Пътуванията на българи в чужбина през лятото намаляват

Пътуванията на българи в чужбина през лятото намаляват

© Надежда Чипева, КапиталБроят на патувалите българи в чужбина това лято в периода юли-септември намаляват с 2.3 на сто спрямо същия период на миналата година, показват данните на НСИ. В същото време обаче са се увеличили пътуванията вътре в страната – с 11.4 процента.


Общо пътувалите българи през трите месеца са 1.343 млн. По-голямата част от тях са били на туризъм в страната – 85.3 на сто, само 11.1 процента са ходили в чужбина, а едва 3.6 на сто и на двете места.


Продължава да е висок делът на самостоятелите пътувания – 75.2 процента от тези в страната и 60 на сто от тези зад граница. Чрез услугите на туристическа агенция са се осъществили 13.7 на сто от пътуванията в чужбина и 2.7 процента от тези в страната.
Най-голямото разходно перо при пътешествията и у нас, и зад граница се оказва това за храна като доскоро в чужбина най-много средства се харчеха за транспортни разходи. При пътуванията в България 38.1 на сто от бюджета за тях са за тази цел, а при тези в чужбина – 32.1 на сто.


През второто тримесечие на тази година разходите за храна при пътуване в България са имали дял от 39 на сто, а тези за транспорт са били водещи с дял от 40.7%


Статистиката отчита, че средният разход на човек при пътуване в страната през третото тримесечие е бил 326.40 лв., в чужбина - 587.40 лв.


Обичайно най-много пътувания през тримесечието са направени от хора на възраст между 25 и 44 години – 45.3 на сто. При пътуванията в страната най-висок е делът на хората на възраст 65 и повече години – 89.2 процента, а в чужбина – на тези между 45 и 64 години – 13.8 на сто.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK