Туристическият бизнес готви протест в защита на Иво Маринов

Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм в София

© Цветелина Ангелова

Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм в СофияАко заместник-министърът на икономиката, енергетика и туризма Иво Маринов не бъде върнат на поста си, туристическият бранш ще излезе на национален протест. Това обяви Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм – София, цитиран от агенция "Фокус".


"Не може индустрия, която дава 3 милиарда лева годишно на държавата, а това са 12.5 % от Брутния вътрешен продукт, а по неофициални данни са 15 % и, в която работят над 350 000 души, да няма ресорен заместник-министър", посочи Иванов.


"По тази причина, туристическият бранш реши, че това не е приоритет на новия министър на икономиката", каза Иванов. Той запита - в коя друга индустрия работят толкова много хора и коя създава такава част от Брутния вътрешен продукт. "За три месеца трябва да се направят няколко наредби от общо 14-те Наредби към новия Закон за туризма, а за шест месеца трябва да са приключили", посочи Иванов.
Законът за туризма беше приет на бързи обороти във вторник като депутатите изобщо ен обсъждаха конкретни текстове. Към него се предвижда в 14 наредби да бъдат уточнени редица изисквания.


"Не може сега някой тепърва да влиза и да си търси кабинет. На нас ни трябва човек, който е работил по закона", каза Витан Иванов. По думите му Иво Маринов трябва да се върне на поста си, защото това е отговорност.


Туристическият бранш иска още туристическата администрация от Пловдив да бъде върната в София, защото сегашното й място затруднява работата на туристическата администрация.


"Министерство на икономиката, енергетиката и туризма е с общо деловодство, счетоводство, общи човешки ресурси, и по този начин много бавно се случват нещата с кореспонденцията", каза Иванов.


"В стария Закон и Наредба за туризма има противоречие в някои членове за категоризацията, което дава възможност за тълкувание на различните комисии", каза Иванов.
По негови думи – колкото и сериозно да работи дадена комисия – общинска или държавна, има шанс да сбърка. "Всичко това ще доведе до редица последици", заяви Иванов.


В четвъртък самият Иво Маринов съобщи пред "Фокус", че си е подал оставаката след като тя му е била поискана от новия министър на икономиката Асен Василев, защото нямало нужда от ресорен заместник в този сектор. По-късно обаче в съобщение до медиите от Министерството на икономиката уточниха, че ще бъде назначен човек на поста.


В негова защита вчера се обявиха и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.


Днес пък от Министерството идпратиха съобщение за участитето на България в международното туристическо изложение INTOURMARKET в Москва с национален щанд от 318 кв. м., което започва утре. По традиция ресорният заместник-министър представя ведомството на тези изложения. Заради кадровата промяна обаче вместо Иво Маринов за Москва вече е заминала Мария Иванова, директор на дирекция "Туристическа политика", съобщиха пред "Дневник" от ведомството. От там уточниха, че все още не са назначени новите заместници на икономическия министър.


Витан Иванов коментира, че новият министър на икономиката Асен Василев е отменил заповедта на бившия министър на икономиката Делян Добрев за заповед за командировка в Москва на Иво Маринов, където се открива най-голямата туристическа борса. "На тази борса, ако няма заместник-министър на туризма, за какво говорим? Правят се неща, без да се мисли, и то в момент на криза", посочи Иванов.


Осем български неправителствени организации, туроператори и туристически агенции ще покажат възможностите си не само за традиционни, но и специализирани услуги - морска и зимна ваканция, културен и религиозен туризъм, балнео, СПА и уелнес програми, селски и екотуризъм и др.


В българската програма ще участва и проф. Казимир Попконстантинов – откривател на мощите на Йоан Предтеча на созополския остров Св. Иван.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Нека туристическите босове да запазят енергията си за правителството след изборите. Министерство трябва да искат....

 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Гневно

  Даже само това искане е достатъчно Иво Маринов да няма държавни функции!

 3. 3 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Туристическият бизнес готви протест в защита на Иво Маринов???
  Абе много ви се иска да се пречкате на служебното правителство и да му подливате вода!

 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Министерства за туризъм са типични за бантустанските държави, защото това там туризмът и проституцията са основни индустрии....имали нещо с Бг-то ?

 5. 5 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Другарят Иванов най-вероятно е предводител на протеста.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  У нас нещата са така, че щом те искат от бранша(особено тоя), значи могат да те приберат и без съд!

 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":

  Просто малко парици има за раздаване.

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аз имам много общо с ръководителите на тези организации, но само по брой софри и запивки в туристически заведения. Т.нар. браншови организации в туризма са един приют на пройдохи и сътрапезници от времето на Балкантурист, когато и за сервитьори не ги назначаваха. Не познавам някой сериозен хотелиер или ресторантьор да се занимава или интересува от тях.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  Всички на орлов мост, тъкмо Че Гобара и приятели пак ще се появи

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Е ти не си ли със същия произход?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 449 Неутрално

  тези съвсем се оляха!

  mak1951
 13. 13 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Чудесно! Значи този си е не за уволнение, ами за много по-сериозни санкции!

 14. 14 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 651 Любопитно

  Недоволството вероятно има своето основание, в административен и бизнес аспект.Би било добре, обаче медиаторите на форума от "Дневник" да са по адекватни и професионално отговорни, когато се цитират очевидно неверни статистически данни - в случая за % на отрасъл "Хотелиерство и ресторантьорство" в БВП. Истинските числа са многократно по-малки(2012 г.): респективно 3,8% от БВП и 4,5% от БДС.Заетите(вкл. самонаети ЕТ и членове на семействата им) средногодишно около 130-140 хил. чов. а наетите по трудови правоотношения около 95 хил.чов.

 15. 15 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#12:"mak1951"]тези съвсем се оляха[/quote]
  Мутрата си е мутра, без значение дали има хотел или заложна къща.

 16. 16 Профил на Whisper
  Whisper
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#4] от "elevation04":

  Да, точно така, например Франция, Великобритания, Канада, Австралия, Бразилия и Хърватия. Все "бантустански" държавици. Разбирач...

  "Ако протегнеш ръце към звездите няма да останеш с шепа кал."
 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Мдам, интересна работа ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Въобще не ни трябва министерство на туризма.Нищо няма да пострада ,ако България няма туристическо лого,или представянето на България като туристическа дестинация се прави от частен субект.Министерство на туризма е излишно,дори вредно защото искривява пазара и основно се занимава с писане и прилагане на правила по начин,който дава непазарно предимства на компаниите с лоби в него.

 19. 19 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Принципа на "сравнителното предимство" в световната икономика е всеки да се профилира и да прави това, в което е най-добър, вкл. да има най-добри ресурси да осъществи намеренията си. Туризма, селското стопанство, леката промишленост - това са силните страни на България. Ако е необходимо още двама министри да се назначат, и с това ще се съглася, само законите да се правят от един път, както трябва и най-вече да се спазват.

 20. 20 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "slonsco":


  [quote#18:"slonsco"]Въобще не ни трябва министерство на туризма.Нищо няма да пострада ,ако България няма туристическо лого,или представянето на България като туристическа дестинация се прави от частен субект.Министерство на туризма е излишно,дори вредно защото искривява пазара и основно се занимава с писане и прилагане на правила по начин,който дава непазарно предимства на компаниите с лоби в него. [/quote]

  Абсолютно съм съгласна с теб - няма нищо по-вредно за туризма от една администрация, която само ще нагъва кинти!

 21. 21 Профил на van_van
  van_van
  Рейтинг: 5 Неутрално

  “Les professionnels du tourisme qui réclamaient un ministère dédié, n'ont pas été entendus dans le gouvernement Ayrault mais ils pourraient se satisfaire du rattachement au ministère du Redressement productif d'un secteur qui pèse 7% du PIB français et près de deux millions d'emplois. Ministre déléguée dans le gouvernement Ayrault, Sylvia Pinel, 34 ans, a désormais la haute main sur le tourisme, mais aussi sur l'artisanat et sur le commerce.
  Une déception d'entrée pour certains professionnels du tourisme qui réclament pour la France, 1e destination touristique mondiale, un ministre ou un délégué interministériel dédié.”

  “Професионалистите в туризма, които искаха отделно министерство, не бяха чути от правителството на Еро, но те могат да бъдат доволни че са прикачени към Министерството за развитие на индустрията - сектор, който създава 7% от френския БВП и почти два милиона работни места. Делегиран министър в правителството на Еро, Силвия Пинел, 34-гдишна, пое ксонтрола на туризма, но също и на занаятите и търговията.
  Това е разочарование за някои професионалисти от туристическия бранш, които желаят за Франция, първата в света туристическа дестинация, отделен министър или междуведомствен свой представител. “
  17.05.2012 – “Фигаро”

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK