Visa Европа: По-малко българи ще почиват това лято, но ще харчат повече

85% от участвалите в анкетата ще почиват на море.

© Цветелина Белутова, Капитал

85% от участвалите в анкетата ще почиват на море.Почиващите това лято българи ще отделят средно 1100 лева за ваканцията си, показва проучване на Visa Европа, цитирано от "Капитал". Очаквано най-много средства планират да похарчат жителите на София(1180 лв.) и Варна(1200 лв.) и най-малко - на Шумен(550 лв.).


Проучването, което е представително да България, е направено сред 624 души от София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Добрич, Сливен и Шумен.


Данните показват още, че 68% от българите смятат да почиват това лято, което е с 19 процентни пункта по-малко от миналата година. В същото време заявилите, че ще почиват смятат да похарчат с 25% повече от миналата година.
Това лято се е увеличил(с 3 пр. пункта) и броят на хората, които планират да плащат разходите си с дебитна и кредитна карта.


Проучването показва още, че жителите на големите градове много по-често залагат на почивки извън България. За тях са им нужни близо два пъти повече средства, отколкото за отпуск тук – 1570 лв. спрямо 850 лв.


Около една четвърт от почиващите от София например ще отидат по време на ваканцията си както в България, така и в чужбина. Този процент е 12 за жителите на по-малките градове, заявили намерение да почиват. Голяма част от планиращите отпуск - 68%, признават, че надхвърлят предварително определения бюджет независимо от предпочетената дестинация.


Близо три четвърти (73%) от хората, планиращи почивка, избират да прекарат цялата си ваканция в България. Тези, които са избрали да почиват както у нас, така и в чужбина, са 18%, а българите, които предвиждат да прекарат целия си летен отпуск в чужбина, са 9%.


Сред най-предпочитаните дестинации в България са Варна (9%), Созопол (7%), Несебър (5%), а в чужбина - Гърция (39%), Турция (28%) и Испания (13%).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK