Туроператори: Само България ще загуби от блокада на гръцката граница

При блокадата през февруари хотелиери от Банско съобщиха, че туристите са пресичали границата пеша, за да осъществят почивката си.

© Асен Тонев

При блокадата през февруари хотелиери от Банско съобщиха, че туристите са пресичали границата пеша, за да осъществят почивката си.Загубите от евентуална блокада на българо-гръцката граница, каквато планират превозвачите за предстоящите празници, ще бъдат за сметка единствено на българските туристи и туроператори. Това прогнозира пред "Дневник" членът на управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции доц. Георги Рачев.


Съюзът на международните превозвачи и Асоциацията на сдруженията на автомобилния транспорт обявиха вчера и днес, че ще блокират границата в дните между Великден и Гергьовден в знак на протест срещу блокадата на гръцките фермери през февруари, която им причини загуби за около 15 млн. лв.


Рачев напомни, че част от туроператорите са и превозвачи, те са солидарни с фирмите, специализирани в превози и приемат правото им на протест. В същото време заради това, че в преобладаващата си част почивките в Гърция вече са предплатени на тамошните хотелиери, загубата ще остане за сметка на българските организатори и техните клиенти.
Здравка Чимева, представител на туроператор в Благоевград, коментира пред БНР, че всички туроператори, са предплатили или цялата сума, или са направили някакъв депозит, както за хотела, така и транспорта. "Да не стане така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи. Затваряне на границата предполага струпване на туристически автобуси и тук не говорим вече за домати, краставици или портокали, които ще се развалят на границата, а говорим за хора. Тук не говорим вече само за финансови загуби, защото няма да са малко, а за чисто емоционални, човешки взаимоотношения и състояния. Така че трябва да се направи много внимателно", каза Чимева.


Рачев също прогнозира и загуба на много нерви, средства и съдебни спорове, защото при провал на екскурзията туристите ще очакват обезщетения, а туроператорите вероятно ще се позоват на форсмажорни обстоятелства. В същото време увери, че компаниите ще положат всякакви усилия, за да осигурят почивката на клиентите си, включително и чрез обходни пътища.


Експертът напомни, че само част от туристите са организирани, а ще има мнозина, които са запазили хотела си индивидуално и също ще претърпят неудобства. "Готови сме да ви посрещнем, очакваме ви", отговарят, по думите му, гръцките хотелиери на колегите си в България. Затова според него моментът за протеста е много неподходящо избран.


Запитан дали туроператорите са се готвили за евентуалната блокада, заявена още през февруари, Рачев отговори, че "не може да се работи по слухове" и официално такова предупреждение не им е било отправяно.


Той призова да се търси решение в Брюксел, както показаха и февруарските протести на гръцките фермери.


По данни на Националния статистически институт през май 2015 г. Гърция е посетена от над 66 хил. организирани и индивидуални туристи, което я прави най-търсената дестинация за месеца. По думите на Рачев през тази година записванията са малко по-слаби, отколкото преди година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK