И туроператорът е отговорен за отменени полети и изгубен багаж

Туроператорът е отговорен пред клиента си,, ако авиокомпанията е отменила полета поради лошо време.

© Красимир Юскеселиев

Туроператорът е отговорен пред клиента си,, ако авиокомпанията е отменила полета поради лошо време.Не само авиокомпанията, но и туроператорът носи отговорност, ако екскурзията се е провалила заради отменен полет. Туроператорът е отговорен пред клиента си и ако програмата на пътуването е променена поради технически или метеорологични причини или ако багажът му е повреден или изгубен от превозвача.  Това разясни Комисията за защита на потребителите, която е установила неравноправни клаузи в общите условия на договорите на туроператори. 


Туристът трябва да заяви претенциите си към туроператора, защото с него е сключил договора за екскурзията, разяснява комисията. На свой ред туроператорската фирма може да заведе регресен иск към превозвача, променил разписанието, дори и ако причина за това е лошо време, например. 


Основното задължение на туроператора към потребителя по договора за организирано пътуване е да го осъществи съобразно договореното между страните. В заплатената от потребителя цена се включва и самолетният или автобусният билет. Едно от основните задължения на туроператора към потребителя е и пристигането на неговия багаж, разяснява комисията.
Друга неравноправна според регулатора клауза позволява на туроператора да скъси от 14 на 7 дни законовия срок за рекламация. Освен това тя задължава потребителя да се оплаче само писмено в офиса на туроператора, вместо и устно, както е записано в закона.


По препоръка на КЗП по-голямата част от туроператорите са отстранили или коригирали тези клаузи, а за други даденият срок за това тече. Заведени са и четири колективни иска срещу фирми, които не са се съобразили с препоръката. 

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Звучи резонно. Все пак туристът не трябва да бяга из всички институции да си търси правата, а трябва да се разправя с тур оператора. От своя страна тур операторът може да си бяга по институции, съдилища и други, колкото си иска, за да си възвърне загубите, тъй като те са си негова отговорност. Ако си купите развален телевизор не се разправяте с производителя, а с продавача. Защо с туризма да е друго?

  Леко обезчовечен...
 2. 2 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 464 Неутрално

  сега, по аналогия, това означава ли, че продавачът/магазинът, от който съм купил дадена стока, е отговорен, ако нещо със стоката не е наред? или не може да се приложи същата логика, тъй като може да се счете, че туроператорите "създават" нов продукт от съставни части - хотел, полет, екскурзовод и т.н., за който носят отгворност, а пък чистите продавачи - не създават нищо ново, а само препродават? това повдига и нов въпрос - кой и как установява разликата?

 3. 3 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#2] от "невеж":

  Когато се развали стока, примерно японски климатик, който сте закупили от магазин, до Япония ли пътувате, за да искате да бъде заменен? От кога продавачите не носят отговорност за стоките, които продават?

  Леко обезчовечен...
 4. 4 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#3] от "Безуспешно чакащ промяна":

  пътувам не до япония, а до оторизирания сервиз. отговорността за отстраняване на дефект е частен случай и е в прерогативите на производителя - той следва да отстрани дефектите в рамките на гаранционните условия.

 5. 5 Профил на harbinger
  harbinger
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "Безуспешно чакащ промяна":

  В 90% от случаите, се контактува със Сервизна организация, с която производителя е сключил договор за сервиз, и който може и да няма нищо общо с продавача. Аз наистина не мога да разбера защо лошото време въобще може да е обект на подобни искове. В края на краищата туроператора не може да ти гарантира на 100% хубаво и слънчево време.

 6. 6 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#4] от "невеж":

  Незнам какво сте закуили и от къде. Ще дам пример. Развали ми се климатика и извиках хората, които го поставиха да отстранят дефекта. Те не са оторизиран сервиз. Ако се налагаше подмяна, щяха да го демонтират и подменят. С лаптоп, телефон, телевизор, фотоапарат или каквото и да е, същата работа.

  До коментар [#5] от "harbinger":

  Не става дума за гарантиране на слънце, а за гарантиране на добро пътуване. Когато пътуването не е осъществено или са ти строшили всичко в багажа, то туроператора покрива разходите на туристът и си взема парите от компанията на превозвачът. Колко сложно може да е? Т.е. реално тур операторът и без това предлага продуктът наречен "ореждане на почивка", така че е нормално гаранциите му да са в "ореждане на компенсация за провалена почивка".

  Леко обезчовечен...
 7. 7 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 224 Неутрално

  По принцип такова е и европейското законодателство.
  Само че при форсмажорни обстоятелства, тези задължения могат да отпаднат.
  Проблемът е, че авиокомпаниите така са си постлали, че винаги излизат сухи от подобни ситуации дори и самолетният билет да не е част от туристически пакет.

 8. 8 Профил на petal4o
  petal4o
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Идеята не е клиента да се оплаква от лошото време, а от това, че операторът не е предоставил своята част от сделката, поради провален полет. И вече туроператора да се разправя с превозвача защо не е извършил превоза и по какви причини, ако щете и поради лошо време. Лошото е, че сега в повечето туристически пакети превозът всъщност не част от пакета, а се предоставя от трета страна. Така ако полетът се провали, туроператорът не е длъжен да предостави услуга на клиентите си. Даже се чудя как не са се намерили още тарикати да включат клауза в договора, че ако клиентът не се яви за почивка в уговореното време, дължи обезщетение на туроператора.

 9. 9 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1214 Любопитно

  То и турагенциите не са цвете за мирисане, ама аз ако съм на тяхно място, повече не бих предлагал самолетни екскурзии - да изплащам обезщетение за неосъществен полет, пък после да гоня михаля...

 10. 10 Профил на Ned Apostolov
  Ned Apostolov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Добре, а какво става, когато България Еър, ми кажат, че са продали със 7 места повече от колкото реално има в самолета и независимо от това, че имам неотложен ангажимент можело да ми се наложи да летя със следващия полет. Това, все още е ОК, така ли?

  Това е реален случай - 2мата, които искаха да оставят за следващия полет бяхме аз и човек от външно министерство, който трябваше да лети, за да преговаря с някаква група в Европарламента от името на БГ. Но пукаше ли им на дамите на гешето? Съвсем не!

 11. 11 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Редно е продавачът на "Комплексни услуги" от всякакъв характер да носи отговорност за действията на всяка дзънка по веригата, произвеждаща, въпросната "услуга"

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 12. 12 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А КЗК й отне само 10г. да излезе със становище относно услуга, която засяга поне 50% от населението?

 13. 13 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ned Apostolov":

  Във всяка една авиокомпания по света продават повече билети, отколкото са местата в самолета.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  [quote#8:"petal4o"]че ако клиентът не се яви за почивка в уговореното време, дължи обезщетение на туроператора. [/quote]
  нищо не дължи, но и нищо не му връщат.

 15. 15 Профил на petal4o
  petal4o
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ned Apostolov":
  Обичайната практика в белите компании е да се направи публично съобщение в салона за заминаващи, че поради дублиране на места на полет едисикой, се търсят двама пътници, които биха се съгласили да пътуват до дестинацията със следващ полет, срещу обезщетение от едисиколко евро. Това работи в горе-долу 100% от случаите. Но в белите компании, не Българияеър.

 16. 16 Профил на it
  it
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Голяма простотия са родили КЗК. Първо, самолетният билет (и билета за багажа) са договор и застраховка, които са ПОИМЕННИ. Ако авиокомпания ви е загубила куфара, се попълва формуляр с данните от билета за багажа, който е на ваше име, а не на името на туроператора. В най-добрия случай, туроператора може да ви съдейства при попълването на документа. Ако багажът ви е безвъзвратно загубен, авиокомпанията (а не туроператора) ви изплаща (на вас, а не на туроператора) компенсация, която (ако не се лъжа) е около 200 евро на багаж. За отложен полет авиокомпанията (а не туроператора) е длъжна да ви осигури прехвърляне на друг полет или ако се налага нощувка в хотел (за нейна сметка). Между другото, съществува застраховка "отмяна на пътуване" и всеки по желание може да се я закупи. И накрая, всички оплаквания, свързани с полети, се подават по електронен път към съответния превозвач, като се цитира име на полета, номер на билета и име на пътника (а не на туроператора).

 17. 17 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Memo: Българската авиокомпания не доставя багаж ( lost and found luggage s) до провинцията.

  Note: Ако се ползува друга авиокомпания, ти доставяли загубеното до входната врата.

  Question: На коя авиокомпания искаш да ползваш услугите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK