Тази година е най-тежката от последните десет за българския туризъм, отчитат туроператори

Тази година е най-тежката от последните десет за българския туризъм, отчитат туроператори

© Цветелина Белутова, КапиталТази година е най-тежката за българския туризъм за последните 10 години. Това заяви в Русе председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Байко Байков, цитиран от БТА.


Според Калин Драганов, член на организацията, културният туризъм в България се развива основно в общините. По думите му българските общини са вложили огромни средства за реконструкцията на обекти и изграждането на нови. Няма точна статистика, но в асоциацията се отчита увеличение на посещението им от български туристи, като на някои места то е почти десетократно. Важно е обаче да се увеличи туристопотокът и от чужбина.


"Важно е нашето Министерство на туризма да вложи повече усилия за представянето на България като изключително интересна за културен туризъм дестинация. Интересът се предизвиква единствено и само с реклама", каза Драганов.
От гледна точка на видовете туризъм страната ни е най-известна с морето. Спадът за първите осем месеца е 9 процента. Той се дължи на намалението на броя на туристите от Русия и Украйна. На европейските пазари не се наблюдава съществен спад, допълват туроператорите.


Според Драганов усилията трябва да се насочат към европейските пазари - "особено към страните от "бившата социалистическа общност, където резервите са много големи".


Той информира, че очакванията са предстоящият зимен туристически сезон да бъде добър. Основно туристите са от Великобритания, Русия и Турция. Драганов даде пример, че за края на януари в Пампорово вече няма свободни места. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK