Проектът "Дестинация Рила" е недопустим, смятат в Асоциацията за алтернативен туризъм

Проектът "Дестинация Рила" е недопустим, смятат в Асоциацията за алтернативен туризъм

© Велко АнгеловПроектът "Дестинация Рила", който правителството на Пламен Орешарски обмисля, не работи в полза на
развитието на екотуризма и от гледна точка на конституцията и законите такъв проект не трябва да се анонсира, защото е недопустим. Това коментира пред БТА председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.


В края на октомври правителството определи работна група, която да разгледа проекта, чийто инициатор са пет френски компании, готови да инвестират 550 млн. евро.


Подкрепата за този проект от страна на кабинета ядоса жители на Банско и околните селища, които смятат, че кабинетът не изпълнява поетите към тях ангажименти за развитие на туризма на тяхна територия. Заради това те планират да затворят днес предупредително път Е79 край Симитли.
България продължава да е невидима за света туристическа дестинация, това обаче може да се промени, ако страната ни заложи на развитието на екологичния, алтернативния и приключенския туризъм, коментира още Попйорданов.


За да не остане това като добро пожелание, той смята, че в бъдещата стратегия за развитие на
туризма тези сегменти трябва да бъдат приоритет, така както било при конкурентните на България дестинации - Гърция, Румъния и Сърбия.


По данни на асоциацията от за тази година алтернативният туризъм очаква да отчете ръст от 5-6 на сто спрямо предходната година. Този ръст се формира основно от чужденци, но се запазва и тенденцията на ръст на интереса и от български туристи.


От 2009 г. асоциацията издава сертификат "Зелена къща" за места за настаняване, щадящи природата, и до момента такъв документ притежават 30 къщи за гости от общо около 1200.


По новия Закон за туризма, одобрен в края на мандата на предишното Народно събрание, в тези къщи може да се сервира домашно приготвена храна. Досега няма фалирали зелени къщи, а само промяна в собствеността, каза Попйорданов. Сертификатът се актуализира на всеки три години.


Сертификацията днес струва около 300 лева на обект - къща за гости, семеeн хотел или къмпинг, като зависи от броя на леглата, а годишно се плаща такса от 100 лева. Досега с отнет документ са били 6 къщи.


Развитието на този вид екотуризъм пряко дава поминък на около 300 души, но има потенциал броят на
сертифицираните къщи да се удвои, смята Попйорданов.


Стимулирането на този туристически сегмент обаче се нуждае от редица нормативни промени, които да улеснят бизнеса и да го доближат до европейските норми на работа. Сред тях са промени в ресорни наредби към законите за храните и здравето, които да облекчат производителите на домашни храни и
занаятчиите. Идеята е да им се позволи в къщите за гости да предлагат бабините лютеници, сладка, туршии, мезета, занаятчийски изделия или това да бъде възможно и за собствениците на такива къщи да предлагат своя продукция на гостите си, посочва Попйорданов.


По този начин в населените места, където се развива екологичният туризъм, ще се осигури поминък и на хората, заети със земеделие, а туристите ще отнесат със себе си "зелени" и "вкусни" спомени.


Друг проблем е свързан с подготовката на планински водачи, което е на път да се разреши с наредба към
Закона за туризъм, която се очаква да е готова в края на годината. В нея от асоциацията настояват да се въведат ясни критерии, свързани с учебния процес и държавния изпит, както и тежестта на материите, които се изучават, като се предвиди задълбочаване на познанията в посока геология, биоразнообразие, жива природа - информация, която се очаква от туристите.


Глътка въздух за заетите в бизнеса ще бъде и предложението да отпадне изискването, пенсионери, които
стопанисват къщи за гости, да се третират от НАП като самоосигуряващи се лица, каза Попйорданов. Изискването е въведено от предишния финансов министър, което е довело до изчезването на много къщи за гости в Странджа, Родопите. От асоциацията се надяват вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева да вземе предвид тяхното предложение. Това ще върне в бизнеса много къщи и ще изсветли други, които продължават да посрещат, но са се дерегистрирали, посочва Попйорданов.


Родопите са безспорен лидер в дестинациите за алтернативен туризъм както за българските, така и за чуждестранните гости, където е и най-голямата мрежа от къщи за гости, отбеляза Попйорданов. Според него с голям потенциал е Западна Стара планина и дестинация Източни Родопи.


Почивката в къщи за гости се предпочита предимно от семейства със среден и над средния семеен бюджет като алтернативна почивка за дълги уикенди, събота-неделя или за лятна ваканция. Това са предимно млади хора (често с деца), които за запалени почитатели на велопоходите, обиколките с коне,
спускането по бързите реки, вкусната домашна храна, зеленчуците и плодовете с вкус и съзвучието на мислите с природата, хора - с опит на пътешественици.


До къщите не се стига с масовия транспорт, което има и своето очарование заради възможността да попаднеш "извън времето". Такава почивка не е от евтините, например за предстоящите празници по Коледа и Нова година най-ниската оферта за три нощувки с празнична вечеря е около 250 лева на човек.
Добрите зелени къщи отдавна са резервирани, отбеляза Попйорданов. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK