Пътуванията в страната намаляват, но разходите се увеличават

Статистиката сочи, че 90% от хората, които са пътували само в България през тримесечието, са на възраст до 24 години. Мнозинството на пътувалите само в чужбина пък са хора над 40-те.

© Георги Кожухаров

Статистиката сочи, че 90% от хората, които са пътували само в България през тримесечието, са на възраст до 24 години. Мнозинството на пътувалите само в чужбина пък са хора над 40-те.Българските туристи пътуват по-малко в страната си, но харчат повече. Това показват резултатите от изследване на Националния статистически институт за четвъртото тримесечие на 2012 г. Статистиката сочи, че 90% от хората, които са пътували само в България през тримесечието, са на възраст до 24 години. Мнозинството от пътувалите само в чужбина пък са хора над 40-те. 


Средният разход при пътуване във вътрешността на страната е 184 лв. на човек, с 16.4% повече, отколкото през същите месеци на 2011 г. Броят на пътувалите обаче е с една четвърт по-малък, отколкото преди година. Половината от пътуванията в България са при роднини и приятели, под 30% са били на екскурзия или почивка при това едва 1% са ползвали туроператор за организацията. 


Най-голямото разходно перо е транспортът, за който отиват 35% от бюджета за пътуването. На второ място е храната, за която се отделят около 30 на сто. Настаняването е най-незначителният разход - 15%, докато в графата "Други" попада всеки пети похарчен лев. 
Най-честият повод за пътуване в чужбина е почивка или екскурзия (48.4%), а една трета отиват на гости. Средният разход извън страната е 543 лв. като за транспорт отиват близо половината от парите. Все пак спрямо година по-рано средният бюджет за задгранично пътуване се свива с 10 на сто.


Делът на командировките е около 7% от пътуванията, както в страната, така и в чужбина. Разходите за тях за година нарастват значително - съответно с 24% до 257 лв. и с 30% до 1087 лв. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK