Духовна и друга храна по сръбското течение на Ерма

Духовна и друга храна по сръбското течение на Ерма

© Татяна ДимитроваАко нямате план, билети, резервации за дългите почивни дни, но решите да поемете нанякъде "Дневник" ви предлага няколко изпитани и лесни за организиране на пътуването маршрути. 


Откакто в Сърбия може да се пътува само с лична карта интересът на много българи към западните ни съседи видимо се увеличи. Много хора намират нови и нови поводи да се върнат, за да хапнат вкусно в коя да е местна кръчма, да видят нещо интересно и да прекарат един приятен ден в друга страна, до която се стига много бързо.


Един от най-популярните през последните години маршрути е свързан с посещението на Суковския и Погановския манастир, пътят след които почти неизменно води и до Пирот.
С какво са толкова интересни манастирите ли?


Те се намират на продължението на сръбска територия на ждрелото на река Ерма. След като се премине българо-сръбската граница на пункта "Калотина", мине се покрай Димитровград, трябва да се следят табелите, които указват, че наляво е пътят към Суково и Поганово. Те са почти веднага след моста над Ерма. На около 12 км след границата.


По-добрият вариант е първо да се отиде към по-отдалечения манастир - Погановския. Пътят е тесен, в един момент съвсем ограничен и отгоре заради скала, през която минава.


Манастирът е построен през 1395 г. като негов ктитор е бил владетелят на Велбъждкото деспотство Константин Драгаш. Това монасите научили от фреските в храма, зографисани сто години след постояването на черквата. След смъртта на Константин му в битката при Ровине през 1395 г. строителството на светата обител поела дъщеря му Елена.

Духовна и друга храна по сръбското течение на Ерма

© Татяна Димитрова


Неизвестните майстори, зографисвали храма в Погановския манастир по каноните на църквата, са от Костурската иконописна школа и техни образци могат да се видят в Гърция, Сърбия, България, Македония, разказва монахът Исидор, който освен всичко останало посреща туристи, продава им свещи и сувенири, играе ролята на гид. Манастирът "Св. Йоан Богослов" е в списъка на световното културно наследство от 1979 г. насам като ценност от особено значение. На масичка пред входа на църквата са подредени разни предмети, които се смята, че ще са интересни за посетителите, сред които и местна ракия. Покупката й обаче е по-добре да стане в Суковския манастир "Успение Богородично" по пътя обратно.


Там до неотдавна царяха строителни и ремонтни работи, наблюдавани от няколко монаси едновременно.
Той е доста по-нов, строен е между 1857 и 1859 г. според преданието. По онова време на мястото, където днес се издига храмът и останалите манастирски сгради, имало пасища и ливади. На един от пастирите Божията майка се явила три пъти насън и го посъветвала да копае на това място, защото там е заровена светиня. Той открил икона и кандило. По-късно той се замонашил. Според същата легенда ктитор на храма е Сали бей от Пирот, който вдигнал новата църква върху основите на стара в знак на благодарност за оздравяването на сина си Емин. И така нататък...


Духовна и друга храна по сръбското течение на Ерма

© Татяна Димитрова


В отделна от манастира и черквата постройка се продават свещи, сувенири и доста видове манастирска ракия под общото название "траварица", тоест билкова. Изборът е голям, но каквото и да вземете, ще искате пак да дойдете. Под един навес млад послушник продава прясно манастирско сирене и кашкавал. Може първо да се опита. Също много добър продукт.

Духовна и друга храна по сръбското течение на Ерма

© Татяна Димитрова


Тъй като всичко това е лесно достижимо денят може да продължи с разглеждане на Пирот или Димитровград, а пък може и двата. За целта трябва да се върнете на главния път и да завиете в посока, противоположна на тази, където е България. Табелите ще ви отведат до някогашния български град.


За него се споменава в исторически извори още през II в. след Христа. Най-туристическата му забележителност е калето с кулата, които се намират в единия му край и които не са много поддържани.

Духовна и друга храна по сръбското течение на Ерма

© Татяна Димитрова


Атмосферата на самото градче обаче връща посетителите в други времена - когато е бил център за производство на килими, храната е вкусна и истинска, а на пазара може да се намери всичко.
Духовна и друга храна по сръбското течение на Ерма

© Татяна Димитрова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  "храната е вкусна и истинска, а на пазара може да се намери всичко" - О Боже, подобни клиширани твърдения ме дразнят, стане ли дума за Сърбия!? Като че ли ние тука ядем целофан и имаме недостиг на пазара!?

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Няма сръбско течение на Ерма! Цялата река тече в български земи!

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  "храната е вкусна и истинска, а на пазара може да се намери всичко" - Започвам да си мисля, че подобни твърдения са антиевропейски внушения, че сърбите живеят по добре защото са вън от ЕС?

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Отиди и опитай храната в Сърбия и ще видиш че е от истински продукти, например месото е месо и не е преседяло 20 години във фризер преди да ти го дадат да го ядеш. Безспорно е, че качеството на живот на сърбите дори в тези бедни райони като Пирот и Димитровград е по-висок от Българския.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Винаги ме е учудвало масовото преколонение на редовия българин пред сърбите и сърбизма! И това на фона на "Начертанието" на Гарашанин, на вековното антибългарско презрително отношение, на откровените престъпления срещу българското население, които са и престъпления срещу човечеството, в Македония и сегашните югоизточни сръбски владения, на гнусната чалга сръбско изобретение и много много други неща!

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нефертити":

  Бедните райони в Димитровград и Пирот са населени и с преобладаващ процент българско население!
  Сръбската храна е тежка, мазна и накъртя! за здравословност и дума не може да става!

 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  С едно допълненние, че в Погановския манастир може да се види и единствената много известна "двустранна икона", която изобразява двама светци.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Аз пък се чудя как един път журналята леят крокодилски сълзи за милиардите тонове бомби с обеднен уран, хвърлени върху Сърбия, а друг път представят всички сръбски селскостопански продукти като екологично чисти ! Преди няколко дни четох подобна статия в "Преса" !
  Трудно за вярване е в Европа, където икономиките на всички страни са отворени, да има кътче където изобщо не се използват химически торове, разни препарати за растителна защита и прочие отрови и се разчита на земеделие без никакви химикали, така както е било преди векове !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSmart":

  Една вкусна току-що изпечена пържолка в Сърбия да бъде по тежка и по-мазна от една българска такава?
  Може пък и да си прав, като се има предвид,че нашите производители тъпчат с химикали старото месо, което внасят от различни места и по този начин го обезмазняват, обезкървяват, набухват, освежават и прочее.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSmart":


  [quote#6:"SSmart"]Сръбската храна е тежка, мазна и накъртя[/quote]
  Самите сърби са тежкари, мазници а техния национализъм ми накъртя...а тези които плачат за истинска храна...да не се натискат да живеят в бетонните джунгли... в Бъгария навсякъде може да се намери екологично чиста храна...такава, че и сърбите да си облизват пръстите...

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  [quote#3:"dobrich"]Започвам да си мисля, че подобни твърдения са антиевропейски внушения, че сърбите живеят по добре защото са вън от ЕС?[/quote]
  То дирижирано недоволство от ЕС има чисто политически цели. Експлоатирането му и целенасоченото му насъскване е изгодно за БСП/АБВ и техните големи енергийни проекти, които са особено необходими на Русия в този момент.
  Ето защо всеки българин трябва да разбере, че без членството и в ЕС България би имала неимоверно по-малко възможности за изгодни енергийни и всякакви други търговски договорености….Да не говорим, че почти всички големи проекти в страната ни сега са единствено поради помощите които получаваме!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 890 Весело

  До коментар [#9] от "Нефертити":

  Опитай групата плескавици и тогава ми говори!

 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  И още едно допълнение за туристите, които желаят да пътиват до тези места. Там може да се пазарува и с български левове, и двата манастира ги приемат, както и някои магазини и кръчми в Димитровград, че даже и в Пирот. Превалутирането е коректно и няма да ви излъжат. Иначе най-добре е да си смените пари в някоя банка в Събия.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSmart":

  Почти няма храна в Сърбия, която да не съм опитвала. Плескавиците може и да са мазни, но са добре приготвени. Измерващият уред - стомаха ми никога не ме е болял след ядене на плескавица в Сърбия
  Колкото до здравословния начин на хранене - всеки си го определя индивидуално. Това какво продават и какво ти ще си поръчаш са различни неща. Освен това е важно времето на хранене и прочее, но да не я отваряме темата за здравословното хранене, че много може да си говорим по нея

  Предразсъдъците са за ограничените.
 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Много привлекателно е такова пътуване,безспорно с опитване на вкусотии,но за съжаление-без мен.

 16. 16 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Говорите за ЕС, отношенията между сърби и българи, разкапани меса ... А никой не видя още една част от заглавието - "ДУХОВНА и друга храна ... " Даже и снимки на манастира са прикачили. Жалко, че един не се намери да каже - Я, красиво е! Или поне да се смири, гледайки това свято място. Вместо това - дребни дрязги и вечния проблем в тоя сайт ЕС - Русия.
  И после се питате защо ни е такова битието ?!

 17. 17 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  "..храната е вкусна и истинска.. "

  А, " цър - пър " има ли ?


  Кой за квото си мисли, де...))

 18. 18 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 395 Весело

  Духовна и друга храна..???

  Духовната си я носиме с нас, ама
  аз сметам да наблегна на "другата" храна, разбийш ли...))

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#1:"dobrich"] О Боже, подобни клиширани твърдения ме дразнят[/quote]
  Абе друго си е синтетика и химия от немската бакалия!
  Българите могат да се радват на живота и да се разхождат свободно в Сърбия , докато американците там са толкова добре дошли колкото в Афганистан или Либия !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 569 Разстроено

  До коментар [#4] от "Нефертити":

  20 години във фризера си прекарал Ти.
  Задай си въпроса защо сърбите ни мразят, а ние им лижем задниците.
  Отговор: защото има комунисти като теб, дето мислят, че сърбите ни са братя. Не са!
  Кой обяви война на България при нашето Съединение?
  Кой заграби и обезбългари Македония?
  Кой? Кой? Кой?

  Вяра. Надежда. Любов.
 21. 21 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Клетите колеги-съфорумници бих запитал още ли си мислят, че понеже БГ-то е в ЕС сме нещо по-напред от Сърбия?!? И с какво по-точно сме по напред - може би с 210-тото си място по раждаемост и 6-то по смъртност?!? Айде слезте на земята, че да вземем да оправим тая държава пълна с фантазьори. С ваш'то няма да стане, а пък с мантрата "ЕС" съвсем!

 22. 22 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  До Ньойския договор (1919 г.) Западните покрайнини, част от които са описани в статията, са част от България. И към настоящия момент населението е преобладаващо българско.

  Тези неща не беше лошо да бъдат споменати от автора.

 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Сърбите бяха много по-напред от нас - преди 30 години. Сега са на нашето, а в някои отношения и под нашето ниво. Белград е с големината на София, а няма метро. Летището е с по-малък пътнико-поток от софийското, а едно време сърбите пътуваха много повече от нас.

  Що се отнася до храната - то е до култура, а не до социално-икономическо състояние. У нас на много места капанчетата не си правят труда да приготвят прясна храна. Но в големите ни градове вече има не малък избор за хубава наша и чужда кухня.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#4:"Нефертити"]Отиди и опитай храната в Сърбия и ще видиш че е от истински продукти, например месото е месо и не е преседяло 20 години във фризер преди да ти го дадат да го ядеш[/quote]

  Да ве, само в Сърбия и никъде другаде няма прясно месО, нали? Наскоро четох, че сръбските санитарни инспектори са открили месо от трупове в техни хранителни магазини и ресторанти....Като искаш прясно месо - купи си от някое село, хората продават заклани и разфасовани животни.

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#19] от "comandante":

  Тагариш, члена на партията на Шешел и актуален сръбски президент Николич, обърна палачинката и сега е с двете ръце за ЕС и НАТО!!!! Дори и той.....

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#5] от "SSmart":

  Всичко е заради чалгата ,която слушаха по сръбските медии преди 89г

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#16] от "sam_vimes":

  Иди да видиш Ждрелото при Трън

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#7:"Нефертити"] единствената много известна "двустранна икона", която изобразява двама светци. [/quote]

  хехехехе......Ти определено правиш просръбска пропаганда!?

 29. 29 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз па я не видех тая двустранна икона ? Пред Погановския се сбират по стотина български коли и по три-четири български автобуса и сичко моментално засяда в кръчмата срещу манастира После, натърбушили се яко със скара, крушовица и "Йелен пиво" моооже да се поразтъпчат малко... до сергията със сувенири (и ракия) пред църквата. Вътре я влезнат, я не.

 30. 30 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1111 Любопитно

  [quote#10:"BGman1"]Самите сърби са тежкари, мазници [/quote]
  Много интересно,как стигна до такъв извод?!Общувал съм с хора от много народности,бил съм и в много страни,но по-приятни,коректни,добронамерени,гостоприемни,услужливи и безкористни от сърбите засега не съм срещал никъде.Най ми е забавно,когато им кажа 1-2 изречения на моя "сръбски"-всички моментално ме обявяват за "прави србин" и ме канят на гости.

 31. 31 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#20] от "smehur_co":

  Никой не ни мрази, омразата е само в твоята глава.
  А омразата е лош съветник. Тези остарели постолати, останали от комунизЪма вече не вървят. Освен това не обвинявай други за съдбата, на тези които от едно време избират да ги управлява не който трябва и поле оле другите са ни виновни.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 32. 32 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#28] от "dobrich":

  Това са коментари за тези, които пътуват и обичат да разглеждат нови места и забележителности, но определено не са за тебе, не се хаби да ги четеш

  Предразсъдъците са за ограничените.
 33. 33 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#29] от "sreta_shteta":

  Влизаш и до входната врата в дясно
  Иначе кръчмта е на много лошо място направена, точно преди моста за манастира

  Предразсъдъците са за ограничените.
 34. 34 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#29] от "sreta_shteta":

  Братле и аз да се нашошора толкоз и на мен ке ми се види иконата " двустранна ..." ))))))))

 35. 35 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Качеството на храната в Сърбия винаги и по всички времена, откакто аз лично съм опитвал и съм имал възможност да преценя, е било по-добро от това в България. Сръбското селско стопанство никога не е било разбито от колективизация по Сталински, нито пък сръбските търговци са предлагали такива боклуци, които дори все още до днес се предлагат на българския пазар. Може някой български патриот да не приема това мнение и да се пали, но то е обективно.

  heruvim
 36. 36 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Обаче сърбите си имат неумираща агитка в този форум... Дали са слушали много сръбско като млади или Лепа Брена им е била първата любов в пубертета (на плакат разбира се) тези хора изобщо не виждат реалността. Сърбите са толкова назад от нас, че даже не ни виждат в далечината. А иначе съм слушал и приказки от американци 96-та колко е напреднала България и упадъчен и изкуствен САЩ.... Явно навсякъде има хора дето мислят назадналостта за плюс.

 37. 37 Профил на destruct
  destruct
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Колкото и това да не се нрави на маразматици от сорта на "добричлията", всеки който познава сърбите знае, че те са един храбър, упорит и непреклонен народ с дух. Това го признава още през 1915 г. германският главнокомандващ маршал фон Макензен, който казва на войниците, заминаващи на сръбския фронт: " Вие не отивате нито на италианския, нито на руския, нито на френския фронт. Вие тръгвате на бой срещу един нов противник- опасен, жилав и остър. Вие отивате на сръбския фронт, а сърбите са народ, който най-много обича свободата и който се бие и жертва до последния човек. Внимавайте този малък противник да не помрачи славата ви и да не развенчае досегашните успехи на славната немска армия". Както впрочем и става. Вие представяте ли си на какво щяхме да приличаме ние сега ако бяхме претърпяли само бомбардировките от 1999 г.? А се "гордеем", че ги водим с няколко евро в класацията на средните заплати!!

 38. 38 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#13] от "Нефертити":

  най добрият курс човек може да намери на обменните бюра (Menjacnica) а не в банките, за разлика от България, в банките курса е най-нисък. Гледайте да е от 121 динара за евро и нагоре. Под 121-120 курсът е нисък. И хора стига сте плямпали за това как България е най-добрата държава а останалите са скапани. И в България и в Сърбия има хубави и лоши неща както и храни. Храната ни е близка. Дрънкате за мазни храни а ядете кюфтета и кебапчета като изневидели дето няма грам месо. Наистина храната е качествена в Сърбия, поне на локалните маркети където купуваш домати и подобни зеленчуци от местните селяни а в България има само хипермаркети с домати от Египет и боб от Китай. Нямаш този избор защото борси и маркети вече и няма по градовете. Всеки българин който е дошъл в Сърбия се е впечатлил от храната и това как плодовете и зеленчуците наистина са такива каквито трябва да са. Дори аз се убедих. Сега блъскайте минуси на коментара ми защото ще си кажете че съм сърбофил и шовинист защото като човек се изкаже позитивно за Сърбия веднага е онова най-лошото...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK