Правата за музика в заведенията поевтиняват с 25% в опит за намаляване на огромния сив сектор

Правата за музика в заведенията поевтиняват с 25% в опит за намаляване на огромния сив сектор

© Юлия ЛазароваС 25 процента по-малко ще плащат за използвана авторска музика собствениците на заведения и търговски обекти. Това предвижда договор между сдруженията за колективно управление на музикални права "Музикаутор" и "Профон" и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Днес трите организации подписаха споразумение за това, което ще важи през следващите пет години.


Намерението на трите сдружения е сивият сектор, който сега обхваща поне 85% от пазара, да бъде намален. Едва между 10 и 15 на сто от заведенията и търговските обекти плащат авторски права, коментира пред БНР изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров. По думите му приходите за миналата година са 1 млн. лв. - най-ниските не само в ЕС, но и на Балканите. 


Задължениет обекти са над 100 000. 
Сдруженията предлагат с промяна в закона контролът върху спазването на правато на композиторите и изпълнителите да се прехвърли от Министерството на културата към общинските инспекторати. Сега министерството прави по около 500 проверки годишно, едва една десета  завършват с наказателни постановления, каза Димитров. Глобата е от 2000 до 20 хил. лв. 


За по-голямо удобство на ползвателите "Музикаутор" и "Профон" предлагат услугите си на принципа "на едно гише". Сдруженията изграждат обща уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки като по този начин ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите.


Освен това на сайта на "Музикаутор" има електронен калкулатор, с който всеки собственик на заведение може да пресметне какво дължи според категорията, броя на местата  и населеното място. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK