Туристите от Украйна ще са с поне 16% повече това лято, сочи прогноза

Туристите от Украйна ще са с поне 16% повече това лято, сочи прогноза

© Георги КожухаровКризата в Украйна доведе до това, което очаквахме – по-голям приток на украинци към България. В момента записванията от Украйна за лятна ваканция в България са с 16 на сто повече. Това обяви заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.


След повече от година и половина прекъсване днес той свика заседание на националния съвет по туризъм, в който членуват представители на бранша и на държавата и в който се обсъждат важните за сектора въпроси. Заседанието започна необичайно - с водосвет, отслужен от служители от храма "Света Петка".


При руските туристи се разчита също да има ръст, макар че при тях записването е много активно на принципа "в последната минута", обясни Ботев. "Очаквам един не толкова висок, но все пак ръст и на руския пазар", прогнозира той.
Ботев обясни, че предварителните данни на Министерството на икономиката идват по линия на издадените визи, но руснаците с имоти у нас имат дългосрочни, а някои пътуват с шенгенски и така няма възможност да се прогнозира броят им. "Тази тенденция ще се засилва – визите да намаляват, а туристите да се увеличават", обобщи заместник-министърът.


"Положихме много хубаво начало с водосвета и със закрилата на Господ и на църквата аз мисля, че успехите ще дойдат, няма как да не дойдат", допълни Бранимир Ботев. Той цитира думите, произнесени от свещенослужителите по време на церемонията, в които се отправи молитва за успеха на българския туризъм и за прогонването на дяволското коварство".


Той обяви, че за отминалия зимен сезон "напористо" се изказвали мрачни прогнози и всички те били опровергани, защото данните към момента показват, че ръстът е бил 4 на сто при това без да са изготвени все още данните за март и април. В края на април пред БНТ Ботев обяви, че зимният сезон завършва с около 2.3 на сто ръст спрямо предходната година.


"Като българи трябва да се гордеем с това, което правим, ако има недостатъци да ги оправяме, а не непрекъснато да си слагаме тъжните физиономии. Ръстът на българския туризъм е два пъти над средния за сектора в ЕС", посочи Ботев.


Кадровият проблем да си го решава бизнесът


По повод неотдавнашните оплаквания на туристическия бранш за недостиг на кадри и за ниската им квалификация, заместник-министърът ги посъветва да се сдружават като колегите им в другите страни и да създават училища за професионална подготовка, а също и да използват "мъртвата" част на сезона, за да се занимават с квалификацията на кадрите. Въпросът с квалификацията на излизащите от държавните професионални училища не беше засегнат.


Ботев даде пример с гимназисти, които са с по няколко езика и готови да работят в туризма, но никой от бизнеса не ги търсел. "А у нас има изключително кадърни деца", допълни той и призова бранша да бъде по-инициативен и да търси публично-частно партньорство в решаването на тези въпроси.


Решаването на въпроса с изтичането на кадри в чужбина, според заместник-министъра, може да се реши и като се направи така, че повече българи да остават по време на почивката си в страната.


Ако има проблеми с недовършено строителство по летните курорти, то Ботев обяви, че това е извън неговия ресор.


Потенциалът на България като проблем


Една от темите, които обсъжда провеждащият се в момента Национален съвет по туризъм е обсъдената преди седмица от правителството стратегия в сектора, която обхваща периодът до 2030 г.


Това, което България има като потенциал е и неин проблем, обясни заместник-министър в отговор на въпрос за основните моменти от документа. Той посочи, че страните се позиционират с ясно определен бранд, "а България Господ така я е надарил, че имаме топло море, високи планини, висока концентрация на термални води, трети сме по артефакти от древността след Италия и Гърция и страшно много неща може да развие", посочи той. "Стратегията се опитва да разкрие корелационанта зависимост между общите тенденции в световния туризъм и възможностите на България". Съставителите на документа виждат най-голям потенциал за България в сферата на СПА туризма и историческите ценности. "Няма го вече туристът, който идва за една-две седмици да легне на плажа да се пече и после да си отива. Вече се търси миксиран продукт, обясни Ботев.


"Дай боже това да е сериозна основа, върху която да може да се надгражда", каза за стратегията заместник-министърът и обясни, че след нея би трябвало, ако решат управляващите да направят план за действие и единна система за туристическа информация, тъй като България е една от малкото страни, в която туризмът е структуроопреледяща индустрия, а няма такава система. Тези въпроси били обаче още "в кухнята".


Решенията на Националния съвет по туризъм ще бъдат обявени по-късно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 720 Разстроено

  Това не е добра новина.Украинците не са добри туристи.А когато процентът на лошите туристи се увеличава за сметка на добрите,туризмът страда,или поне изпитва затруднения.

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Весело

  Урааа! Обедняващите украинци ще са със 16% повечее

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Дали на украинците им е до туризъм?!

 4. 4 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 495 Любопитно

  Дано да е вярно,макар че ме съмнява да има ръст и на украинските и на руските туристи.Кога от бранша ще се замислят защо все повече българи избират да почиват в чужбина? Качество и обслужване,когато са на ниво няма да се притесняваме и да сме зависими от руски,немски или английски туристи.

 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Къде са негативистите дето предвиждаха отлив на туристи от Украйна и Россия-та?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 636 Весело

  Руснаци, украинци ... един дол дренки. Само те могат да си се различават помежду си.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 7. 7 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е, няма Крим, нормално да дойдат повече тук.

 8. 8 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Вежливите хора ни помагат , като увеличават украинските туристи у нас !

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1941 Любопитно

  <s>Туристите</s> от Украйна ще са с поне 16% повече това лято

  Бежанците...

  мурзилка
 10. 10 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ... надявам се да не пренесат войната в БГ и да ни развалят почивката ...

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#4:"simeonov_"]Кога от бранша ще се замислят защо все повече българи избират да почиват в чужбина?[/quote]
  Поне при нас,в Созопол,браншът е поставен на колене и нищо не може да предприеме.Целият град е в трапове и строителна техника по общински проект за тотално разкопаване на улиците.
  Токът го спират по всяко време,вероятно във връзка и по повод на това че имаме вода.
  В такава кочина само украинци могат да почиват.

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#6:"Viscount Ganyo"]Руснаци, украинци ... един дол дренки.[/quote]

  Различни са.Много са различни.Ако говориш съветски,едните те слушат,другите не.Ако на челото им е написано кои какви са,най-добре твърдо да отговаряш на украинците че не говориш съветски,иначе времето ти е 100 % пропиляно.

 13. 13 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Весело

  Увеличението на туристите се дължи най-вече на водсвета и закрилата на църквата... Винаги съм се чудил защо в България нещата не вървят... Ето, че причината вече известна...

 14. 14 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#12] от "vjacho":

  Ако говориш съветски,едните те слушат,другите не.

  А то до съвтдския език ли било.
  Пращам кавказци,осетинци ,татари ,чукчи и още 100 националности гооворещи "Съвттски".

 15. 15 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#11] от "vjacho":

  Поне при нас,в Созопол,браншът е поставен на колене и нищо не може да предприеме.Целият град е в трапове и строителна техника по общински проект за тотално разкопаване на улиците.
  Токът го спират по всяко време,вероятно във връзка и по повод на това че имаме вода.
  В такава кочина само украинци могат да почиват

  Правитлство на Орешарски.
  Ако Бойко е виновен -що не наказан ?

 16. 16 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#10] от "опа":

  надявам се да не пренесат войната в БГ и да ни развалят почивката ...

  Путин решава за зелените човечета.

 17. 17 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#11] от "vjacho":

  В такава кочина само украинци могат да почиват.

  От половин година не са руски свинье.

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 720 Весело

  [quote#15:"deepblue"]Правитлство на Орешарски.
  Ако Бойко е виновен -що не наказан ?[/quote]
  Кметът.От коя партия е днес не знам.Беше Гергьовден,беше Съюз на свободните демократи,партнира на БСП като зам. червен кмет,спечели последния си мандат като член на ГЕРБ,сега май пак е БСП-ДПС-Атака,нещо такова.За нас го прави,за наше благо,поне така казва.Сменява партиите за да ни е добре на нас.

 19. 19 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Vjacho готин си.Но не намесваи нашата кочина ( то може и да не е кочина ) ама не казвайи да не се изложим пред чужденците. А за украинците не знаеш , украинеца какъв руснак е.

 20. 20 Профил на Spell checker
  Spell checker
  Рейтинг: 8 Неутрално

  стратегия в сектора, която обхваща периодът до > обхваща периода до (допълнение, „стратегията“ е подлогът)

  The truth is in the details.
 21. 21 Профил на xfactor
  xfactor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В българския туризъм има непоклатима традиция при коментиране на сезонни очаквания да се гледа само НАГОРЕЕЕЕ!!! Бодрячеството е нашето верую! Кураж туристически деятели! Заливат ни хиляди туристи! Непрекъснат ръст!! Нови чартъри!!!! Скапани политически подковани чиновничета - влезте в час, научете си поне туристическата азбука и после говорете. Слушайте сигналите на пазара поне...Какво ли ви говоря.

 22. 22 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Дали ще има уточнение ,само туристи или още бежанци от вече пропаднала държава ?

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  А колко по-малко ще са от Русия?!

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Туристически новини от Украйна:
  20:01 Стрелков: Подбиты две БМД и танк, уничтожено 11 бойцов противника
  19:42 Самооборона Майдана захватила Окружной админсуд Киева
  18:46 В Сети сообщили о нападении на ополченцев в донецком Торезе
  Явно сектора на туризма е доста динамичен и се разраства и диверсифицира като дестинации

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  [quote#6:"Viscount Ganyo"]Руснаци, украинци ... един дол дренки. Само те могат да си се различават помежду си. [/quote]
  Руснаците са по-високо платежоспособни. Но тази година ще са по-малко. С колко ще разберем накрая на сезона.

 26. 26 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Туристи? Това политически коректният термин за бежанци ли е?

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 27. 27 Профил на tukaetaka
  tukaetaka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето още една причина да се радваме на отцепването на Крим.

 28. 28 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Весело

  Нов туристически продукт на българския пазар!! Хотел "Чисти сметки" приема само гости от Украйна и Русия, хотелът е на първа линия и е полу-потънал, ако го взривите - толкова по-добре. Елате, позабавлявайте се, разпуснете и взривете еднообразието от престрелките в Украйна - пиенето е ол инклузив - за руснаците водката, а за украинците уискито.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 29. 29 Профил на tukaetaka
  tukaetaka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#1:"vjacho"]Украинците не са добри туристи.[/quote]
  Че то и българите не са добри туристи - отсядат най-вече в хотели от ниска категория и квартири.
  А украинките са добре дошли, аз лично одобрявам такъв наплив.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK