Българските хотели поевтиняват с 13%

Българските хотели поевтиняват с 13%

© trivago.bgХотели в България поевтиняват с 13% през март спрямо същия месец на миналата година. Спадът е четвъртият по големина сред 24 най-търсени европейски градове, а средната цена за нощувка в двойна стая в страната е 121 лв.  


Това показват резултатите от последния хотелски ценови индекс на търсачката за хотели trivago.bg, който се изготвя всеки месец.  Той се базира на 1 милион ценови заявки дневно  в онлайн туристически агенции и хотелски портали за резервации. Цените са преизчислени в левове. 


България е с една от най-високите процентни разлики в цените, заедно с Русия, Румъния, Швейцария и Полша.  Докато през март миналата година унгарските и полските хотели оглавяваха класацията с най-ниските средни цени за  нощувка, сегашният индекс  поставя България  на второ място, след Полша, със средно най-евтиното хотелско настаняване сред изследваните държави.
Спадът на цените във Варшава е с 15 на сто (115 лв.), в Букурещ - с 13% (123 лв.), в Москва - с 12.5% (248 лв.), в Женева (385 лв.), която е най-скъпият град в класацията - със 7 на сто. 


Българските хотели поевтиняват с 13%

© trivago.bg


Цените в почти всички български  градове, включени в проучването,  са спаднали през този месец в сравнение с март миналата година. Най-голямо е поевтиняването на нощувките в Банско - с 18 на сто до 115 лв.  Цените на хотелите в София падат с 15% до 123 лв., в Пловдив - с 12% до 98 лв.. Изключение прави само Пампорово, където средната цена за нощувка  се е увеличила с 2 лв. до 102 лв.


Спрямо февруари индексът отчита най-значителното понижение в цените за нощувка 
в Боровец (131 лв.) и Златни пясъци (100 лв.). Хотелите във Варна (108 лв.) пък вдигат цените най-много - с 6 на сто за месец. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK