Хигиената и ниските цени се оказват най-конкурентните предимства на българския туризъм

Хигиената и ниските цени се оказват най-конкурентните предимства на българския туризъм

© Анелия НиколоваХигиената в курортите и ниските цени са сред най-силните конкурентни предимства на българския туризъм, очертани в доклада на Световния икономически форум на конкурентоспособността на сектора в световен мащаб. Най-слабите му характеристики у нас са  слабата подкрепа на държавата за бранша, състоянието на въздушната, пристанищната и пътната инфраструктура, бизнес средата и сигурността. 


Световният икономически форум поставя българския туризъм на 49-то място сред 141 държави в света, оценени по 14 показателя, разделени в по четири категории. Спрямо предишния доклад от преди две години България се изкачва с едно място напред, но събира по-малко точки, попадайки през 2015 г. между република Южна Африка и Индонезия. 


Най-конкурентната туристическа индустрия в света тази година е испанската, поставена на четвърто място в предишния доклад. След нея се нареждат Франция, Германия, САЩ, Великобритания, Швейцария, Австралия, Италия, Япония и Канада. 
Най-доброто представяне на България е по критерия "хигиена и здравеопазване", по който е класирана на пето място в света след Австрия, Германия, Литва и Чехия. Причината е, че този показател отчита осигуреността с питейна вода, липсата на опасни болести кавато е маларията, слабото разпространение на ХИВ, достатъчната осигуреност с болнични легла и достъпната медицинска помощ. 


Доста добре България стои и по развитие на специализираната туристическа инфраструктура - на 13то място, веднага след Гърция. 


По конкурентност на цените страната е 35-та в света. В класацията по този критерий водят Иран, Египет и Индонезия. България се представя по-добре от 54-тата Румъния и 94-тата Турция. Световният лидер Испания е на 105-то място, а Гърция - на 113-то. 


Най-слабо е класирането на страната по показателя приоритетност - 95-то място, а сред страните от ЕС по-лош резултат имат единствено Полша - 99-то място и Словакия - 102-ро. 


По състояние на транспортната инфраструктура България също е във втората половина на таблицата - 79-то място, където сред страните от ЕС изпреварва единствено Румъния. 


Въпреки намерението да се популяризират възможностите за културен, балнео и спа туризъм, както и други алтерантивни форми, докладът на Световния икономически форум поставя България на 48-мо място в света по природни ресурси и 54-то - по културни. 

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Подобни "изследвания" показват цялото им безумие. Хигиената тук е на отвратително ниво, пясъкът е заразен, морето също, Боклуци навсякъде , тоалетни никъде. Не е случайно че у нас винаги и коремни разстройства на морето - очевидно е от мръсотията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 649 Весело

  предполагам под "хигиена" имат предвид лелките с прахосмукачки, които по цял ден обикалят хотела, в който си настанен?

 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Изненадва ме, че по хигиена сме толкова назад, вероятно са вземат цялата страна, а не курортите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Хигиената в курортите и ниските цени са сред най-силните конкурентни предимства на българския туризъм, очертани в доклада на Световния икономически форум"
  проучването е правено между служители на примерно титан , вики , василка . иначе звучи като безвкусна шега

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Пълна лъжа.Държат високи цени за шезлонгите и чадърите и не предлагат никаква консумация и само ти досаждат някакви мангали за пари за паркинг 7 лева, за шезлонг 5 лева , за чадър 10.Незащитените зони не са разделени от платените като в другите държави еди колко си метра платена и не , а трябва да си сложиш кърпата във водата или в храстите.Пак се жалват , че държавата не им помагала нали за настаняване ДДС е 9% и ей ся слушам по телевизията , нашите хотелиери мислят да наемат сервитьорки и готвачки почасово пестят от персонала....какво да си говорим повече съсипаха и туризма тия хора за отрицателно време.За обслужването и качеството на продуктите няма да говоря , щото става много дълго.Направо ме е яд , че има още хора да ходят по тия коптори тия нещастници освен да фалират друго не заслужават.Само за сравнение в Гърция не искат пари за паркинг шезлонг и чадър на човек е 2 лева и храната е евтина и бирата и ти предлагат някаква консумация.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 6. 6 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#5] от "Няма дясно в България":

  защо изобщо трябва да има платени зони? плажът е за всички по консттуция. цялато концесионерство е е противозаконна мутризация на плажа.

 7. 7 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До 1,2 и 3. Вие изобщо прочетохте ли статията? Ясно пише какво се включва под хигиена.Или защото е българско дай да го оплюем.Наистина не разбирам този нашенски манталитет да се дърпаме сами обратно в казана!

 8. 8 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#6] от "owen":

  Не знам как е по закон , но това се прави с цел удобство на туристите като искаш да развиваш туризъм предлагаш някаква услуга и хората си плащат , ама в България гледат да те одерат , а не да ти е добре.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 386 Неутрално

  доста измислено изследване, на базата на някакви половинчати критерии. достъпът до болници сигурно е важен в някои моменти по време на пътуване, но освен много частни случаи, туристите не започват с въпроса "къде има болнични легла, че да отида". дори когато мислят за хигиена си представят колко са чисти местата за спане, тези за ядене, културните обекти и забележителностите и инфраструктурата, а 99.9% не помирисват болница

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#6] от "owen":

  В другите държави си има и незащитени зони на плажовете и наистина имаш пълната свобода да си избираш.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  "Най-доброто представяне на България е по критерия "хигиена и здравеопазване", по който е класирана на пето място в света след Австрия, Германия, Литва и Чехия."

  Нещо не ми е ясно. Липсата на пречиствателни станции и изобилието на фекалии по плажовете спадат ли към висока хигиена? Какво ли е тогава по другите страни???

 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  По състояние на транспортната инфраструктура България също е във втората половина на таблицата - 79-то място, където сред страните от ЕС изпреварва единствено Румъния.
  ..............
  Това за тия, дето не ядат магистрали ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#12] от "роджър":

  Единствено Румъния не е голям успех , как мислиш?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  "осигуреността с питейна вода, липсата на опасни болести кавато е маларията, слабото разпространение на ХИВ, достатъчната осигуреност с болнични легла и достъпната медицинска помощ. "

  Нека министерство на туризма да дава на новодошлите бутилка с минерална вода и опаковка презервативи и токувиж сме дръпнали още?

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Любопитно

  А някой отчел ли е факта, че българският туризъм се управлява от червени чичковци и мутри, които в нормална бизнес среда не биха оцеляли на пазара и седмица !?

 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#15:"ТМаринов"]българският туризъм се управлява от червени чичковци[/quote]

  Точно затова е единственият силно работещ отрасъл и с един от най-високите растежи в света.

  Вие не виждате туризма, вие виждате собствената си омраза към всички българско. Аз съзнавам, че туризмът ви съсипва ценностната система според която всичко в България е лошо, но такива са фактите, туризмът ни е от най-добрите в света.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  Разбирам, че наближава началото на фалшивия и измислен летен сезон у нас и съответно се увеличават напъните за замазване на истинското положение.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 18. 18 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Къде видяхте хигиена, бре?! Нали всеки път, когато все още ходехме и на северното и на южното черноморие, на връщане цялото семейство бяхме с "оня" вирус, въпреки мерките, които взимахме! Как за 12 години в Гърция или Турция, един път не ни се случи, нито чухме на някой да се е случило?! Жалки нагли червени боклуци!

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#1] от "true_original":

  Ами зависи къде! Ако искате да почивате срещу 20 лева на ден, най вероятно сте прав.
  Винаги в такива случаи трябва да се оценява по коефициент качество/ цена.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "Коки":

  Научете се да си миете ръцете! Тук се говори са "хигиена" на държавата, не за липсата на такава у гражданите й.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1314 Разстроено

  Bulgaria - easy to f...

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 680 Любопитно

  До коментар [#6] от "owen":
  А какво пише по Конституция за почистването и спасяването на давещите?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 23. 23 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#16] от "др. Иванов":

  А санитарите , какво казаха по въпроса?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 24. 24 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#20:"др. Иванов"]Научете се да си миете ръцете! [/quote]
  Благодаря за мъдрия съвет! Красноречив пример за вашето ниво!...
  Сбогом!

 25. 25 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Както е казал поета:
  Хигиена нулевеа,
  все едно съм бил
  с Албена Вулева!

 26. 26 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  А и хапването е добро, особено през лятото по морето-тавите се облизват

 27. 27 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ква хигиена на черноморието бе? Вероятно се шегувате. С парите от нашето черноморие в Турция ти чистят стаята всеки ден, у нас чакат да си тръгнеш за да изчистят за следващия.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не съм ходил на почивка в друга държава,но съм сигурен,че толкова евтино като в България никъде не може да се почива.Миналата година изкарах една седмица на морето заедно със съпругата ми за 500 лева,включително пътните.Бяхме в семеен хотел и за 6 нощувки платихме 200 лева.Хранехме се обед и вечер по заведения,а сутрин си купувахме закуски.В заведенията цените не се различаваха от тези във вътрешността на страната.За чадър плащахме по 5 лева на ден.И почивам на едно и също място вече няколко години.Единственото негативно нещо по нашето черноморие е мръсното море.Но просто такива са географските дадености-от цяла Европа реките докарват боклуци в него,а се оттича само през тесният Босфор.Както казах -не мога да правя сравнение сп другите туристически дестинации,но по отношение на цените нашето черноморие е прекрасно място за почивка.

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1502 Любопитно

  [quote#19:"tribiri"]Ами зависи къде! Ако искате да почивате срещу 20 лева на ден, най вероятно сте прав. [/quote]
  Обаче "заустването на фекалната канализация" срещу плажа е общо, независимо колко плащаш за нощувка. Така де, ако липсва пречиствателна станция, къде мислиш, че свършва канализацията?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#7] от "mavro":

  Но пък ако следите пресата то ясно си пише всяко лято за с извинение изпонасрали се

 31. 31 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#25] от "1107a":

  Ицо Хазарта !
  Ама едва ли е говорил за добрите места по нашето черноморие .
  Аз съм на мнение, че както в БГ има прекрасни местенца , така и в Гърция има ужасни !
  Само дето Гърците НИКОГА няма да тръгнат да плюват по ''своите'' ......може би е оправдано , те нямат пресни впечатления от мутри и комунистически куфарчета , заграбващи де що бизнес докопат !
  За статистиката : последните 5 години в България и Гърция не сме боледували от никакъв вирус на морска почивка .

 32. 32 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#29] от "gost22":

  Колега , къде липсва пречиствателна станция ?
  Ако знаеш , не ходиш там - просто .
  Аз знам къде има и ходя там .
  Има една приказка от стари хора :''Помогни си сам , та да ти помогне и Господ''

 33. 33 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#15] от "ТМаринов":

  очевидно всички отчитат единствено този факт .....което е откровена проява на мозъчна импотентност

 34. 34 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "др. Иванов":

  Изненадва ме че продължаваш да си вЕрваш, или може би ти плащат...

  Аз си мислех, че по липса на хигиена сме на първо място . А думата инфраструктура не знам как да я коментирам...

  www.soundcloud.com/x2805
 35. 35 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Хигиената и ниските цени......"

  Ебавате се! от кога фекалната спа е на мода?

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 36. 36 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 329 Весело

  До коментар [#11] от "Alexander97":

  Дааа, излиза че хигиената по нашите "курорти" е по - добра от хигиената в Швейцария например.

 37. 37 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#16:"др. Иванов"]българският туризъм се управлява от червени чичковци- цитат на коментар #15 от “ТМаринов”

  Точно затова е единственият силно работещ отрасъл и с един от най-високите растежи в света.
  [/quote]

  Форумният шут Иванов пак сай развихрил

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 38. 38 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 790 Неутрално

  За сметка на това обслужването е под всякаква критика.

 39. 39 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "др. Иванов":


  [quote#16:"др. Иванов"]но такива са фактите, туризмът ни е от най-добрите в света.[/quote]

  Според коя класация, бре Иванов? А да - сетих се. Според класацията: "руските туристи си падат по наш'то черноморие, следователно трябва да е един от най-добрите в света".

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 40. 40 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "tribiri":

  коефициента качество цена в БГ и друга околна държава е несравним - за сега само веднъж съм бил на доста скъп хотел почти на пплажа във все още запазен курорт (не споменвавам имена за да не правя реклама). Хубава храна, недобро пиене, липса на халати в спа хотел, липса на минерална вода, при обявена такава и разни подобни глупости. Паркинг НЯМАШЕ и т.н. Никакво сравнение...

  www.soundcloud.com/x2805
 41. 41 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#39] от "stupid_american":

  Логично - русия най-велика, руските туристи най-туристи, идват в БГ, значи БГ най най в туризма!!!! Причинно-следствената връзка е уникална/фекална...

  www.soundcloud.com/x2805
 42. 42 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Каква хигиена бе хора. Не стига че плащам по-скъпо отколкото в Турция, ами децата всеки път повръщат. О, забравих. Като започнеш да повръщаш има доктор.

 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  с комбинацията "отлична хигиена + ниски цени" не би трябвало тази година да има проблемни с броя на туристите.

 44. 44 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#11] от "Alexander97":

  Поинтересувай се относно пречиствателните станции.В последните години се направиха и се правят нови станции почти навсякъде.Българските журналисти обаче такива новини не ги вълнуват, ако няма някой убит,изнасилен и нящо гейско просто не става за новина.Не се учудвам че не знаеш нищо по въпроса, аз също нямаше да знам ако не минавах непрекъснато покрай тези строежи.

 45. 45 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#44] от "mavro":

  къде?!?!?! Навсякъде е код кафяво...

  www.soundcloud.com/x2805
 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  [quote#20:"др. Иванов"]Научете се да си миете ръцете! Тук се говори са "хигиена" на държавата, не за липсата на такава у гражданите й.[/quote]

  Явно те не си мият ръцете САМО в България, щом САМО тук получават такива инфекции.

 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  най-ценното са отзивите в интернет или сред познати на самите туристи прекарали почивката си на конкретната локация.
  Всичко останало като проучвания, класации, реклама са тотални простотии.

  Устаната пропаганда е най-якото оръжие.

 48. 48 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#5] от "Няма дясно в България":

  Ако под евтина храна в Гърция разбираш 50 евро за двама възрастни и едно дете за обяд или вечеря, имаш доста странен критерий за това, що е то евтино.

 49. 49 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#33] от "stenlyaka":

  Първо прочети статията, червен троле

 50. 50 Профил на big_papa_tm
  big_papa_tm
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Идете на сайт за резервации и ще видите отзивите за бг хотелите! Ужасни са! При това се побликува отзив, за даден хотел само при доказателство, че си почивал в него!

 51. 51 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#42] от "sasvirco":

  Не може да плащаш по-евтино в Турция ...освен , ако не ходиш на автостоп .

 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  [quote#42:"sasvirco"]О, забравих. Като започнеш да повръщаш има доктор.[/quote]

  Само дето май позабравихме по какви 'вносни' тарифи работят докторите по черноморието.

 53. 53 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Точно с хигиената? ХАХАХА който не е работел в кухня на БГ ресторант или хотел, само той може да каже такъв Виц.
  Положението е трагично при хигиената.Мен ме е било гадно да гледам как хората идват на почивка дават едни пари,колкото и за някой да са малко получават мизерия.Храна която като я хвърлиш на котето и то не я яде.Плъхове(не мишленца) ПЛЪХОВЕ,ХЛЕБАРКИ от големите.Ужас е.Никакъв контрол.АКо има някаква проверка то е когато по тв-то кажат че някаде някой се е натровил.

 54. 54 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  [quote#47:"Ф.Нинов"]най-ценното са отзивите в интернет или сред познати на самите туристи[/quote]

  Хм, най-ценен е ЛИчНИЯТ опит. Колко пъти са ме подвеждали отзивите на други хора...

 55. 55 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Проверете един ресторант 2-пъти един след друг и ще усетите разликата.Както данъчните така и ХЕЙ.

 56. 56 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#54] от "princess_x":

  оТ ОПИТ ТИ КАЗВАМ пОДУшИ СИ ХРАНАТА ИЗМИИ СИ САМ ПРИБОРИТЕ И СЕ МОЛИ ДА ИМАш ЗДРАВА ИМУННА СИСТЕМА.

 57. 58 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Брей,аз като прочетох за хигиената и помислих, че нащо съм се объркал. Представям си тогава какво е в другите посочени държави, след нас. Щом като у нас е "ОК" а фекалиите плуват в морето. А т.н.нови пречиствателни станции щели вече да ги изхвърлят "чак на 2 км." В МОРЕТО. И това се прокламира от медиите като някакво постижение без нито един журналист да попита: Чакайте бе хора, зощо в морето ?!

 58. 59 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#50] от "big_papa_tm":

  тАМ ИМА И ХОРА КОИТО СЛЕДЯТ КАКВО СЕ ПИшЕ И СЕ СТАРАЯТ ДА ГО ОБОРЯТ.

 59. 60 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Хм ,аз пък не бих казал за Черноморието ни ,че чак толкова сме зле по хигиена и обслужване спрямо Испания ,Италия ,Франция ...... . Не можеш да отидеш в" ресторант" (трудно е да се нарече ресторант ) с " 1-2 звезди ,а да искаш обслужване на 5 звезди .
  И малко по възпитано се държете по нашето Черноморие със сервитьорите г-да форумци ."

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 60. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#54] от "princess_x":

  Да така е - личният опит е най-ценен.

  Иначе имах предвид , че отзивите са добър инструмент за привличане на нови клиенти.
  Задържането на старите клиенти е още по-добрият.
  Аз например пета поредна година ходя на една и съща финка в Майорка (в момента пиша оттам) и колкото и да обикалям засега не мога да намеря по-добро.

 61. 62 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#57] от "mavro":

  Абе не знам п@сирането по морето и р@зстройствата са си факт... А те ако искат и АЕЦ-ове да строят...

  www.soundcloud.com/x2805
 62. 63 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Несебър е общината, която посреща най-много туристи през летния сезон. Аз лично ще следя и ще настоявам този важен проект да влезе в действие през май, коментира пред "Монитор" Ивелина Василева.

  Новата станция ще осигури по-чисти води и в Слънчев бряг, Св. Влас, Кошарица, Равда, Каблешково, Ахелой и Тънково.

  Месец по-късно – през юни, се очаква да заработи и пречиствателната станция на Созопол. Кметът на общината Панайот Рейзи е категоричен, че ако има забавяне на европейски средства, общината ще изтегли кредит, но станцията ще влезе в действие в този срок.

  Усилено тече строителството и на пречиствателната станция в Поморие. Към момента 42% от съоръжението са изградени, а до края на април трябва да бъдат изградени и тръбите за отвеждане на отпадните води в морето. Кметът на общината Иван Алексиев смята, че изграждането й може да приключи до два месеца.

  В Бургас от няколко години работи нова пречиствателна станция, тъй като общината е осигурила собствени средства. Станцията обслужва всички зони от кв. "Меден рудник" в Бургас и предпазва Черно море от замърсяване с непречистени отпадни води.
  Във Варна се очаква изграждането на втория етап от модернизацията на станцията да приключи до 30 юни. На този етап се предвижда пречистване на отпадните води чрез изграждането на съоръжения за отстраняване на фосфор.

  http://www.comfort.bg/bg/%ED%EE%E2%E8%ED%E8/view/6898.html

 63. 65 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Тук виждам само лозунги срещу туризма и морето и спуснати преди години опорни точко. Когато обясняваш как в Турция или гърция е по-хубаво даваш пример и сравняваш. Или за чистотата на морето. Нашето море е с пъти по-чисто от Средиземно, но е по-мътно, защото е най-богатото море на планктон в света. Средиземно е най-бистрото, като рекорда за видимост е там и е 66 м., а в Черно море е 12 м. при крим, по българските брегове е 4-5 м. Малко хора знаят, че то е на едно от първите места по улов на риба на кв.км, а убедително на първо е Азовско, това не става при замърсени морета.
  България е с най-модерната база в Европа, за това никога не е имало спор. Да се говорят смешки за зарази е признак на изключителна глупост, при 7.5 млн. туристи на година има 1-2 случая и за тях седмици наред говорят всички медии.
  Българският туризъм е единственият, които расте със средно 10% в продължение на повече от 15 г. и от 2 млн. се качи на 7.5 млн.
  Колкото и да мразите България няма да промените очевидните факти и тази година пак ще има ръст, както и досега, ако ще на ръце да тръгнете.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 64. 66 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  Да не са гледали хигиената от космоса? От там може и да не се виждат боклуците...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 65. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#56] от "l_i_k_a_t_a":

  Ох, много добре ми са известни всички рискове на храненето в българските обществени заведения и това е огромен проблем за мене. Всеки път трябва да се преборвам с гнусливостта, която предизвиква дори самият външен вид на повечето ястия, прибори, чаши; какво остава да говорим за вкуса им. Много често си тръгвам с подут и болезнен корем, особено на морето. На практика не си спомням да съм се хранили вкусно и безболезнено по нашето черноморие, може би с изключение на един ресторант в центъра на Созопол.

 66. 68 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#63] от "kondio_savov":

  Новата станция там е трошене на пари! Тя е напълно излишна. Там трябва да има събирателна станция, която не пречиства водите, а ги изтласква на 3-4 км. навътре в морето, както е навсякъде по света.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 69 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 846 Весело

  Дневник ,
  моля пуснете статия за БМВ , че да може тук присъстващата слабоумна маса да се изкаже компетентно как марката не си струва парите и Дачия Дъстър е върха на сладоледа и комшиите са по-зле от нас , а ние сме нещастици .
  Спешно е !
  Благодаря !

 68. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8464 Неутрално

  Точно по това,което мислех,че ни нарежа назад,ние сме били напред.Явно не познаваме родната действителност.

 69. 71 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Весело

  "Хигиената в курортите и ниските цени са сред най-силните конкурентни предимства на българския туризъм, очертани в доклада на Световния икономически форум на конкурентоспособността на сектора в световен мащаб."

  хаха,сладко и хубаво е на платен лаф-моабет! повЕрвахме!
  жИстоко ще им вземете клиентелата на всички,няма начин,хехе!
  Тия от световните форуми не са стъпвали никога туканка,ама ползват инфо от своите болгарски колеги ,които няма как,ще си хвалят родното безумие,а покрай него- и себе си! Важното е че някой плаща масрафа,що да не си похортуваме и да се потупаме по гърбовете,нали...

 70. 72 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1079 Весело

  Не виждам в тази класация Русия. Така ми се ходеше до Сибир...

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 71. 73 Профил на ugabuga
  ugabuga
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#65] от "др. Иванов":

  Да обобщим българският туризъм - ниски цени ( на алкохол, наркотици и т.н. ), бетон, лошо обслужване задръстени плажове със скъпи чадъри и без свободен достъп, бетон и бетон ( нарочно 3 пъти, защото само хоризонта не е бетониран) Туристическия бранш рекламира страната основно с това: алкохол, дискотеки и спа (много рядко с нещо историческо) Ръст има, но ясен дългосрочен план за развитие на отрасла - не. А това значи само едно - ръст ще има, докато цените не се покачат, а те се качват с по-големи темпове от ръста на бранша, който в последните 15г. инвестира не в качествено обслужване, подобрение на цялостния облик и реклама на исторически обекти и ценности, а в бетон ( ако не съм го споменал ). Затова и хората гледат да не почиват в България. Някой да знае за човек, който да не са го "ударили в сметката", излъгали с цената и с качеството на представяните услуги или стоки?

 72. 74 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#65] от "др. Иванов":

  Смени хапчетата защото имаш параноични изкривявания на личността породени от паралелната реалност, в която се намираш.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 73. 75 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Ако това са най-конкурентните предимства,какви са останалите?

 74. 76 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#72] от "grand funk railroad":

  един познат с руски произход отива при роднини в сибир - там пече едно слънце не е истина . Та той викал да отида да изхвърля боклука по тениска - те мълчат - излиза той и темпераурата 20° под нулата

  www.soundcloud.com/x2805
 75. 77 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Весело

  [quote#0:"заглавието"] Хигиената и ниските цени [/quote] това за какво ви напомня на вас ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 76. 78 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Любопитно

  [quote#60:"Quo Vadis"] с " 1-2 звезди ,а да искаш обслужване на 5 звезди . [/quote]

  демек като за 1-2 звезди може някоя муха в ястието,неумити ръчички или стари продукти примерно?! Хал хабер имате ли...

 77. 79 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#32:"stenlyaka"]Колега , къде липсва пречиствателна станция ?
  Ако знаеш , не ходиш там - просто .
  Аз знам къде има и ходя там .
  Има една приказка от стари хора :''Помогни си сам , та да ти помогне и Господ'' [/quote]
  Благодаря.
  Следващият път като ходя (например) в Испания ще проучвам къде има пречиствателни станции, какъв е капацитетът им, отговаря ли на нуждите. Сигурно и изчисления се наложи да правя.
  Накратко: "Българинът - спец по всичко!"

 78. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  Каквото и да си говорим, проблемът е че валутата привършва.

 79. 81 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1079 Весело

  До коментар [#76] от "dj x2805":

  Поне, на -20° хигиената е на ниво.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 80. 82 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Най-слабите му характеристики у нас са слабата подкрепа на държавата за бранша..."
  =======
  Там е истината.
  Държавата не помага на мутрите.
  Под мутри имам предвид собственици на хотели-съдии, прокурори, министри, депутати, едри държавни служители...
  Питайте др. Иванов. Друго си е в несезона държавата да те компенсира със суми като в сезона и никакви данъци като поощрение!

 81. 83 Профил на Lyubomir Petrov
  Lyubomir Petrov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Къде е таз хигиена, къде са тези цени... Абе да няма друга държава с такова име и аз да съм прецакан да цивея в кофти варианта?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 82. 84 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Жалко е, предвид факта, че имаме прекрасни условия и възможности за развитие на туризма ни. Просто парите, които се отпускат трябва да се насочат по правилно направление, а не да изчезват някъде си...контрол няма....добро стопанисване също...срамота е!

 83. 85 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Вчера научих за куриозен случай на известен хотел по Черноморието - 4 или 5 звезден.
  Тази година очаквали сериозен спад на руски туристи, но също и на западни туристи, които отивали в Турция и Гърция за по-добро качество при съпоставими цени.
  Това принудило хотела да намали цените като ореже менюто до нивото на тризвезден хотел. Без разбира се да намаля звездите на хотела.
  Последствията ще ги видим следващото лято.
  Но това едва ли е единичен случай.

 84. 86 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#18] от "Коки":

  Всъщност най-малка вероятност да хванеш подобен на "оня" вирус от морската вода е ако плажуваш на Червено море. Извода можеш и сам да си го направиш.

 85. 87 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#78] от "adolfbraunauin":

  Какво да кажа ,видимо не сте в час и не ми се дискутира с Вас , но ще кажа само че ,едва ли Вие лично ходите да си миете ръчичките пред храна в Рресторант " та чак персонала искате да си мие ръцете ".

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 86. 88 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 503 Весело

  Я, хигиена !?!

  Евгения Христова
 87. 89 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 846 Весело

  До коментар [#79] от "Скандинавец":

  Моля !
  Специално в Испания не е лошо наистина да проучиш , щото с това презастрояване нищо чудно и там да са пропуснали някоя пречиствателна станция .
  За твое инфо , избягвай Черноморието под Приморско във връзка с горното .
  Аз лично , като ходя в чужбина , проучвам абсолютно всичко .Въпрос на навик

 88. 90 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 846 Неутрално

  По конкурентност на цените страната е 35-та в света. В класацията по този критерий водят Иран, Египет и Индонезия.

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Там как е хигиената ?Изключая Египет , дето мизерията е колосална .......

 89. 91 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#7] от "mavro":

  Не ние се дърпаме в казана, а мутрите, които са окопирали морето.

  Преди 1-2 години отиваме с приятели на Кранево и един ден си казваме - да отидем до прослувутите "златни", да видим как е там. Отиваме, един мангал ни посреща на ОГРАДАТА и - Пичове, е тука може да си сложите кърпите за без пари (точно в оградата, на 1 педя), ако искате чадър, шезлонг - 10лв всяко.

  Аз му се усмихнах и си тръгнахме, а той не разбра защо.

  В Гърция ти дават и чадър и шезлонг за едно кафе с кола - няма 5 лева. И плажовете им са по-чисти и обслужването и спокойствието е спокойствие. Няма цигани да крещят "Айде на топлата царевица молим!".

  И това е само малка част, да не говорим за цени/качество на всичко останало.

  Така че тоя изкуствен патриотизъм - не мерси.

 90. 92 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 599 Неутрално

  "Хигиената"?? Правилно ли прочетох??

  Това изследване директно могат да си го пренасочат към кофата.

 91. 93 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#48] от "Stanislav Kalchev":

  50 евро за вечеря за трима в ресторант е супер, при положение че например един дюнер в Берлин е 3-3.50 евро, а капучино за из път 1.60-2.00 евро

 92. 94 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 529 Весело

  Това трябва да е някавъв много пошъл опит за проява на чувство за хумор - "хигиена", "ниски цени" са понятия несъвместими с родното Черноморие. Как кореспондира към първото задължителния бонус от някаква минимум light дизинтерия, с която се сдобива всеки сглупил да "почива" на родна земя? Второто също няма как да е поради факта, че за всичко, което се предлага там в парично изражение е просто безбожно и необосновано скъпо. За мен и семейството ми например вече дори и безплатна "почивка" не би било фактор да отида понастоящем до Черноморието, пари да ми дават пак не става, просто вече поеманите здравословни и емоционални рискове го правят безпредметно, ако все пак човек наистина е решил да релаксира за известно време.

  п.п. Троленето из форумите в полза на родните бетонофекални курорти и мутромюлюцюнерските им собственици е напълно безсмислено и само задълбочава отвращението на нормалните потенциални и поне що-годе платежоспособни туристи допълнително. Нема смисъл да се напиняте. Проблемите тук са сериозни, много скъпи и дългосрочни като походът им за решаване е съвсем различен, и изключва агитпропчишки примитивни заклинания от времето на 30-те в СеСеСеРе!
  Нас не ни мислете, дали ще ида тази година 3 или 4 пъти до Гръцко не е чак толкова фундаментален проблем, нъл тъй?!?
  Ай, умната и със здраве!

 93. 95 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това е някаква шега, нали ?

 94. 96 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Основните ни предимства се оказват питейната вода и липсата на маларийни комари.Т.е. каквото природата ни е дала ! Всичко останало пиши го бегало !

 95. 97 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#91] от "popovp":
  [quote#91:"popovp"]...цигани да крещят "Айде на топлата царевица молим!" [/quote]
  ======
  Трябва да се доуточни, че царевицата е и крадена, за да бъде фолклора напълно автентичен!

 96. 98 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#65] от "др. Иванов":

  Евалата Иванов - добре ги разхвърля под тая тема. Когато си прав - прав си. Не може да плюем по туризма ни, само защото е български. Той също иска пари, а при условие , че ние с толкова бедна държава изпреварваме дуржави от топ 10-20 по GDP/ppp, значи наистина се справяме добре.

  Едно само се чудя - нивото ти не е много високо, обикновено периш едно към гьотере, обаче тук говориш с много факти. Да не работиш нещо с туризъм? Браво ако е така, знам колко е трудно да се прави бизнес днес

  15.02.1989 - 07.02.2018
 97. 99 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  Като цяло от това проучване става ясно,че има още много да се работи,за да може България да се превърне в един "силен играч" в международния туризъм.

 98. 100 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  '... Най-слабите му характеристики у нас са ... състоянието на въздушната, пристанищната и пътната инфраструктура, бизнес средата и сигурността...'
  +++

  състоянието на ВЪЗДУШНАТА ИНФРАСТРУКТУРА? няма проблеми - ще я построим, а след това ще я подобрим. иначе, ако имате деца, непременно ги вземете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK