Марк Жирардели ще съветва Ангелкова за туризма

Марк Жирардели

© Надежда Чипева, Капитал

Марк ЖирарделиМинистърът на туризма Николина Ангелкова заяви на пресконференция, че основната цел в работата на ведомството ще бъде позиционирането на България като разпознаваема годишна туристическа дестинация в първите ТОП 5 на европейския пазар.


Министър Ангелкова представи приоритетите в работата на министерството и първия си съветник, който ще бъде посланик на България зад граница, и ще съветва министъра в областта на зимния туризъм - ски легендата Марк Жирардели, съобщи БТА.


Останалата част от екипа министърът ще представи след приемането на Устройствения правилник на ведомството. Очаква се Министерството да се премести от сегашната си сграда на ул. "Славянска" в сградата на несъществуващото вече Министерство на инвестиционното проектиране. Главна дирекция "Туристическа политика" и един отдел от нея ще остане в Пловдив.
Марк Жирардели заяви, че ще направи всичко възможно, за да популяризира България, особено във връзка с развитието на зимните спортове. Когато България започва да става доста известна във връзка зимните спортове, и да се прокламира като туристическа дестинация в тази връзка, тя трябва да акцентира
върху силните си страни, каза Жирардели.


Създаването на устойчива национална стратегия по туризъм, фокусирането върху регионалните брандове, маркетингова и рекламна стратегия, която да съответства на националната такава, туристическа инфраструктура, свързана с подготовката на създаването на национален фонд "Туристическа инфраструктура и туристически атракции", са част от другите приоритети в работата на Министерството.


В дневния ред на ведомството е и уреждането на правния статут и управлението на националните курорти, както и развитието на специализираните видове туризъм.


В отговор на въпрос министърът информира, че националният фонд се очаква да заработи в началото на 2016 г. Идеята е по линия на фонда да се финансират обекти, които не се финансират от други източници, като например публична инфраструктура към курортите, еко обекти - малки пречиствателни станции, обекти, свързани с опазване на обществения ред и сигурност. Част от приходите във фонда се очаква да са от всички видове концесии.


Амбицията на Министерството е максимално възползване от евросредствата за новия програмен период, работа по промяна на съществуващото законодателството. Ще се работи и в посока защита на интересите на потребители и създаване на единна информационна платформа, в която националният туристически
регистър да е свързан с регистъра на общините и хотелите, за да има цялата необходима налична информация.


Ангелкова съобщи още, че във ведомството ще има специално звено за статистика и анализ в туризма. Вече има група, която работи с НСИ, за да има максимално адекватни данни, допълни министърът.


Министърът изрази надежда до края на 2015 г. да няма риск от загуба на средства по оперативна програма "Регионално развитие", от която се финансират проекти в туризма. През новия период за този сектор на икономиката ще може да се разчита на около 1 млрд. евро - средства по различни програми. Парите се получават на конкурентен принцип и не са резервирани сто процента за България, затова е нужно да имаме план за кандидатстване за тях, каза министърът.


Министър Ангелкова съобщи още, че се предвижда създаване на регионални звена и туристически представителства в чужбина на целеви пазари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK