Не само руските, но и германските туристи намаляват, бившите соцстрани спасяват сезона

Не само руските, но и германските туристи намаляват, бившите соцстрани спасяват сезона

© Надежда Чипева, КапиталЗа втора поредна година България не успява да привлече над 1 млн. чуждестранни туристи през юли - първия от двата най-силни месеца за летния й сезон, след като през 2012 и 2013 г. отчиташе рекордна посещаемост. Националният статистически институт днес съобщи, че на почивка и екскурзия в България през юли са били 904.5 хил. чужденци, с 3.4% по-малко, отколкото по същото време миналата година. 


Спадът се дължи не само на очаквано по-малкия с около една пета брой гости от Русия и Украйна, но и с охладняващ интерес на туристите от ЕС - Германия, Румъния, Гърция и други държави.


Туристите от ЕС
Общото намаление на туристите от ЕС е с 3 на сто - до 478 хил. души. Значителен е спадът на германските туристи, които са и най-многобройните сред страните от ЕС по българското Черноморие - общо с 8.3% до 133 хил. души. Намаляват със 7% до 47 хил. души и гостите от Румъния, които са трети по значимост пазар за България.  Най-голямо е намалението на гръцките туристи - с 63% до символичните 8000. Статистиката отчита спад и на посещенията от Великобритания, Австрия, Дания,Финландия, Франция, Швеция, чийто дял обаче е по-малък. 


Значително засилване на интереса към България в разгара на този сезон показват бившите социалистически страни Полша, Унгария, Хърватия. Изключение е Чехия, откъдето гостите са по-малко. Полските туристи са втори по присъствие на българските плажове след Германия, като през тази година броят им се увеличава със 17.7% до 63 хил. души. Броят на унгарските туристи се удвоява - до 18.5 хил., а хърватите са тройно повече - 2100 души, а не 700, както през юли 2014 г. 


Освен от бившите социалистически страни засилване на интереса има и от Холандия - с 50% до 28 хил. души. 


Туристите от трети страни

Данните на стаистиката потвърждават обявеното от туроператори и хотелиери намаление на руските туристи с близо 20 на сто. През юли в България са били на почивка и екскурзия 123 хил. граждани на Руската федерация при близо 151 хил. преди година. Украинците намаляват също с една пета - от 63.3 хил. души през юли 2014 г. на 49.9 хил. 


Гостите от Македония са 39 хил., с 18% повече, от Турция - 30 хил. при 21 хил. преди година. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK