересува каква ви е брандата, ква ви е стратегията - вие бяхте наети да направите лого ! Точка !

  И така го направихте, че на тия яйца на очи и зелена салата им липсва само една бира отстрани.

  Смешници !

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 20. 20 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 590 Весело

  За специалистите-критикари, по-рано днес пуснах един бип: http://prsr-konkurs.eu/index.php Провежда се конкурс за лого и мото от ПРСР. Е наградата не е кой знае колко (5к), но поне могат да покажат готино лого

 21. 21 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 700 Весело

  УУУУУУУУУУУУУУ двойки и за създателите на логото на Киргистан

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма прилика. Тяхното е като скротум, а нашето- като гърда.

 24. 24 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 853 Неутрално

  а бе, Дневник, защо не написахте че:

  "Измислянето на киргизстанската емблема на туризма е струвало на правителството 543 евро, а цялата кампания 6000 евро. "

 25. 25 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 569 Неутрално

  ми не е верно. Техното не прилича на яйце на очи, залюпено отгоре една кофа разтопен сладолед !

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 26. 26 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  1.4 милиона лева плащаме за плагиатстване, а България била бедна държава?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 27. 27 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 569 Любопитно

  [quote#23:"Schliwobeatz"]Тяхното е като скротум[/quote]

  какво е тва?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 28. 28 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 694 Разстроено

  Вселената, глупоста и наглоста са безкрайни! За първото не е сигурно!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 29. 29 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Че, крадат като за последно ,крадат!!!! Поне това не може да им се отрече!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 30. 30 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 470 Весело

  Евала, каза ли им го на всички тъпаци: Слънце, цвете и хляб има САМО и ЕДИНСТВЕНО в България!!! Това са нашите символи... Тия от Киргизтан ще ни крадат слънцето, мошенници. Слънцето и цветята са уникални български символи...

  Май доста се приближаваме до македонците вече, ама нейсе...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 31. 31 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Еха-а, как се сладко печелят милиони! Направо ми е мъчно, че гилотината е излязла от употреба...

 32. 32 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  Колко струва нашето лого?

  Щото според в.Сега:

  "Измислянето на киргизстанската емблема на туризма е струвало на правителството 543 евро, а цялата кампания 6000 евро."

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 33. 33 Профил на mvg
  mvg
  Рейтинг: 418 Гневно

  Отврат!

  Bigamy is having one wife too many. Monogamy is the same.
 34. 34 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 758 Любопитно

  [quote#13:"xm..."]Разлика от милион и четвърт зее между тях! [/quote]
  ============================
  Прави се асоциация между българското и киргизкото. Остава огромната разлика във възнаграждението на екипите. Защо?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 35. 35 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  за милион и половина толкова,да бяхме платили малко повече щом искаме нещо по така)))))))))))

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 36. 36 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 598 Весело

  [quote#27:"lonely_ninja"]какво е тва?[/quote]

  мъди

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 37. 37 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 569 Весело

  [quote#32:"NPaine"]Колко струва нашето лого?

  Щото според в.Сега:

  "Измислянето на киргизстанската емблема на туризма е струвало на правителството 543 евро, а цялата кампания 6000 евро."[/quote]

  нали ти казах бе ! Тяхното е лого, а нашето - бранд стратегия...
  Стига си нападал хората пък и ти !!!!

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3327 Любопитно

  Яааа, как в патакламата излизат ... ъъъ ... интересни, да ги наречем, подробности ...

  ...пояснява Жикова.
  Тя напомня, че стратегията за бранд България е следствие на проведени 9 проучвания в 11 пазара сред повече от 8 000 души, както и след анализ на 17 налични проучвания....

  И к'ва излезе тя?
  Проучване с 8000 респондента и щудиране на 17 броя чужди работи струва ... поне милион!
  Баси разценките!
  По 100 хиляди на попълващ въпросника от изследването и още по 10 хиляди на тези, които са конспектирали подобни чужди работи?
  Или по 10 хиляди на попълващ въпросника и още по 50 хиляди на тези, които са конспектирали чуждите работи?
  Някой да иска да му напрайм един бранд? С подбрандове?
  Наполовина на тези разценки?

 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1947 Весело

  [quote#2:"Нефертити"]Създателите са пробутали една и съща концепция и за двете държави[/quote]

  Оставете упреците в лош вкус или копиране, това си е просто стил в туристическите лога, макар и аутдатед... сещам се за едни къде милион и половина по-основателни причини

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#32:"NPaine"]"Измисляето на киргизстанската емблема на туризма е струвало на правителството 543 евро, а цялата кампания 6000 евро." [/quote]Да, ама тук мащабът е европейски ... комисионите = също!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1266 Весело

  Тоя омлет кой знае на още колко държави с предразполагащ към корупция климат ще го продадат...

 42. 42 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нефертити": Нашите управляващи само ментета избират. Предишното лого "създателите" го бяха копнали от Турция, а тези - от Киргизстан.

 43. 43 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#32] от "NPaine":

  1.4 мн..Ма си е в реда на нещата.Щом една страница във Фейсбук се оценява на 2х 50 хиляди.И целта е да се постигнат 750 харесвания.Боже,Боже...

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 44. 44 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не знам за Киргизстан, Туркменистан, Узбекистан и прочее, но това пържено яйце оградено с листа от маруля и зеле, не искам да бъде нещото представляващо България.
  Аман от хитреци, които искат само да гушнат парите и се кълнят в бога, папата, патриарха и тук таме някой ходжа!
  Искам като погледна, лого ли ще му викат, картинна визитка ли, или както и да е да го нарекат, да кажа, ето това е България!

  ура и да живей!!!
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#30:"Johnnie"]Слънце, цвете и хляб има САМО и ЕДИНСТВЕНО в България!!! Това са нашите символи...[/quote]Само това остана в България ....То другото вече го нарязаха на скрап и отиде на кантара ... Робот ли да сложим или мотокар - няма ги вече ... и морето е на привършване

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Забележете Киргистанското лого струва 6 хиляди долара, срещу милион и половина за нашето...

 47. 47 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Не мога да разбера, уж сме най-умните, най-талантливите, най-.....а пък едно лого не можем да си измислим.

  Бил съм в този бранш и от собствен опит знам, че много....се взаимства, така му викат колегите . Ама това е прекалено и то за толкова пари!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 48. 48 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 569 Весело

  АЗ щЯХ ПО-ДОБРЕ ДА СЕ СПРАВЯ ЗА БЕЗ ПАРИ ДОРИ !

  - на преден план - една калинка кацнала върху гербер. На заден план - Слънчев Бряг или симка на Обеля, няма да се забележи разликата. От лявата страна - фолк-певица, показва цица стъпила върху шопска салата с 20 см. ток. От дясната страна - пияни пъпчасали немски пубертети си показват задниците и си повръщат в устите.

  П.П. Последното звучи грозно, ама съм го виждал на живо на Какао.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 49. 49 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Във фейсбук зърнах, че логото на Киргизстан го измислило 19-годишно момче. Както са отбелязали и по-горе в коментарите - не им е струвало почти нищо.

  Вероятно и след този срам ще наизскочат експерти да ни говорят за "брандове" и как нищо не разбираме.

 50. 50 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 598 Весело

  [quote#45:"Shortwave radio LZ1TY"]Робот ли да сложим или мотокар[/quote]

  Правец 16-ка не искаш ли?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 51. 51 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Балкански лъв, полегнал до розов храст - ето ти лого!?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 52. 52 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 569 Любопитно

  До коментар [#36] от "Леми Килмистър":

  хм !?
  верно ли !
  тва некав врачански диалект ли е?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  [quote#39:"extraCACA"]Оставете упреците в лош вкус или копиране, това си е просто стил в туристическите лога, макар и аутдатед... сещам се за едни къде милион и половина по-основателни причини [/quote]
  Анджък!

  Милион и половина причини има да не си е елементарна халтура. Майнстриймът - мейнстрийм, ама ... поне да се бяха опитали да се напънат.
  Макар че ... мен ме гложди основателното предположение, че ... толкоз си могат. Калинките ...

 54. 54 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 758 Весело

  [quote#49:"persifedron1"]Вероятн и след този срам ще наизскочат експерти да ни говорят за "брандове" и как нищо не разбираме. [/quote]
  =====================================
  Абе ние може и да не разбираме - лаици сме. Ама и тия дето са го създали, май и те нищо не разбират!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 55. 55 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1947 Весело

  Най-отговорно предлагам на собственика на този хаха... бранд, така и така очевидно няма да го ползва, та, да пробва да го пусне в някоя сток банка за примерно $19.99 и да видим колко даунлоди ще направи за месец...
  След това, ако не сме умрели от смях обещаваме да си посипем главата с пепел заради неоснователните нападки

 56. 56 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1527 Весело

  До коментар [#42] от "cobanmaala":

  Само гледат да краднат.
  За тези пари поне трябваше да измислят едно лого. Ама не, та не.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 57. 57 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 598 Весело

  [quote#52:"lonely_ninja"]хм !?
  верно ли !
  тва некав врачански диалект ли е?[/quote]

  Медицински термин е колега
  Цитирам:
  "Кожено-мускулна торбичка, в която се намират тестисите"

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 58. 58 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 569 Весело

  До коментар [#57] от "Леми Килмистър":

  омг. не го знаех това. Наистина.
  Бих запитал защо пък мускулна, щото аз там мускули нямам, но предпочитам да се върна към основната тема.

  Благодаря за инфото все пак, чувал я бях тази дума, ама не ми е минавало през ума, че може това да е.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 59. 59 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  УжасТ! Случващото се с този "бранд" е срам за всеки участвал в направата му. Сега и плагиати се оказаха. Ако бяха самураи, отдааавна да са се охаракирили с тъп кухненски нож. Ако бяха спартанци, вече да са умрели връз копията на персите. Ако бяха руснаци, сал да са се удавили в кофа авиационен спирт... Пък то - български рекламаджии.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 60. 60 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Е, как отричат, като тя е очеизвадна приликата?! Странна работа...

  Ами като са узнали за оаканото ви дупе, че мълчете и сведете глави... Ама ще трябва и парите да върнете, дето сте ги краднали... пък те вече похарчени, раздадени...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 61. 61 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#59:"moriarti"]Ако бяха руснаци, сал да са се удавили в кофа авиационен спирт... Пък то - български рекламаджии.[/quote]

  с тоя милион и половина...българските рекламаджи ся ша са давят в карибските морета на някой слънчев остров със знойна мацка и в мохито.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 62. 62 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1518 Весело

  До коментар [#58] от "lonely_ninja":

  Имаш. Musculus cremaster му се вика .
  Иначе думата е на древноиталиански диалект.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 63. 63 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Бай-дъ-уей ...наистина сумата доколкото аз четох е близо 1.5 милиона. Ако бъркам - моля да ме коригирате, предварително се изивнявам, но наистина това ми е останало в главата !

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 64. 64 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Одним словом - обосралис, как сказал товарищ Джугашвили!
  Само дето не мое да ги шътнем в Сибир крадливите (и на пари и на идеи) типове!
  При другаря Джегашвили и по-рошо щяха да си изпатят!

  ура и да живей!!!
 65. 65 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#2:"Нефертити"]

  Прилича и още как! Само че на Киргистан пържените яйца са малко по-рехави, а нашето е плътно. [/quote]
  +++1

 66. 66 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1947 Весело

  [quote#59:"moriarti"]български рекламаджии. [/quote]

  Сега, за хранителната пирамида си го знаеш от училище още, няма да обяснявам... работили са хората... колкото са можали и за колкото са взели

 67. 67 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 470 Неутрално

  - Е как да е иначе? - нали тези фирми са собственост на любовници и деца на МАЗНИ, БОЯДИЯСИНИ, ПРОБИТИ вечни депутати. А "усвояванета" на парите по Евро-фондовете е измислено именно за тях "богоизбраните".
  - защо не се разчовърка някой журналист за да извади на бял свят -ЧИЯ Е ФИРМАТИ И ЧИИ ДЕЦА И ЛЮБОВНИЦИ РАБОТЯТ ТАМ???

 68. 69 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  цветовете са същите, явно са ползвали един и същи темплейт. И тука идва въпроса може ли нещо, което се прави за 1 час, да струва 1 млн. лева.

 69. 70 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Да върнат парите !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 70. 71 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 639 Весело

  хайде да съдим Киргизстан, че ни копират проекта! тъкмо ще си избием парите!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 71. 72 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1947 Весело

  До коментар [#68] от "Кодкод":

  ++++++++++++
  Управляващият директор на Publicis Marc Group:

  "...В някои медии се появи информация, че снимките в презентацията на бранда са „фалшиви”, бихте ли обяснили каква е практиката при такива проекти?
  ! Снимките, за които се заговори, представят различни предмети в определена среда.
  ! Няма нищо лошо в това да се види как стои реклама на България на чуждо летище.
  ! Сред снимките ИМА И (хахахаааааа) примерни рекламни визии, за които са използвани снимки от България, също с уредени права..."

  Едно дребно пояснение... въпросните снимки на чужди летища и "различни предмети в определена среда" хаха с все правата си струват около $100 на парче... прословутите няколко български по-малко.
  Чудно, колко ли пъти са били купени тези снимки преди госпуда рекламистите да решат да ги ползват на "национален" бранд... за това дали са били свалени от продажба след купуването на пълните! им права няма да питам... ама май ако бяха никой нямаше да разбере откъде са дошли

 72. 73 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#69:"kosovar"]цветовете са същите, явно са ползвали един и същи темплейт. И тука идва въпроса може ли нещо, което се прави за 1 час, да струва 1 млн. лева.[/quote]

  Участвал съм в направа на 1-2 емблеми/лого на фирми. Не е 1 час работа, особенно ако искаш да вложиш смисъл в логото.

  Проблема, когато правиш лого на фирма, е че в повечето случаи и клиента не знае какво иска. В повечето случаи изискването е "да бъде по-така"

  Ама ако тези 1 мил. лева са само за едното лого, това е огромна наглост. Това са страшно много пари за нашата малка държавица със туризъм от селски тип...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 73. 74 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1947 Весело

  [quote#69:"kosovar"]нещо, което се прави за 1 час, да струва 1 млн. лева[/quote]
  Човече, нали не мислиш че който го е из#&^л е взел тези пари... за каквото са платили, това са получили в страната на калинките сме все пак

 74. 75 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#74:"extraCACA"]Човече, нали не мислиш че който го е из#&^л е взел тези пари... за каквото са платили, това са получили в страната на калинките сме все пак[/quote]

  На всякъде по света има ли конкурс има и измама и корупция. Всеки си взима своето, комисионни, рушвети, но на края има продукт. За съжаление в България безочието и лакомията са безкрайни. Първо цената е невероятна, второ или нияма въобще продукт или той е пълен боклук. За това сме на този хал и историята с това лого е типичен пример.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 75. 76 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 670 Неутрално

  дайте 20 лева и и до утре, на фотошопа ще ви направя по-хуваво.

  If you are going through hell... Keep going!
 76. 77 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 594 Весело

  "Българското лого е изградено на основата на слънчев символ, който се появява в центъра на всеки от 12-те визуални знака, които съществуват в обща система. Логата са създадени на основата на цвете, с център слънцето, и взаимстват формата на ритуален български хляб, съпътстващ всеки важен аспект от живота на българите, пояснява Жикова."

  квай таз напушената история

  харпун
 77. 78 Профил на Krassimir Kostadinov
  Krassimir Kostadinov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  http://www.designtagebuch.de/kirgisistan-bekommt-ein-tourismuslogo/ Това на Киргизия е струвало 580 евро от европейски субсидии.......

 78. 79 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 670 Весело

  Сега се заемам да правя лого!
  Моето лого обаче, няма да е подвеждащо като горното!
  Наистина смятам да включа неща, които ''съпътстват всеки важен аспект от живота на българите''.

  If you are going through hell... Keep going!
 79. 80 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1240 Весело

  Девизът на управляващите: "Парите не миришат, особено държавните"
  Лого, ФБ страници, самолетни полети, екскурзии в чужбина и т.н.

 80. 81 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Тези няма ли да се разследват за плагиатство и т.н.

  apoloniy
 81. 82 Профил на sofia.iv
  sofia.iv
  Рейтинг: 8 Неутрално
 82. 83 Профил на PS
  PS
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "лошият художник имитира, великият-краде" П. Пикасо

  само не разбрах нашите от кои са....

 83. 84 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Само не знам защо Дневник са отрязали слогана от Киргизстанското лого - So much to discover Ето го от сайта на Инвестор А "българският" слоган е - A discovery to share - май няма съвпадения...


  http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/logoto-na-brand-bylgariia-unikalno-no-ne-syvsem,146757/

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 84. 85 Профил на rachonka
  rachonka
  Рейтинг: 367 Весело

  Разбира се, че отричат - срам ги е да си признаят какво некадърно копие са направили

 85. 86 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1502 Весело

  И на Киргизстан е отвратително.
  Все едно Раличка се е изакала и на него

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 86. 87 Профил на rachonka
  rachonka
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#79] от "dante_18":

  важните аспекти от живота на българина се съпътстват от......ракийка.....луканчица..... ))

 87. 88 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Как няма да има прилика като народите и страните ни са братски и си приличат. Едната е Киргизстан, а другата - Ташакистан. Както вече правилно беше отбелязано по-горе.
  Виж цената е малко различна, но някой просто е сбъркал цифрите и е добавил някоя нула.

 88. 89 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "...елементите в българското лого са динамични докато това на Киргизстан е статично изображение на природни дадености..."

  ............................................
  Направо "жЕлезни" аргументи ... като за 1 мин.400 хиляди!!!

 89. 90 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 418 Весело

  А и цветовете са поразително еднакви!

 90. 91 Профил на kokorko
  kokorko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чиста къртица. Двамата шебеци Иван и Андрей
  ще се пукнат от смях.

 91. 92 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 624 Весело

  Киргизстанското е по-хубаво. Що им е трябвало да го развалят да бяха купили просто правата за ползване.

 92. 93 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Българското лого прилича на фанелката на 2 годишно дете ,което е опитвало всякакви манджи в детската градина и никой не го е изпрал на другия ден ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 93. 94 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "взаимстват формата на ритуален български хляб"

  е да де, намазан с яйце отгоре както баба правеше ама тия графичните гурута са забравили да разбъркат жълтъка

 94. 95 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Нагледен пример, за какви простотии отиват данъците ни!!!

 95. 96 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Толкова нашето е оригинална разработка, колкото и Брускети Марети са италиански. Киргизският поне не прилича на пържено яйце...Да ви имам и екипите, и бранд стратезите и т.н.

 96. 97 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Понякога ми се случва да нямам апетит...
  Като погледна проекта за родното лого обаче веднага ми се прияжда сирене по шопски и въобще не ме интересува, че не го предлагат с цвете и чадърче (а може би в крайна сметка някои ресторантьори биха се възползвали от идеята), ами отивам и започвам да се храня. Така че, повече позитивизъм!
  Слънцето е универсален символ и нашите самодейци го знаят много добре. Защо тогава в логото то няма лъчи? Може би тук е оригиналостта на идеята? Слънце, което може да се изяде... Планини без сняг... Море без пяна... Т.е. елате да хапнем...
  Ама след хапването идва... знаете, кое.
  Но цялостната концепция на логото показва, че мислим и за последната част.

  CONTADOR GRATUITO!
 97. 98 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Даже са преписвали гадовете!!!!За толкова пари да се бяхте потрудили поне малко.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 98. 99 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Киргиз-не-знам-си-кво-си и то е яко!
  Ако някой се наеме да пита художника/художниците, сигурно ще бере ядове.
  Аз в това (киргиз.) виждам нападение на извънземни...
  Погледнете добре и осъзнайте - слънчеви (звездни) пришълци атакуват синьо-зелени планини и после в синьото море се появява нещо, което дори дядо Хованец под натиска на австро-унгарската полиция не посмя да определи точно, а упорстваше за формулировката "л...а".
  Ако трябва да бъдем честни и съпричастни към съвременните критици - киргизкото показва вертикално, а нашето хоризонтално сечение на едно и също (по дядо Хованец) л...о.

  CONTADOR GRATUITO!
 99. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Ииии, ама сте капризни и вие ! Па ще си приличат - нали сме роднина по прабългарска линия. Там някъде , по Памирско сме имали държава по едно време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK