Туроператори призовават кабинета за "екстремни мерки" срещу срива в броя на чуждите туристи

Туроператори призовават кабинета за "екстремни мерки" срещу срива в броя на чуждите туристи

© Цветелина Белутова, КапиталБългарските туроператори търпят големи загуби заради спада на чуждестранните туристи, който през първите шест месеца на годината е 16 на сто или около 280 хил. туристи. Това заявява пред агенция "Фокус" Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.


По оценки на организацията налице е спад на почти всички важни пазари. "Това е много неприятно, защото очакванията на бранша за компенсация с пазари от Западна, Северна и Централна Европа и балканските страни не намери абсолютно никакво изражение в конкретни действия като маркетинг и реклама на тези пазари", заяви Байков.


Той посочи, че отсъства какъвто и да било маркетинг и реклама към крайни клиенти, както и съответстващите стимулиращи мерки в пазари като Германия, Великобритания, Швеция, Италия, Испания, Франция, Сърбия, Гърция и Македония.
"За нас това е абсолютно необяснимо и е основната причина в голяма част от тези пазари вместо компенсиране на спада от източните пазари да реализираме спад и на тези пазари", допълва той.


Според него е обезпокояващо и това, че делът на туристите от ЕС непрекъснато намалява и в момента е около 50%. 


"Най-устойчивият пазар, който е съпроводен с множество бенефити за нас, от гледна точка на участието ни като структура в този икономически съюз, ние не можем да достигнем. Делът 50% е много нисък. Той е същият, който имахме и през миналата година, и показва, че сме загърбили този основен пазар и търсим туристи на други пазари", заяви Байков.


По думите му точно в ЕС има директни самолетни връзки, изключително улеснен достъп от гледна точка на безвизовия режим, тричасов полет от основните пазари, които генерират туристи към летните дестинации в Европа. "В този смисъл това е перспективата и най-лесно може да се реализира в рамките на година-две", обясни Байков.


Той напомня, че въпреки опитите да се говори за ръст на туристите през миналата година и тогава е имало сериозен спад.


Според Байков от тази ситуация не може все пак да се стигне до прогнозата, че ще има фалити на туроператори, каквото опасения вчера изразиха за себе си хотелиери, защото спадът не е факт за първа година.


"В числа спрямо 2013 г. сред основните пазари Германия е със спад 13%, Гърция – 35%, Великобритания – 20%. Това е тенденция, която сме наследили заради неудачни кадрови решения през последните години. Тази тенденция ще се задълбочи, ако не се предприемат мерки на ниво Министерски съвет", заяви Байков.


Той подчерта, че туризмът у нас е в криза и това ясно трябва да се каже, но тя не е вследствие на кризата в Русия и Украйна. "Това допълнително усложни ситуацията, но показателите на туристическите потоци от основните европейски пазари показват много лоша тенденция и тя трябва да се коригира с екстремни мерки."


Според него това означава преоценка на досегашните форми на маркетинг, много сериозна ревизия на предприетите мерки в електронна среда, защото България като туристическа дестинация не съществува в електронните страници на европейските оператори.


"България като туристическа дестинация не съществува в Google, като маркетингова компания не съществува в Youtube, има символично присъствие в социалните медии", отбеляза Байков Байков.


Той посочи, че всички основни конкуренти на страната отделят много сериозни усилия и средства и се представят все по-добре.


"Те са толкова далече напред, че не смея да ги нарека конкуренти. Като пример ще дам Гърция, която в условията на сериозна криза на държавните финанси вече няколко години подред бележи туристически рекорди и е основният пазар, който се явява много сериозен конкурент по отношение на най-важния ни ресурс - българските туристи", каза още Байков.

Коментари (326)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Повечето в този бранш са измамници. Не плащат данъци, предлагат некачествени услуги, искат да измамят клиентите... с други думи искат лесни пари. Така не става. Първо трябва те да се променят защото те са пряко виновни за ситуацията.

 4. 4 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 500 Неутрално
 5. 5 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е и какво да направи кабинета!? Те сами се прецакаха от алчност и простотия.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  А какви мерки вземат туроператорите и хотелиерите,освен лошото обслужване и презастрояването.

 7. 7 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Когато наливаха бетони не мислеха как ще почива туриста. Не ходя на нашето море повече от 10 години. Намирам перфектно обслужване, храна, море и всички удобства в чужбина.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Искам фалит на туроператори и хотели, собственици на гадни мутри!

 9. 9 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Този Байко Байков в коя паралелна реалност живее =)

 10. 10 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Ами туристическият бранш да си огледа собствената къщичка и ще разбере, че все по-малко хора (и българи и чужденци) искат да ползват неговите "услуги".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 11. 11 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Аха, ако може държавата да им организира и плати маркетинга и продажбите, да организира пътуването и направо да им доведе туристите на вратата. Всъщност защо им е и това? Направо да ги настани в хотела и да им организира почивката, и да преведе комисионна на туроператорската фирма от 40-50% за тежката работа....

  Да се самоорганизират и сами да си направят маркетинга. Не че имам нещо против и държавата да помага и тя го прави (примерно с намаленото ДДС за туризъм), но ми се струва възмутително неблагодарно отношението, че държавата е "длъжна" да го прави и да им осигурява бизнес.

 12. 12 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ами съберете членски внос от асоциацията си и рекламирайте където и колкото искате. никой ни ви пречи.
  и тогава като потрошите собствените си пари за реклама, а не нашите пари (на данъкоплатците), може и да осъзнаете, че спадът на туристи от западна европа не се дължи на малко реклама.

  можеш да лъжеш много хора дълго време, но не можеш да лъжеш винаги всички. след като отпъдиха българските, германските, английските, скандинавските туристи, други не останаха много. бленуваха за китайски туристи, но останаха само марсиански...

  Истината ни прави свободни.
 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Те са толкова далече напред, че не смея да ги нарека конкуренти. Като пример ще дам Гърция, която в условията на сериозна криза на държавните финанси, вече няколко години подред бележи туристически рекорди "

  А, в министерството, което се занимава с туризма какво правят ? Основно е качеството на туристическия продукт, а то не е на нивото на Гърция. Липсата на реклама и лошата такава само задълбочават нещата

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  туризъм с топла бира, студени картофи, мутри, наливен алкохол и лайняно море не се прави !!!Когато се презастрояваше НЕЗАКОННО против всякаква логика и против всички действащи закони защо не рИвахте чоджум !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  че сме загърбили този основен пазар и търсим туристи на други пазари"
  Нали бяхте зяпнали към Русия. Е получихте си го! А след като наложи Запада наказания на Русия преди повече от година, вие къде спахте. Или като стари комунисти вярвахте в непоклатимата сила на Русия?

 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Вие постройте хотели на плажа и в морето, бетонирайте брега, обслужвайте както сега и искате държавата, т.е. ние данъкоплатциге да ви плащаме простотиите.

 17. 17 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1341 Весело

  Спешно да се построят още хотели!!!!

 18. 18 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Кабинета, ако вземе екстремни мерки, половината плачковци отиват в затвора, ... те си знаят за какво ...
  Време е да се понапънете .... не продавате минерална вода !?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 19. 19 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Колкото бетон и л@йна пожелахте да ви разрешат да изливате, толкова получихте! Ползвайте си ги сега сами и не се оплаквайте.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 20. 20 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  В България се предлага кошмарна услуга, даже българите, които не броите за слива ви избягаха.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 21. 21 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Морето на умиращите делфини, морето на умиращия туризъм, морето, в което се развиват само военните флотилии. Всяка крушка си виси на своята опашка.

 22. 22 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 512 Гневно

  Явно само с "тероризъм" ще оправи положението с мутрясалият туризъм у нас и първото нещо, което трябва да се унищожи е прокаженият олинклузив модел.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Весело

  От статията разбрах, че всички други са виновни само туроператорите и хотелиерите не са.

  подпис
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  Хубавата министърка на Б.Б. нали ви обеща реки от китайци и индийци - що се оплаквате !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на yyz20376113
  yyz20376113
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Не знам, какво трябва да им се случи на тези тикви, че да разберат къде им е проблема....Вероятно, ако парите за хотелите им бяха изкарани по честен начин по-бързо щяха да осмислят, защо туристите не стъпват втори път у нас.

 26. 26 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кога ще се отървем от тази идея, че правителството трябва да покровителства частния сектор? Реклами - добре, но оправете си хотелите и обслужването, пускайте си и вие реклами. Аман.

 27. 27 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Гърция ...е основният пазар, който се явява много сериозен конкурент по отношение на най-важния ни ресурс - българските туристи"
  Здрасти! Открихте, че и българите били важни! А дали те ви смятат за важни и необходими?

 28. 28 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ха, то и баба знае - Държавата да помага. Сетих се за Искров га се окоти КТБ-то и той така - "НС е на ход" хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Аллооооуууу
  Другарите МУТРО-ХОТЕЛИЕРИ
  Нали ВСЕКИ западащ бизнес има право
  да иска дотации от кабинета във връзка
  с намаляващата му клиентела ?
  С какво вие сте по-големи и по-различни
  от всички останали ?!?!?

  ЗАЩО не споменавате за това,че
  ПРЕДИ да намалеят чуждите туристи
  НАМАЛЯХА ДРАСТИЧНО БЪЛГАРСКИТЕ !!!!
  ГНУСНИТЕ УСЛОВИЯ и АРОГАНТНИТЕ МУТРИ
  ИЗГОНИХА БЪЛГАРИТЕ от българските курорти
  Това ЗАЩО ГО ПРЕМЪЛЧАВАТЕ ?!?!?

 30. 30 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какви да бъдат тези "екстремни мерки"? Може би правителството да им осигури чужди туристи, а туроператорите само да прибират печалбата. Грешно разбрана пазарна икономика от страна на милиционерите, които се подвизават в туризма.

 31. 31 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Нашите туристически босове си пресдтавят, че е достатъчно да имаш хубав парцел близо до морето, да извадиш разрешително с максималната РЗП и пей сърце - туристите ще се бият да идват и да ядат шопска салата. А сега като не става - виновна им е държавата.

 32. 32 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Гневно

  А не - повече пари за реклама - НЕ!
  Напънете си мозъците и действайте.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Путин изпраща държавни служители под строй в Крим ама при нас не става.

  подпис
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "Skydiver":

  може и субсидии, особено изън сезона - по 10лв дневно за празно легло да речем...

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#7:"soave"]Намирам перфектно обслужване, храна, море и всички удобства в чужбина. [/quote]
  Само защото там липсват ДС, руски мутри, ДПС, ГЕРБ.

 36. 36 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  И какво да направи правителството .... Да плати на всички почивката и да ги задължи под строй дап почиват на нашето море.... Или направо субсидия за всеки турист.....

  Да си сядат на гъза и да си оправят продукта , който предлагат.....

 37. 37 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Еми то от плюене по Руснаците изгубихме Руският пазар и платежоспособните Руски Туристи.
  Сега ходете да гоните дивото, ще прислужвате на утрепките от Англия, Шотландия и Ирландия, дето в собствените им държави не ги искат и гледат да се отърват от тях като ги изпратят в Слънчев Бряг.

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":


  [quote#14:"КМЕТ В СЯНКА"]Когато се презастрояваше НЕЗАКОННО против всякаква логика и против всички действащи закони защо не рИвахте чоджум !?!?!? [/quote]А то точно твоите хора строиха,кмете..

 39. 39 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Байков, излез от балона и дръпни един тегел по бреговата линия...

  Апропо добрите собственици отдавна не чакат на "държавата-майка" да им напълни хотелите с реклами по CNN и пр. ами сами си действат в нета, booking.com, tripadvisor и пр.

 40. 40 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  За последен път съм бил на нашето Черноморие през 2009 година, всичко беше бетонирано, водата в морето беше пълна с найлонови пликове , чашки и фекалии. От тогава не съм стъпил на изток от Сливен.
  Така че, Байко да го.......не виждам каква държавна политика ще ме върне обратно

 41. 41 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Бойко-о-о-о, Бойко-о-о-о...
  Ела да ни направиш туристи-и-и-и!...

  Аман от мързеливи червени бизнесмени! Туроператори били? И какво са направили?
  Хотелиери били? И какви услуги предлагат?
  Във всяко дрипаво испанско село всяка неорганизирана в туристическа фирма бабичка ще предложи в пъти по-добри условия.
  И културно отношение, разбира се.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 274 Гневно

  Без нашите пари, обаче!

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 43. 43 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#37] от "eyd13372645":

  мурзилочка, руския пазар го изгубихме, щото нямат пари и др. Путин иска да ходят в Крим
  южния паток го изгубихме, щото нямат пари да го строят, особено като им искат да спазват правилата на ЕС

  Birds of a feather flock together.
 44. 44 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Преди преврата в Украйна имаше и доста Украинци.
  Украйна беше богата държава. Хората им можеха свободно да пътуват да харчат пари, идваха и в Солнечная Болгария да почиват и да си изхарчат Хривните тука.
  Янушенко беше стегнал икономиката и всеки Украинец можеше да си позволи почивка ако не в Испания поне в Болгария и Турция.
  Дойде хунтата на власт и икономиката се скапа Украйнците сега не мислят за почивка с Солнечная Болгария, мислят как да оцелеят и какво да ядат.

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#32:"xmm"]А не - повече пари за реклама - НЕ! [/quote]
  Донякъде си прав си.
  Нека Ангелкова да обясни какви глупости направи в центъра на Париж с раздаването на бобец, лютеница и рядък таратор! В Париж, столицата на най-висшата кулинария отидоха да раздават боб и таратор.
  И друго - колко милиона изхарчи ангелковата за да докара китайци и индийци?

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  масларова нали им прати пенсионерите ама те и тогава се окакаха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2043 Любопитно

  Комуно-мутро-капитализЪма взе да гълта въздух !

 48. 48 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  [quote#9:"404"]Този Байко Байков в коя паралелна реалност живее =)[/quote]Не бе иска бюджет за усвояване. Не достогали парите за реклама. Една л..но колкото и да го рекламираш си остава ла..но.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Кой каквото е сял, това 6те жъне!

 50. 50 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  [quote#37:"eyd13372645"]ще прислужвате на утрепките от Англия, Шотландия и Ирландия[/quote]
  Не смятам, че си нещо по-различно от посоченото в коментара ти!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 51. 51 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#36] от "1_bulgarin":

  Ами.....парите следват ученика,земеделеца,животновъда..... що да не следват и туриста?
  С ваучери.
  Такова печатане на ваучери ще падне,че ще вдигне икономиката направо

 52. 52 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  основите на тоя проблем бяха поставени още при правителството на Станишев, когато Черноморието беше бетонизирано и превърнато в подобие на ж.к. Люлин. Това ни обрече да сме дестинация за треторазредни туристи. А напоследък се задълбочи и пролема с хората - вече да намериш някой способен да мисли е предизвикателство, и естествено такива хора не искат да работят като обслужващ персонал. Това доведе до драстично влошаване на и без друго кошмарното обслужване, което вече е непоносимо дори за треторазредните туристи, и те просто се пренасочват.

 53. 53 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Честно казано, нямам идея за какво ходят разни на морето, като лежат само по басейните на гъсто застроени хотели и само се оплакват в мама-бг, че басейнът не бил отоплен или чистен редовно. Такива условия за почивка има във всяко село, където някой по-предприемчив е построил басейн. Застрояването е невероятно, а на всичкото отгоре, като усетиха, че има хора, които искат море, но не в бетонен град, т.е. къмпингарите - взеха да ги гонят с шумни кампании по ТВ.

 54. 54 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Руснака вече почива и си харчи рублите в: Испания, Турция, Гърция, Хърватска, Италия, Португалия, Маями, Тайланд и други екзотични дестинации.
  Продукта който се предлага по Българското черноморие с много ниско качество и към него няма интерес на Руския Пазар.
  Този продук може да се консумира само от полу-трезвени телета от страни като: Ирландия, Англия и Шотландия.
  Те така или иначе идват тука за да пият понеже е евтино. Слънцето е бонус, но ако имаше толкова евтин алкохол и някъде по на север те щяха да ходят там, за тях локацията е без значение. От значение е да се напият и да се сбият.
  Само такива туристи останаха по БГ черноморието.

 55. 55 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Байко, и аз викам така, държавата да ме рекламира, а аз после да си крия доходите и да не плащам данъци. Най-важната реклама е от хора на хора, т.е. посетил мястото, харесало му, казал на приятеля си, следващата година идва приятеля, той казва на още няколко и така се завъртат нещата. Преподавам български на чужденци ги слушам как са чули за България, така че не си го изсмуквам от пръстите.

  malart.blog.bg
 56. 56 Профил на cara
  cara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо туризмът трябва да чака на държавата да взима мерки и да оправя бакиите. Да си оправят туристическия продукт, който предлага, обслужването, ценовата политика както всъщност правят всички останали сектори когато продават продукта си.

 57. 57 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Ами освен членовете на кабинета със все семействата си да тръгват към родното Черноморие, не виждам какво друго могат да направят. Каквато услугата, такова и търсенето.

 58. 58 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Влезте в джобс.бг! Пълно с обяви за камериерки, кухненски работници, сервитьори, спасители и т.н. с НАГЛО обявени заплати от 450 до 600лв. Хем сезонно, хем на майната си, хем овъртайм постоянно, хем за стотинки. А хотелиерите бръмчат всички с Бентлита. Не е единствената причина, но е важна.

 59. 59 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какви екстремни мерки? Да събаря хотели с булдозери ли? Че да видят зад тоновете бетон туристите малко природа?

 60. 60 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Аз съм съгласен. Екстремните мерки включват:
  - Събарянето на хотели, така че да останат толкова, колкото може плажът и инфраструктурата (канали, паркинг, улици) да поемат
  - Изгонване на концесионерите, искащи по 30-40 лв за два шезлонга и чадър.
  - Изгонване на всякакви мутри, искащи пари за достъп до плажа, понеже пътя минавал през тяхната земя
  - Изгонване на разни дребни тарикати, станали кметове и заграждащи пътища

  Не ме търсете преди обяд
 61. 61 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  К'во се учудвате ???
  Вие на море в България били ли сте?
  А в Гърция ходи ли ли сте? А в Туция? А в хърватска? А в Испания? А в Португалия?
  Е къде ви хареса повече???
  Сравнете: природата, хотелската база, обслужването, културата на хората ???
  Е вие ако сте на туристите ще дойдете ли в България?
  Да и аз няма

 62. 62 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Ами защо браншовата организация не се бръкне за малко пари и дапусне няколко добри клиба в тубата? Защо само правителството да им оправя бакиите?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 63. 63 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Екстремни мерки? Надявам се имат предвид взривяване на хотели и вкарване по затворите на кметове и главни архитекти позволили случването на тази градоустройствена порнография.

  www.zaednovchas.bg
 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#37:"eyd13372645"]Еми то от плюене по Руснаците изгубихме Руският пазар и платежоспособните Руски Туристи. [/quote]
  оле-еле-е, господи, спаси България от русофили, специалисти по всичко!
  Българските курорти, и Варна специално, в Русия се рекламират като най-евтината дестинация.
  Само дилетант, и объркан русофил може да вярва, че богаташите ще се насочат да почиват на евтино място.
  В почти всеки град по морето в момента, пребиваващите руснаци и украинци са минимум 15-20% от цялото население. В Поморие и Бяла със сигурност превишават по брой местните.
  Още колко руснаци да дойдат?
  Защо не идват европейци, кой ги плаши?

 65. 65 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Както каза някой по-нагоре, какво искат да направи правителството? Имат си асоциация. Да си съберат пари и да си правят каквито искат реклами, където си искат. Защо майка ми с пенсията и трябва да ги финансира тези глигани? Не съм чул Американското правителство да рекламира Американския туризъм. Има си Интернет, има тур оператори всеки да си рекламира самостоятелно. А това че никой не им ходи е разбираемо - трябва ли да повтаряма за хиляден път за простащините им. Колкото по-бързо фалират и хотелите им потънат в морето толкова по-добре за България.
  Нашето море има малка брегова ивица. Сезона ни е много къс - на практика 2 месеца само. Морето трябва да е само уловка за целогодишния ни туризъм - планински, Еко къмпинги, зимен, културен и бално-лечебен с минерални води. България може да има много сериозен туризъм не само за бедняци и руснаци а за средна класа Европейци. Разбира се няма да стане с борци и биячи начело. Нека първо да фалират и да се махнат от този бизнес пък после ще говорим.

  California Über Alles
 66. 66 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Ами то остана ли нормално място за туризъм у нас? Всичко е бетон и мутренско беззаконие.

 67. 67 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  [quote#37:"eyd13372645"]Еми то от плюене по Руснаците изгубихме Руският пазар и платежоспособните Руски Туристи. [/quote]
  Я да си спомним колко десетки руски туроператора фалираха миналата година и зарязаха десетки хиляди туристи някъде по света!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#62:"Алф"]Защо само правителството да им оправя бакиите? [/quote]
  А правителството за какво е приятел? За красота ли, или да харчи милиарди за енергийни шлемове?

 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#38] от "yanne":

  и кои мои хора по-точно, щото аз хотел нямам а и моето семейство! баща ми построи една заводска почивна станция в Китен ама 1965 година когато още беше пълно със змии та докараха таралежите !!!и в тази станция имаше канализация а не като сегашните. и хората почиваха по 14дни за 16лева за цялата смяна (за децата 10лева) ОЛ ИНКЛУЗИВ (без алкохола)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#37] от "eyd13372645":


  [quote#37:"eyd13372645"]Еми то от плюене по Руснаците изгубихме Руският пазар и платежоспособните Руски Туристи. [/quote]Руснаците ги няма,защото нямат вече пари,а които имат им е наредено да почиват другаде.И самите руснаци,които като туристи са непретенциозни и всеядни,доста резглезиха нашите мутрохотелиери,които се стремяха да събират бройка и презастроиха де що има градинка и плаж.Сега руснаците ги няма,а никой не иска да ги замести.Защото в бетонно гето ,освен руснак друг не иска да стъпи.Освен може би алкохолизирани тинейджъри от Англия.Та хотелиерите да почнат да събарят хотели и да строят пречиствателни станции.Щото по-добре няма да стане.Нормални туристи няма да отидат по това бетонирано гето.Аз ходя само в Албена и на юг само в Созопол,но на плажовете Градина,Аркутино и в района.В Албена се строят хотели само на място на съборен преди това стар хотел,всяка зеленина се пази и поддържа.

 71. 71 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Предлагам да се въведе допълнително облагане за всички граждани и задължителен престой по 14 дни на цени 3 пъти по-високи отколкото тези за чужденците. Може и ленински съботници за полагане на доброзорен безплатен труд, за да може да им върже сметката на псевдо мутро-бизнесмените.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#60:"nikidimi"]Изгонване на концесионерите, искащи по 30-40 лв за два шезлонга и чадър. [/quote]
  А защо не и държавата, която иска космически суми за концесионирането на плажовете?

 73. 73 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Туроператорите, какво ми предлагате, че да дойда в България? Кой ви е виновен за мизерната услуга? Докато живеете с мисълта, че туристът е дойна крава, която трябва да бъде прецакана дори с цената на минералната вода, ще си търпите загубите. За нищо не ставате, от мен да го знаете.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 74. 74 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  [quote#64:"historama"]Защо не идват европейци, кой ги плаши? [/quote]

  Щото Европейците искат продукт и качество.
  А БГ не може да предложи нищо такова.
  За тва по черноморието ще си джиткат мутрите и ще си правят мутренски партита Бедрум ала бала.
  Европееца почива в Европа !!!

 75. 75 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Нали искаха преференциално ДДС? Дадоха им го. Нали искаха отделно министерство с ресор Туризъм? Дадоха им го. Нещо да не са им дали в последните години?

  Били сме неразпознаваеми на европейския пазар? Имат си асоциация, да си вкарат членския внос в маркетинг кампания. Да повишат качеството на обслужване, туристите сами ще дойдат.
  Имали незаета легова база? Ами тогава защо продължават да леят бетон?
  За всичко друго да се обръщат към Гоце Хотелиера. Той явно го чатка този бизнес.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 76. 76 Профил на today
  today
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Като предлагате некачествена услуга, как да идват туристите? Щом българите предпочитат да ходят в Турция, Гърция, Черна гора, Хърватска, че и Албания, това не ви ли накара да се замислите, г-да хотелиери?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 77. 77 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Абе затвориха ли свинарника,където правеха лед?

 78. 78 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Няма по-нагло същество от българския хотелиер! Имам предвид най-вече тези по морето и по-специално в големите комплекси. Двайсет години наблюдаваме как тяхната безподобна алчност съсипва красивото ни черноморие. Кичозните бетонни чудовища, които се нароиха от тогава насам, прогониха българския турист от хубавите някога курорти като Златни пясъци, Слънчев бряг, Дюни... Отвратително обслужване, третокачествена храна, грозни сергии с гащи и парцали, "паяци", които вършеят денонощно, чалга, която дъни навсякъде, нискочели мутри, чадъри на плажа, набучени през 3 метра...Това представляват днес въпросните места. Как няма да бягат хората в Гърция и Турция? Ще бягат и още как! Даже се учудвам, че все още има хора, които да ходят във въпросните гета.
  Все пак за да не сме съвсем черногледи, трябва да се отбележи, че все още има прилични места за морска почивка у нас. Например "Дружба" и "Албена" все още не са прихванали заразата от по-големите си събратя.

 79. 79 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Където съм бил на море ... в България е най-гадно.
  Може би само в Албания е по зле.
  Но пък е евтино, който иска гадно и евтино в БГ.

 80. 80 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Да бе, на тея кабинетът им виновен. Те сами са си виновни! Като предлагат некачествена услуга на висока цена така ще е! Ше има да ме чеееекат да ида у хотелите им....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Божо Мощите вместо да си губи времето с шибаната вода от Плиска, да беше отишъл в Созопол да наплиска премиера с истинска свещенна морска вода, по която е ходил самият Исус Христос.
  Със сигурност щеше да помогне някак си.

 82. 82 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  [quote#68:"historama"]А правителството за какво е приятел? За красота ли, или да харчи милиарди за енергийни шлемове? [/quote]Правителството е за това да създава смислени регулации и да следи за спазването им. Като примерно да не се допуска свръхзастрояване. Ама те точно тази работа не си я вършат - а и туристическия бизнес се правиха на тарикати и сами саботираха регулациите.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 83. 83 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  А пък аз бих посъветвала туроператорите да вземат екстремни мерки по отношение на качеството на предлагания от тях продукт, щото ми се чини, че 80% от проблемите са при тях, а 20% при правителството.

 84. 84 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  На държавата трябва да се забрани да се бърка в туризма под каквато и да е форма. Не се знае още какво е състоянието за тази година, но още преди 3-4 години, когато Дянков реши да "регулира" туризма беше ясно, че спадът е близо.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 85. 85 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#79] от "eyd13372645":

  Да бе, евтино. Напротив - гадно и скъпо е.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 86. 86 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#75] от "majorman":

  Прав си.
  Освен това се търсят,както каза някой,камериерки,сервитьори,готвачи.

  Нещо не се връзва......

 87. 87 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Между другото в България дори не е толкова ЕВТИНО.
  Доста Испански хотели и курорти предлагат на същата цена услуга с много по-високо качество.
  Същото важи за Турция и Гърция.
  Така че ...

 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#65:"Pontif А"]Имат си асоциация. Да си съберат пари и да си правят каквито искат реклами, където си искат. Защо майка ми с пенсията и трябва да ги финансира тези глигани? [/quote]
  Учудваш ме?
  Ти виждал ли си какви щандове и какви реклами правят по международните туристически салони държави като Кения, Турция?
  Тук се говори за реклама на дестинацията, на България, а не на един хотел, ресторант или даже курорт! Колко пари откраднаха за онова лого като омлет? Колко милиона откраднаха за онези тъпи рекламни клипове? За какъв чеп туроператорите дават 5 000 лв за лиценз, след като всеки транспортьор, таксиджия и хотелиер може да се прави на туроператор?
  Туризмът хранеше цяла Източна България. Докато се появиха свинете на ДС с откраднатите пари.

 89. 89 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Те тия същите "хотелиери" настояваха да може да се пуши по ресторантите, за да не спаднел потока от туристи. Повече какво да коментираме.

 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#87:"eyd13372645"]Между другото в България дори не е толкова ЕВТИНО. [/quote]
  ти правиш ли разлика между цена на хотел, и цена на пакет туристическа услуга?
  Аман от дилетанти!

 91. 91 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Моля ви, не им го напомняйте, току виж се присетили да ни "задължат" да ходим на бг морето. Или пък измислили някоя ваканционна субсидия, ако ходим доброволно на слънчев бряг.

 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#70] от "yanne":

  в Албена са твоите хора воглаве с една бивша царска креатура...
  затова ги рекламираш ама хората говорят, че това лято са доста зле и те откъм хора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  [quote#17:"alderweireld"]Спешно да се построят още хотели!!!! [/quote]
  По този въпрос се работи усилено....
  Особено в Пирин!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на darinst
  darinst
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според доклад на аналитичен център към Европейската комисия, основен губещ от климатичните промени в нашия регион ще са туристическите браншове на България и Испания.

  Въпросът е, че туристическия ни бранш сам се е закопал и без климатични промени - бетон, гадна услуга и некачествена, възможно най-евтина храна.

  http://www.theguardian.com/environment/2015/aug/13/climate-change-tourists-swap-med-for-baltics

 95. 95 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Нямало ги в ЮТюб и Фейсбук... ами че то гостите, които вече са били, ако са доволни и горди, че са били в България, нали ще се тагнат и ще постнат нещо. Приятелите им ще го видят, ще го лайкнат, пък вземат догодина да дойдат и те.
  Щом това не става, значи нещо крият снимките или тези, дето ги гледат не ги "лайкват".

 96. 96 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#11:"Skydiver"]държавата да помага и тя го прави (примерно с намаленото ДДС за туризъм[/quote]

  Също пречиствателните станции. Само Златни пясъци остана на дълбоко заустване, всички други имат пречиствателни станции.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#69] от "КМЕТ В СЯНКА":


  [quote#69:"КМЕТ В СЯНКА"]и кои мои хора по-точно[/quote]От БСП/ДС.не се прави на изненадан пак.Като почнеш от Русалка,та стигнеш чак до Слънчев АД...

 98. 98 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#89] от "alighieri":

  на повечето места се пуши и сега

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 99. 99 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Абе ей, Байков, я се стегнете. Държавата ще ви рекламира за сметка на данъкоплатците. Плащайте си за реклама и не мрънкайте. Бетонирахте морето, обслужването е грабителско и ревете. Българите вече гледат да ви избягват. Помислете над това и се сетете защо европейците също ви избягват.

 100. 100 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#97] от "yanne":

  греда малкия, греда !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK