Проектът "Дестинация Рила" е недопустим, смятат в Асоциацията за алтернативен туризъм

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не знам дали е недопустим,но ми се струва,че наистина можем по-добре да се конкурираме и да печелим повече ако залагаме на екологичния и алтернативния туризъм.

 2. 2 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Този тип туризъм е най-добрата реклама за страната ни и трябва да го подкрепяме и развиваме.

 3. 3 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Бетонджиите от Банско се надцакват с другите кой да налее бетона и да изсече гората по-бързо! Мила родна картинка!

 4. 4 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Исках да си купя ПАРЦЕЛ около проекта "Дестиниция Рила " и какво се оказа ,че в Самоковските села цените на парцелите са по-голями и от подмосковните . При нас къща дори и да си инвестирал в нея 100 000 евро , то повече от 20 000 евро не можеш да продадеш къща с двор около София , а продавачите искат само за парцел от 600-800 м2 по 20 000 евро . Чудеса по нашите земи .

  pacta sunt servanda
 5. 5 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Проектът Дестинация Рила си е чисто престъпление, както от гледна точка на екологията, така и от гледна точка на икономическата целесъобразност. В България е пълно с мега курорти с незаета леглова база, или заета от клиенти идващи за алкохолен туризъм. Защото е добре известно, че мега курортите са предназначени за най-неплатежоспособните западни туристи, които идват с пакети "ол инклузив" и единствената печалба за местните е от продажбата на евтин алкохол. Затова, "Не" на поредния курорт "а ла Слънчев бряг", "Да" на еко-туризъма, за който не е необходимо изграждане на инфраструктура за милиарди, съсипваща уникална природа. А тази природа е на всеки българин и не може да стане собственост на шепа инвеститори.

 6. 6 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 604 Любопитно

  Според мен ако се изгради разумно без да се допускат хотели в планината с изграждане на писти на съществуващия терен и затревяването им, изграждане на мрежа от туристически маршрути горе и велоалеи и минерални бани в долината това може да стане целогодишна дестинация. Като гледам в Австрия и Италия природата не е пострадала от хилядите километри писти. но хотелите са малки семейни долу в селата. Навсякъде има велоалеи, бани, пешеходни маршрути. Хората успяват да почиват активно без да навреждат на природата. значително по-добре от ол инклузивите и лежането на плажа с бира в ръка. и това на цена по-ниска от цената на един мол.

 7. 7 Профил на D.Todorov
  D.Todorov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "България продължава да е невидима за света туристическа дестинация, това обаче може да се промени, ако страната ни заложи на развитието на екологичния, алтернативния и приключенския туризъм..."
  Е точно това по този начин няма как да стане и никъде не ставало и е пълна манипулация. Алтернативният туризъм на този етап от човешкото развитие може да има допълваща функция. Днес и в обозримо бъдеще мащабен туризъм в планините се прави с лифтове и ски писти, туристически маршрути, хижи и т.н. Важното е еколозите да оказват натиск тези писти и лифтове да са направени така, че да не съсипват туризма през лятото.

 8. 8 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#6] от "Стан":

  Това, което описваш, е утопия. Реалността е, че наличните курорти в Австрия, Швейцария и Франция са незаети и множество от тях имат икономически проблеми. Ако можеха да реализират описаното от теб, те биха го направили на собствената си територия.
  При нас могат да построят само мега-курорт, конкуриращ се със западните на база най-ниски цени. А тези на запад, които търсят най-ниските цени, са хората, които пет пари не дават за природата. Така че двете неща - мега курорт и опазването на Рила са две несъвместими неща.

 9. 9 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#8] от "heliana": не е никаква утопия а си е реалност. ходя всяка година поне веднъж. Те наистина са направили щадящ природата туризъм с възможност и хората да се порадват на природните красоти. Има дори писти в национални паркове.
  Явно нямаш представа от устойчив туризъм или не си била там със сигурност

 10. 10 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Всички искат да развиват туризъм. Но "своя" туризъм. Много мераклии за екологичен туризъм - дваж повече за еротичен туризъм, изповядващи алтернативен туризъм, каквото и да означава това, срещу разгневено-банскалийски монополен, нетърпящ конкуренция туризъм, кеф ти приключенски туризъм, получаваш го в центъра на София, искаш спокойствие, заповядай в царството на алкохола и проституцията - "Слънчев бряг", искаш културен туризъм, получаваш го в "Студентски град".
  За всекиго по нещо, само туризъм няма, защото туризъм не се прави с алчност "след нас бетон"!

 11. 11 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#9:"Стан"]Явно нямаш представа от устойчив туризъм или не си била там със сигурност [/quote]
  Напротив, живея от много години в Холандия и познавам много добре психологията на различните западни потребителски групи. Плюс редовно посещавам западни курорти. Миналата година в началото на февруари половината хотели в швейцарския Ридералп бяха празни.
  И както писах - щадящ туризъм и туризъм на най-ниските цени са несъвместими! Бедните на Запад не биха дали и цент за опазването на природата у нас, ако ти твърдиш друго, явно представа си нямаш за реалността тук. А бедните са тези, които ходят по мега-курорти за мини-цени.

 12. 12 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#11] от "heliana":

  Холандия не е известна със зимния си туризъм нито с природата си. а в Доломитите има 1200км писти.
  да съгласен съм че на бедните навсякъде по света не само на запад не им пука за природата

  но защо ще го правим за бедни. да направим курорт за нормални хора - средна ръка. без мегаломански ол инклузив хотели, без хотели в планината въобще - нека са в селата. с рециклиране на отпадъците използване на зелени технологии и екологични сгради. и защо отписвате предварително нещо което се прави по света.


  155км писти не е мега курорт. 155 км писти е курорт средна ръка.

  постигат се с 5-6 лифта.

 13. 13 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#11] от "heliana": и някой може ли да ми отговори
  има ли проблем да развиваме планински (в частност ски) туризъм в България. Защо тотално се отписва тази възможност?

  Ако се направи разумно ще е само от полза - ще създаде устойчиви работни места би могло да развие екологично земеделие и животновъдство, зелени технологии. Минералната вода би могла да ни направи световна спа дестинация - в момента в село Баня Разложко топлата вода изтича по улиците и бабите си мият чиниите с нея. Би могло да научи хората да обичат планината и да я пазят.
  Аз съм в планината с двете си деца винаги когато мога - уча децата си да обичат природата и да я пазят. мисля че е по-добре така от колкото да висят в мола или пред електронната игра.

 14. 14 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#12:"Стан"]но защо ще го правим за бедни. да направим курорт за нормални хора - средна ръка. без мегаломански ол инклузив хотели, без хотели в планината въобще - нека са в селата. с рециклиране на отпадъците използване на зелени технологии и екологични сгради. и защо отписвате предварително нещо което се прави по света. [/quote]
  Ами ти явно не си чел за какво става въпрос в проекта Дестинация Рила. Това е именно мегакурорт от Сапарева Баня някъде до Главатарци за около 200-300 хиляди туристи годишно доколкото си спомням. Ти не знам какви излюзии имаш ш опазването на Рила, ако по нея плъзнат допълнително всички тези туристи на толкова малка площ под едни от най-уязвимите екологични области на Рила.
  И да, холандците нямат планини, нои затова са и едни от най-песещаващите планински курорти нация. Тук вече от месеци върви с пълна пара рекламата за намаления за ски сезона. Сигурно можеш да се досетиш, че тези намаления не се дават при недостиг на места за нощувки. Та мисълта ми е - как ще се конкурираш на един ненаситен пазар с голямо предлагане, ако не с ниски цени? А и един мега-курорт в Рила завинаги ще циментира представата за България като евтина туристическа дестинация. Аз не ходя на курорти с по 200-300 хиляди посетители годишно, никой от познатите ми не ходи на такива. На подобни курорти ходят хора, живеещи от социални помощи.

 15. 15 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#13:"Стан"] и някой може ли да ми отговори
  има ли проблем да развиваме планински (в частност ски) туризъм в България. Защо тотално се отписва тази възможност? [/quote]
  Не няма проблем. Просто един мега-курорт не е решението, а, както пише човекът от статията, еко-туризма.

 16. 16 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#2] от "hinhril":

  Да стане като Пампорово, а?

 17. 17 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#15] от "heliana": да и аз така мисля - но еко туризма не изключва ски туризма.


  До коментар [#14] от "heliana":
  и тук не си права търсене има - дори само от Балканите да идват хора пак ще е достатъчно - в момента и Пампорово и Банско се пълнят от гърци турци румънци сърби и то платежоспособни. наистина можем да станем център за планински туризъм на Балканите - разбира се с разумна и екологична стратегия. а сезона в планината е 10 месеца за разлика от морето където е 2-3. освен това както казах един устойчиво планиран курорт може да развие и странични индустрии като екоземеделие и животновъдство, културен и кулинарен туризъм.
  и да - аз също не ходя по мегакурорти - обичам Южен Тирол където има множество малки курортчета с по 30-50км писти с малки семейни хотелчета които предлагат продукти произведени от местните фермери. не са претъпкани но не са и празни. и освен това така се влюбих в тези места че почнах да ходя и лятото - караме колела, ходим по планините ....
  ако имам това тук няма да бия толкова път освен понякога за разнообразие.

 18. 18 Профил на Любомир Розенщайн
  Любомир Розенщайн
  Рейтинг: 381 Гневно

  11 731 подписа досега: подкрепете подписката:
  https://secure.avaaz.org/en/petition/Da_sprem_Super_Rila_za_da_ima_Rila/?smisLcb

  Рила е Живата Българска Планина.
  Рила е светилището на България.
  Покрийте я с бетон и светлината над тази земя напълно ще изгасне.
  Любомир Розенщайн

 19. 19 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "soldierism":

  Говоря за зеления туризъм - традиционните български къщи, да посрещат гости, да могат да ги гощават с домашни гозби, да ходят по горите и реките, да не се застроява с нови "лъскави" мега гранд комплекси, а точно обратното - да наблегнем на това да показваме традициите и корените си, а не дебилността си при проектирането и строенето...

 20. 20 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "hinhril":

  ++++++++++++++++++

 21. 21 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Любчо, стига си прави реклама на гърба на проектите, де. Нали се сещаш, че там ще заемат площ колкото една носна кърпичка, на фона на всичките 40+ планини у нас. Имаш място за алтернативен туризъм колкото си искаш. Или искаш държавата да налее пари за реклама на твоя туризъм? Е да, но парадоксът е, че ако алтернативният туризъм измести масовият, то той самият става масов и всичко започва отначало.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 22. 22 Профил на Любка Коларова
  Любка Коларова
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK